Zunanji minister Miro Cerar, luksemburški premier Xavier Bettel in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: BoBo
Zunanji minister Miro Cerar, luksemburški premier Xavier Bettel in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: BoBo

Po besedah premierja Marjana Šarca smo Slovenci vseskozi jasni zagovorniki stabilne, močne in enotne Evrope, v kateri vladata spoštovanje in zaupanje. "In tudi zato smo toliko bolj občutljivi, ko kdo ne spoštuje vrednot in pravil, tistega ključnega veziva naše skupnosti," je poudaril. "Evropska unija je naš dom. Nanj smo ponosni in vanj verjamemo. V dobrem in slabem," je še dejal Šarec.

Luksemburški premier Xavier Bettel pa je izpostavil, da je članstvo v Evropski uniji tudi utrdilo suverenost Slovenije. Od pridružitve uniji se je Slovenija po njegovih besedah utrdila ne le kot trdno gospodarstvo in čudovita počitniška destinacija, temveč tudi kot zanesljiv in zaupanja vreden partner v EU-ju ter glas razuma za tesnejše povezovanje unije.

Predsednik slovenske vlade je sicer ocenil, da Slovenija pri svojem delovanju v uniji ni vedno dovolj odločna, pogumna in daljnosežna. Po njegovem morda tudi zato, ker se včasih zapletemo v majhne stvari, ne da bi bili skupaj sposobni videti širše in dlje, in ker mnogokrat ne znamo dovolj zaupati vase in ceniti dosežkov.

Bil je tudi mnenja, da znotraj Evropske unije ni vse idealno, zato sta nujna iskrena ocena stanja in kritičen pogled. "A ne s ciljem rušenja naše skupne hiše, temveč s ciljem izboljšanja pogojev bivanja v njej, je dejal in menil, da bi največjo škodo uniji povzročili z zatiskanjem oči pred realnimi problemi."

Poziv k udeležbi na evropskih volitvah
Tako slovenski kot luksemburški premier sta pozvala k udeležbi na evropskih volitvah. Premier Šarec je ob tem dejal, da je treba reči "odločen ne tistim, ki sejejo strahove, izključujejo in obljubljajo neuresničljivo".

"V nekaterih državah bi bili ljudje veseli, če bi lahko volili," pa je dejal Bettel. "Lahko volite kogarkoli hočete, a če si ne morete vzeti deset minut, da bi šli na volišča, potem vam moram žal reči, da, prosim, utihnite za naslednjih pet let. Če ne morete iti volit, se kasneje ne jezite, če ne boste zadovoljni z izidom volitev," pa je bil oster v izjavi za novinarje po slovesnosti.

Šarec pa je novinarjem dejal, da so volitve vrednota in da je treba iti volit. Tokratne volitve bodo po njegovih besedah prelomne. "Če ne bomo dovolj aktivni, če se ne bomo dovolj trudili za vrednote in če se tudi v času našega predsedovanja Svetu EU-ja ne bomo dovolj trudili v zagovarjanju teh vrednot, potem bomo neuspešni," je dejal Šarec.

Novo petletno obdobje evropskih institucij po volitvah bo, kot je v govoru izpostavil premier Šarec, nova priložnost za Evropsko unijo, da postane učinkovitejša pri reševanju nekaterih vprašanj. Razumeti bo morala izzive prihodnosti in se nanje hitro odzivati, odločitve pa ustrezno finančno podpreti da ne bodo le mrtva črka na papirju.

Šarec je EU označil za mozaik prihodnosti, v katerem je celota mnogo več od vsote posameznih elementov. "Slovenija ostaja trden in odločen gradnik evropskega mozaika. Na nas lahko računate tudi v prihodnje," je sklenil slovenski premier.

Evropska unija kot mirovni projekt kontinenta
Predsednik luksemburške vlade pa je na primeru svojega življenja ponazoril prednosti, ki jih ljudem prinaša članstvo v EU-ju. "Ne poznam vojne, živim v miru. Ni me strah biti drugačen," je poudaril. "V preteklosti bi me v moji državi doletela smrtna kazen, ker sem demokrat, liberalec, imam judovsko kri in ker sem gej. In to je bilo v prejšnjem stoletju, ne pred 300 leti. In lahko svobodno govorim pred vami," je še dejal.

Po njegovih besedah je pred nami naloga, da se izobrazimo o evropskih vrednotah in kaj nam je Evropa prinesla. "Če bomo pozabili na mirovni projekt, bi drugič ubili vojake, ki so umrli za našo svobodo v drugi svetovni vojni," je dejal. "In zato sem prepričan Evropejec. In zato sem tukaj," je poudaril. Tudi on je tako kot Šarec dejal, da v EU-ju ne deluje vse prav, a izpostavil, da moramo nadaljevati skupni evropski projekt.

"Evropa ni popolna, politiki nismo popolni, a trudimo se delati najbolje in da bi bila Evropa vsak dan boljša," pa je Bettel poudaril v izjavi za novinarje.

Dodal je, da bodo šle stvari na bolje korak za korakom in da ne bo nič bolje jutri, da pa je pomembno, da govorimo o temah, kot so človekove pravice, okolje in gospodarstvo. Za skupne težave in rešitev na ravni posameznih držav, najti moramo skupne rešitve za skupne probleme, je še poudaril luksemburški premier.

Predsednik slovenske vlade pa je v izjavi za novinarje dejal, da Slovenija ima evropsko vizijo. Med pomembnimi temami v prihodnje bodo po njegovem varnost, starajoča se družba, okolje in naše vrednote. "Ali bomo šli v smer, da bo vsak reševal težave po svoje in jemal samo dobro, slabega pa ne videl, ali bomo skupaj v dobrem in slabem," je dejal.

Druga znana imena
Slovesnosti so se udeležili še Marjana Šarca udeležili tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, zunanji minister Miro Cerar, minister za javno upravo Rudi Medved, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

15 let članstva
Slovenija je polnopravna članica Evropske unije postala 1. maja 2004 skupaj s še devetimi vzhodno- in srednjeevropskimi državami, potem ko je ob 60-odstotni udeležbi 23. marca 2003 za vstop v povezavo glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev.

Po podatkih Evropske komisije je v obdobju 2003–2017 BDP na prebivalca v Sloveniji zrasel za 41 odstotkov. Med letoma 2004 in 2020 je bilo v okviru evropskih strukturnih in investicijskih skladov v Sloveniji za 9,2 milijarde evrov naložb.

V uradu vlade za komuniciranje so poudarili, da Slovenija po 15 letih članstva v povezavi še naprej zagovarja močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno naravnano Evropsko unijo. "Enako kot 9. maja 1950 se moramo namreč tudi danes osredotočati na razvijanje sodelovanja in skupno prihodnost v varni, stabilni in uspešni Evropski uniji, ki deluje v korist državljank in državljanov," so poudarili.

Posnetek: