T. i. air tractor. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
T. i. air tractor. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Ministrstvo za obrambo bo najverjetneje v ponedeljek podpisalo pogodbo za nakup štirih letal za gašenje air tractor AT802F. Dve od štirih letal bosta v Slovenijo prišli že letos, morda celo pred najhujšo vročino, kar je pravzaprav po lanskem divjanju ognja na Krasu dobra novica. Skupna vrednost naročila znaša dobrih 23 milijonov evrov z vključenim DDV-jem.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Letalo air tractor

Gre za letala ameriškega podjetja, uporabljajo jih v več kot 18 državah sveta, šest podobnih letal ima tudi sosednja Hrvaška. Letalo air tractor v dolžino meri 11 metrov, doseže lahko hitrost 350 kilometrov na uro, vodo pa lahko zajame bodisi med poletom bodisi na tleh. Za vzlet potrebuje približno 300 metrov vzletne steze. Zajemanje vode, dvig, odmet vode in vrnitev nazaj po novo pošiljko vode naj bi letalu vzeli le približno pet minut časa. Naenkrat lahko odvrže 3100 litrov vode, za primerjavo, helikopter Slovenske vojske cougar lahko odvrže 2500 litrov, bell 1300 litrov, letalo pilatus pa 700 litrov vode.

Na poti tudi tovorno letalo spartan

Tudi naročeno tovorno letalo spartan, ki bo dostavljeno konec leta, bo imelo modul za gašenje, a treba je vedeti, da je to letalo prvotno namenjeno prevozu osebja in tovora Slovenske vojske na območja, kjer slovenski vojaki delujejo, ter morebitnemu reševanju ali evakuaciji slovenskih državljanov, če bi bilo to potrebno.

Pomanjkanje hangarjev in osebja

Pet letal je na poti v roke Slovenske vojske, ki pa za zdaj še nima hangarjev, kjer bodo ti zrakoplovi parkirani. Prav tako je treba znova poudariti kadrovsko stisko: po poročanju Petre Marc viri v vojski pravijo, da je nakup letal vsekakor dobrodošel, a da ostaja velika težava zagotovitev zadostnega števila pilotov in tehničnega osebja, ki bo omogočalo letenje in skrbelo za tehnično brezhibnost novih letal.

Slovenija bo dobila štiri letala za gašenje