Pogovor z Damirjem Črnčecem

Premier v odstopu Marjan Šarec je v odzivu na včerajšnje dogajanje, ko je Knovs nenapovedano opravil nadzor NPU-ja, zapisal, da bi bilo včasih bolje, če ne bi gledal informativnih oddaj in bral novic. "Črnčec gor, Črnčec dol, kriv za vse, verjetno tudi za globalno segrevanje, sodeč po zapisih. SDS in pa še kdo zraven mirno lansira v javnost, da imava z Damirjem Črnčecem vohunsko mrežo in zasledujeva prvake drugih strank," je zapisal Šarec.

"Spet se ponovi isti scenarij, da gre nekaj članov Knovsa na nenapovedan pregled NPU-ja, oziroma Policije. Ker naj bi se zlorabljal za zasledovanje političnih nasprotnikov. V resnici je zlorabljen Knovs in nihče drug. Neodvisne institucije preiskujejo madžarske denarce, ki pritekajo, vemo, kam, in zato je potrebno preusmeriti pozornost," je nadaljeval misel.

Šarec je zatrdil, da nikoli v svojem mandatu ni pritiskal na medije ali komur koli prepovedoval govoriti in pisati. "Če bi imel res tako strahovlado, potem verjetno ne bi bil deležen diskreditacij, in to največkrat na čisto osebni ravni. Zato, kdor verjame takim pisanjem, naj jim pač verjame. Janezovi verniki so pa itak prepričani o svojem (njegovem) prav in lahko naredi kar koli, pa bo še vedno vse v redu," je zapisal Šarec.

Sorodna novica Policija: Mahnič med preiskavo pozval Bobnarjevo, "naj pomisli na svojo prihodnost"

Šarec: Žalostno, da nasedajo predsedniki strank

Bolj žalostno po Šarčevih besedah je, da takšnim manevrom nasedajo predsedniki drugih političnih strank. "Tisto, kar očitajo meni, se utegne res zgoditi. Vendar, kot vemo, je človek bitje, ki mora vse samo preizkusiti in občutiti na svoji koži. Jaz sem, zato se v loku izognem taki stranki. In če noben drug nima poguma tega reči, potem izrečem sam, čeprav tvegam, da bom spet obtožen nesodelovanja in izključevanja," je nadaljeval.

"Da bi pa komur koli od predsednikov strank prisluškoval, pa ni potrebno, ker vse izvem iz medijev. Bi bilo škoda časa in denarja," je Šarec sklenil zapis.

Janša: "Z lahkoto bi ovrgli sume"

Prvak SDS-a Janša se je odzval, da ustava in zakoni RS ščitijo državljana, ne funkcionarjev. "Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25, 26 in 27 členi ZPNOVS so jasni. Zavračanje parl. nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi," je zapisal.

Členi govorijo o poteku parlamentarnega nadzora, med drugim v njih piše tudi, da so zaposleni v nadzorovani službi v okviru pooblastil, ki jih imajo na svojem delovnem mestu ali položaju, dolžni storiti, kar je treba, da komisija lahko izvršuje svoj nadzor, in so dolžni pri tem z njo sodelovati.

Hkrati je policijo opozoril na kazniva dejanja, ki se dogajajo, "medtem ko zavrača parlamentarni nadzor in se prepira s poslanci". Ob tem je namreč tvitnil povezavo na novico o tem, da so zgodaj zjutraj neznanci v Moravčah razstrelili bankomat.

Črnčec: Janša je škodljiv za desno politično opcijo

Na svojem profilu na Facebooku se je ostro do SDS-a in Janeza Janše odzval tudi državni sekretar v kabinetu premierja v odstopu Damir Črnčec. Janši očita za Slovenijo škodljivo delovanje. "Način njegovega delovanja je škodljiv za demokracijo in za desnopolitično opcijo," meni Črnčec.

"Včerajšnje lansiranje fake news o domnevnem množičnem špijoniranju, zloraba Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) s strani poslancev SDS ter napad na policijo nam kažejo, kako blizu je Slovenija zdrsu v janševistični avtoritarizem, financiran s počenimi groši iz tujine," je zapisal Črnčec, pri čemer opozarja, da so v zgodovini avtoritarizmi ali totalitarizmi pohod začenjali prav skozi demokracijo in demontažo njenih institucij.

Janša je škodljiv za demokracijo in desno politično opcijo, je v odzivu zapisal Črnčec. Foto: BoBo/Borut Živulović jr.
Janša je škodljiv za demokracijo in desno politično opcijo, je v odzivu zapisal Črnčec. Foto: BoBo/Borut Živulović jr.

Kot piše Črnčec, je potreboval čas, da je spoznal vse razsežnosti "Sloveniji škodljivega modusa operandi Janeza Janše, ki ob njegovem klečanju na koruzi pri tujcih, doma sistematično napada temeljne družbene podsisteme, svobodo govora, javne besede ter druge ustavne vrednote".

Med drugim sta ga, kot pojasnjuje, v sedanji vlogi svetovalca za nacionalno varnost v zvezi z Janšo neprijetno presenetili in razočarali dve stvari: "zakaj je tako uslužen in pokoren do hrvaških nacionalnih interesov" ter "zakaj in za koliko judeževih srebrnikov, milijonov je prodal slovenske nacionalne interese vzhodni sosedi".

Črnčec: Motiv sla po oblasti in maščevanju

Je bila policija izrabljena za vohunjenje?

Edini motiv Janše za delovanje v politiki sta sla po oblasti in želja po maščevanju do vseh, ki so mu storili "krivico", meni Črnčec, ki je bil v času druge Janševe vlade prvi mož Sove. Civilnodružbeno pa se je angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija in zatem kot prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria.

V zapisu pojasnjuje, zakaj so se njune poti začele razhajati. "Spoznanje delovanja aparata SDS-a, ki deluje po načelih mafijskega poslovanja, kjer vse poti vodijo do vodje in njegovega najožjega kroga, mi je bilo popolnoma tuje," je med drugim zapisal.

Prek odvetniške družbe je sicer že sinoči Črnčec zanikal poročanje nekaterih medijev, da je vzpostavil vohunsko mrežo, v kateri naj bi bili tudi kriminalisti in prek katere naj bi izvajal pritiske na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

Nenapovedan obisk Knovsa

Včeraj je pooblaščena skupina Knovsa, v kateri so bili poslanca SDS-a Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS-a Branko Simonovič, na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec.

Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj zunaj zakonsko določenega okvira in sporočili, da je Mahnič generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, naj pomisli na svojo prihodnost. Mahnič je pojasnil, da zato, ker jo bodo ovadili, če ugotovijo, da ščiti takšno ravnanje policije.

V strankah za razjasnitev navedb o vohunjenju

Odziv Alternativne akademije

V zvezi s parlamentarnim nadzorom na policiji se je s sporočilom za javnost danes odzvala tudi Alternativna akademija, ki poziva državni in politični vrh, da nemudoma obsodita poskus politizacije neodvisnih preiskovalnih organov in policije.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič je pojasnil, da niso seznanjeni s podlago za torkov nadzor Knovsa na NPU-ju. "Morda je to neka juha, ki pa se ne bo pojedla tako vroča, kot se je, izgleda, skuhala," je ugotavljal. Zatrdil je, da se za zdaj počuti varnega in ni zaslutil, da bi mu kdor koli sledil.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek verjame, da je Slovenija demokratična država. Take zgodbe ga sicer skrbijo, verjame pa, da bodo policija in drugi organi odločno ukrepali in odgovorili, če se kaj takega res dogaja, je dejal ob robu današnje seje Strateškega sveta za metalurgijo v Ljubljani.

