Predsednik vlade Marjan Šarec se v Salzburgu udeležuje neformalnega zasedanja voditeljic in voditeljev držav ter vlad članic EU-ja. Foto: Vlada RS
Predsednik vlade Marjan Šarec se v Salzburgu udeležuje neformalnega zasedanja voditeljic in voditeljev držav ter vlad članic EU-ja. Foto: Vlada RS
Šarec je novinarjem povedal, da ni šlo za pravo dvostransko srečanje s hrvaškim premierjem, temveč da sta se le spoznala. Foto: Vlada RS/Slovensko veleposlaništvo v Avstriji
Evropska komisija bi morala pravno mnenje upoštevati in ga preliti v politično oceno, s katero bi Hrvaško pozvala k takojšnji implementaciji arbitražne odločbe, je prepričan Cerar. Foto: Reuters

Novi slovenski premier Marjan Šarec se je v Salzburgu na kratko srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim sta govorila o arbitraži. "Juncker je seznanjen z mojim oziroma našim stališčem, kaj več bova rekla v Bruslju, ko ga bom obiskal," je dejal Šarec. Povedal je še, da datum tega obiska še ni določen. Pojasnil je še, da Juncker ni veliko odgovoril na njegova vprašanja glede arbitraže. "Mu ta tema ni preveč blizu glede na razkritje Spiegla," je pripomnil.

Cerar: Komisija arbitraže ne bi smela politizirati
Evropska komisija bi morala pravno mnenje upoštevati in Hrvaško pozvati k takojšnji implementaciji arbitražne odločbe, je v intervjuju za STA v novi vlogi zunanjega ministra dejal Miro Cerar. "Da ga komisija ni sprejela, je njena avtonomna presoja, s katero se ne smemo strinjati. Moramo povzdigniti glas, kajti EU je skupen projekt in Slovenija želi k evropski zgodbi prispevati najboljše. EU brez zavezanosti demokratičnim vrednotam in vladavini prava ne more obstati," je prepričan Cerar.

Cerar sicer meni, da je komisija šele v zadnjem času začela neprimerno politizirati vprašanje implementacije arbitraže. "Politizacija je v tem primeru slaba za prihodnje delovanje komisije in tudi za prihodnost EU-ja. S tožbo smo želeli prestaviti politični konflikt na pravno raven, kajti na političnem področju ni bilo mogoče doseči dogovora s Hrvaško."

V ozadju apatije komisije glede uveljavitve arbitraže se vse bolj poudarja tudi dejstvo, da tako Juncker kot Plenković pripadata Evropski ljudski stranki. Podoben trend pa se že opaža tudi pri nas. "Kar me je negativno presenetilo, pa je, da se na domačem političnem prizorišču že oglašajo nekateri predstavniki NSi-ja in SDS-a, ki želijo dodatno zmanjševati našo argumentacijo ali pomen naše tožbe na evropski ravni," opaža Cerar in dodaja: "Nespoštovanje arbitraže je slab zgled tudi za države Zahodnega Balkana. Kako naj torej EU prepričljivo uveljavlja argument, da morajo spoštovati vladavino prava, če dopušča, da ena od ključnih držav v regiji, ki je že članica EU-ja, evidentno krši to in še nekatere druge pravne zaveze."

Srečanje Šarec – Plenković
Slovenski in hrvaški premier Marjan Šarec in Andrej Plenković sta imela v sredo zvečer ob robu vrha voditeljev EU-ja v Salzburgu spoznavni pogovor. Oba sta povedala novinarjem, da ni šlo za pravo dvostransko srečanje, temveč da sta se le spoznala. "Predstavila sva se, kot se za soseda spodobi, da bi trla kake težke orehe, pa včeraj ni bilo priložnosti," je pojasnil slovenski premier Šarec pred današnjimi pogovori predsednikov držav in vlad EU-ja.

Hrvaški premier Plenković pa je izrazil prepričanje, da bosta z novim slovenskim premierjem vodila dialog in se zavzemala za dobre odnose in reševanje odprtega vprašanja meje med državama. Plenković je v izjavi po vrhu ocenil, da je ključno še naprej graditi dobre odnose med Slovenijo in Hrvaško. "Odnose smo uspeli ohraniti v korektnem ozračju, ni bilo stopnjevanja napetosti," je poudaril. Dodal je, da gre za državi, ki sta si blizu in nista imeli težav. "Naša vprašanja so povezana z razpadom nekdanje države," je poudaril.

Na vprašanje, ali je med njima s Šarcem ob prvem srečanju preskočila iskrica, pa je Plenković odgovoril, da v takih okoliščinah niti ne more preskočiti iskrica. "Pomembno je, da odgovorno in zrelo pristopiva k reševanju dolgoletnih težav, in hrvaška vlada je pri tem pokazala dobro voljo," je poudaril.

Glede arbitraže pa je Plenković dejal, da Evropska komisija sploh ni podala mnenja o slovenski tožbi proti Hrvaški zaradi nepriznavanja arbitražne sodbe. "Stališče Hrvaške je zelo jasno. Želimo priti do rešitve, s katero bosta zadovoljni tako Slovenija kot Hrvaška," je še dejal.

LMŠ se bo pridružil evropskim liberalcem ALDE
Šarec je sicer na kratko govoril tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, pogovarjal se je tudi z več voditelji iz vrst skupine liberalcev ALDE, ki se ji želi pridružiti njegova stranka LMŠ. Šarec je pojasnil, da pri tem napredujejo. "Na tem področju smo že kar precej daleč, tako da verjamem, da bo kmalu dosežen premik oz. končni rezultat," je dejal.

Vrh, ki je v Salzburgu v Avstriji potekal v sredo in danes, je bil za Šarca prvi. Kot je povedal dopoldne, je njegov prvi vtis, da je vrh precej rutinski in da gre za izmenjavo stališč. Po vrhu je ocenil, da se je na svoji prvi poti v tujino odlično znašel in da ni bilo težav.

Voditelji EU-ja sklenili neformalni vrh v Avstriji
Arbitraža: V Komisiji politika prevladala nad pravom
Za Šarcem prvi obisk v tujini
Spoznavno srečanje Šarca in Plenkovića
Voditelji EU-ja sklenili neformalni vrh v Avstriji
Arbitraža: V Komisiji politika prevladala nad pravom
Za Šarcem prvi obisk v tujini
Spoznavno srečanje Šarca in Plenkovića