Premierja Marjana Šarca je v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Foto: UKOM/Tamino Petelinšek, STA

"Največ časa smo namenili Zahodnemu Balkanu. Tukaj si tudi Vatikan izjemno prizadeva za isti cilj kot Slovenija. Se pravi, da se čim prej začnejo pogovori oziroma pogajanja o širitvi Evropske unije. Zlasti Severna Makedonija je država, ki ne more več čakati na to. Ker če EU ne bo dejaven na tem področju, so lahko težave," je povedal Šarec.

Govorili so tudi o številnih drugih zunanjepolitičnih in mednarodnih temah, med drugim o migracijah, je še dejal premier in pojasnil, da na pogovorih niso govorili o dogajanju na italijansko-slovenski meji, ki jo nezakonito prehajajo prebežniki iz Slovenije, in skupnih patruljah na tej meji. To je namreč bolj vprašanje za odnose med Rimom in Ljubljano, je dejal v izjavi za javnost.

Slovenija se zavzema za to, da bi bilo treba na zunanji meji EU-ja aktivirati agencijo za upravljanje evropskih meja Frontex, je dejal Šarec. Gre za meji med Hrvaško in Srbijo ter Hrvaško in BiH-om. "To bi bilo veliko učinkoviteje, ker moramo vsi skupaj reševati to problematiko," je izpostavil. Dodal je, da bi bilo treba vprašanje migracij reševati tudi tam, kjer nastajajo.

Šarec obiskal papeža Frančiška

S papežem in državnim tajnikom je govoril tudi o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in državo v Sloveniji, med drugim o financiranju zasebnega šolstva. Šarec je predstavil trenutno dogajanje na tem področju v Sloveniji.

"Trenutna situacija je takšna, da imamo dve pravni mnenji. Zakonodajna služba DZ-ja in zakonodajna služba vlade imata nekoliko drugačno mnenje, kot ga ima ministrstvo. Verjamem, da če bo volja v parlamentu med posameznimi strankami, lahko dosežemo drugačen kompromis," je povedal.

Jože Plečnik kot prvi slovenski umetnik predstavljen v Vatikanskih muzejih

Povabilo papežu

Šarec je povedal še, da je znova izrekel vabilo papežu na obisk v Slovenijo. Frančišek je po premierjevih besedah tudi sam izrazil željo, da bi čim prej, ko bi bilo to mogoče, obiskal Slovenijo. "Mislim, da bi ta obisk prenesel odnose še na višjo raven," je poudaril.

Vzdušje na pogovorih s papežem in Parolinom je predsednik slovenske vlade ocenil kot zelo dobro. Pogovori so potekali zelo odkrito in iskreno, so sporočili iz premierjevega kabineta. "Papež je izjemno naklonjen Sloveniji in sva imela temu primerno dolg pogovor," je povedal. Kot so navedli v njegovem kabinetu, je pogovor trajal okoli 35 minut, kar je več, kot je bilo predvideno.

Odprtje Plečnikove razstave

Šarec: Odnosi z Italijo so odlični

Premier Šarec se bo pozno popoldne udeležil še odprtja razstave triintridesetih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev Jožeta Plečnika. Izbor liturgičnega posodja prihaja iz številnih slovenskih far, kjer ga še naprej uporabljajo pri bogoslužju.