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je za sume, da jo nadzoruje vohunska mreža, izvedela v torek iz medijev. "Moram priznati, da sem malo zgrožena," je dejala ob robu 14. licitacije vrednejšega lesa v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Ni želela oceniti, ali so sumi resnični, poudarila pa je, da so take metode in že samo razmišljanje o njihovi uporabi obsojanja vredni. Če sumi držijo, je po njenih besedah zadeve treba raziskati in ukrepati, ne glede na to, katera stran uporablja take metode. Kot je še dejala, sicer nima občutka, da bi jo kdo preiskoval ali nadzoroval.

Tudi vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat pravi, da če obstaja najmanjši sum, da je kdo zlorabil položaj, zasledoval ali prisluškoval komur koli, kot državljan in poslanec zahteva, da pristojni organi to čim prej razčistijo in sankcionirajo odgovorne. Najpomembnejše odgovore bi po njegovem mnenju lahko dal pristojni minister.

"Nenavaden" nadzor sina Alenke Bratušek?

V SAB-u ne izključujejo možnosti, da bi prihajalo do prisluškovanja predstavnikom stranke in družinskim članom. Generalni sekretar stranke Jernej Pavlič je razkril primer "nenavadnega" policijskega nadzora sina predsednice Alenke Bratušek. V nedeljo opolnoči ga je, takoj ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika. "V SAB-u v naključja ne verjamemo," je poudaril Pavlič.

Knovs ima pooblastila, do katere točke lahko gre, vse drugo pa je stvar notranjega nadzora in drugih organov, je dejal. A v SAB-u pričakujejo odgovore, ne samo v povezavi z njihovim primerom, ampak nasploh o tem, ali se v Sloveniji, v normalni demokraciji, res dogajajo take stvari, o katerih poročajo mediji, je še povedal Pavlič.

ODGOVOR POLICIJSKE UPRAVE KRANJ

"Vozilo osebe je bilo v času, ko pogosto prihaja do vlomov, pred začetkom vožnje parkirano nasproti stanovanjskih hiš, voznik pa je z vožnjo začel, ko se mu je policijska patrulja začela približevati," so zapisali in zagotovili, da policisti "niso vodili nobenega postopka, ki bi potekal v nenavadnih okoliščinah". Zatrdili so, da je bil - glede na doslej opravljeno preverjanje - postopek izveden strokovno, zakonito in v skladu s profesionalnimi policijskimi standardi. Obenem so ostro zavrnili namigovanja, da je bil kakorkoli sporen ali politično motiviran. "Policisti v postopku niso 'zasliševali' nikogar, niso izvajali nobenih 'preiskovalnih metod', niti niso govorili s sopotnikom," so poudarili.

Židan poziva k umirjenim izjavam

Predsednik stranke SD in državnega zbora Dejan Židan je voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij, pristojne organe pa, naj raziščejo "sume o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev".

Kot je dejal Židan, gre pri očitkih o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev še vedno zgolj samo za sume, "vendar želim, da organi to svojo nalogo opravijo v miru in na način, da bomo seznanjeni z njihovimi rezultati".

Na vprašanje, ali je sam zasledil določena nezakonita sledenja politikom, o čemer naj bi govoril v oddaji Tarča na TV Slovenija, je odgovoril, da je o tem govorila novinarka, sam pa da se je samo odzval na sume, ki so bili predstavljeni. "Ne vem, ali sumi držijo ali ne, želim pa, da se stvari razjasnijo," je dejal.

Kordiš: Običajno politično aferaštvo

Nič nenavadnega pa v dogodkih teh dni ne vidijo v SNS-u in Levici.

"Razumem, da je to zdaj predvolilni čas, zato si skušata tako ena kot druga stran priboriti čim več medijskega prostora in nasprotno stran umazati," je prepričan prvak SNS-a Zmago Jelinčič.

Poslanec Levice Miha Kordiš je dogajanje okoli suma prisluškovanja in sledenja političnim predstavnikom in njihovim družinskim članom označil za običajno politično aferaštvo.

"Če bi šlo za kar koli resnega, za resne sume zlorabe policije, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pošlješ Žana Mahniča," meni.