Premier Marjan Šarec je zavrnil kritike zaradi odpovedi nagovora evropskih poslancev v Strasbourgu. Foto: BoBo
Premier Marjan Šarec je zavrnil kritike zaradi odpovedi nagovora evropskih poslancev v Strasbourgu. Foto: BoBo

Po poročanju časopisa Delo se je premier Marjan Šarec odločil, da ne bo sprejel ponujenega termina za nagovor evropskih poslancev na marčni seji, ampak je predlagal, da bi parlament nagovoril po evropskih volitvah, v novem sklicu.

Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!

Premier Marjan Šarec

Odločitev je precej razburila slovensko javnost. V Delu so njegovo odločitev ocenili za "zapravljeno priložnost", da bi premier pred majskimi evropskimi volitvami predstavil slovenska stališča do brexita, pa tudi do hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe. Kritična je bila tudi nosilka liste NSi-ja na evropskih volitvah Ljudmila Novak, ki je Šarčevo odločitev označila za nerazumno.

A Šarec kritike zavrača. "Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!" je zapisal na Twitterju.

Pogovor o aktualnih zunanjepolitičnih temah


V njegovem kabinetu so tudi pojasnili, da je bil termin za nagovor Evropskega parlamenta ponujen v neformalnih pogovorih. Sicer pa je šlo za nadaljevanje procesa, ki ga je novembra 2017 zagnal predsednik Evropskega parlamenta Tajani s pozivom voditeljem držav članic Evropske unije, naj Evropskemu parlamentu predstavijo svoje poglede glede prihodnosti Evropske unije.

Ta poziv je tedaj prejel tedanji slovenski premier Miro Cerar, ki je potem nekaj mesecev pozneje, marca lani, odstopil in Slovenija se je znašla pred predčasnimi volitvami. Po oblikovanju nove vlade, tokrat pod vodstvom Šarca, pa so iz Ljubljane Evropskemu parlamentu poslali vprašanje, ali bi morda parlament lahko nagovoril novi predsednik slovenske vlade. Odgovor pa so dobili šele februarja, in sicer, da bi premier evropske poslance nagovoril marca ali aprila, so pojasnili v Šarčevem kabinetu.

Šarec bo ob eni izmed prihodnjih priložnosti nagovoril novi sklic Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Šarec bo ob eni izmed prihodnjih priložnosti nagovoril novi sklic Evropskega parlamenta. Foto: EPA

Šarec bo nagovoril novi sklic Evropskega parlamenta

Predsednik vlade se je nato odločil, da to izpusti, ker bi bilo to tik pred koncem mandata Evropskega parlamenta. "Glede na neposredno bližino evropskih volitev in dejstvo, da sta bila v omenjenih terminih predvidena nagovora še dveh predsednikov vlad ter da vsi člani Evropskega sveta ne bodo nagovorili Evropskega parlamenta v tem sklicu, se je predsednik vlade odločil, da člane Evropskega parlamenta nagovori na eni izmed prihodnjih priložnosti ob novem sklicu," so zapisali na spletni strani vlade.

Tedaj bi Šarec lahko "poleg svojih pogledov na prihodnost EU-ja predstavil tudi konkretnejše prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja 2021", so dodali. "Ne nazadnje utegne biti v drugi polovici leta, tudi ob pogajanjih o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU-ja, razprava o prihodnjih izzivih EU-ja še aktualnejša," so še poudarili.

Do zdaj je člane Evropskega parlamenta nagovorilo 19 evropskih voditeljev, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot so potrdili v Evropskem parlamentu, bosta aprila evropske poslance nagovorila švedski premier Stefan Löfven in predsednik latvijske vlade Krišjanis Karinš. Niso pa odgovorili, ali bo na marčnem zasedanju namesto Šarca nastopil kdo drug.

Šarec ne bo nagovoril evropskih poslancev