"Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano," je bil kritičen Marjan Šarec. Foto: BoBo
Letni dodatek za upokojence bo v razponu od 127 do 437 evrov razdeljen na pet razredov, odvisno od višine pokojnine, skupaj pa bodo za to namenili 140 milijonov evrov. Foto: STA
Vlada je sprejela predlog zakona o proračunu za leto 2019 (na fotografiji vladna palača na Gregorčičevi). Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Zdelo se je, da Alenka Bratušek pri regresu za upokojence ne popušča niti za milimeter, a je bil proračun vseeno soglasno potrjen. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine Maša Kociper je pred sejo vlade dejala, da predlog proračuna nadaljuje varčevanje pri regresu upokojencev, zato ga v SAB-u ne bodo podprli. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Bratuškova je ugotovila, da je to velik ribnik, v katerem je skoraj 630.000 rib, zato je prišla vanj lovit. To se mi ne zdi narobe, a ni edina. Tudi drugi tukaj lovijo.

Franc Jurša o lovljenju "upokojenskih" rib
Marjan Šarec
Po neuradnih informacijah naj bi premier Marjan Šarec SAB-u dal jasno vedeti, naj zakon podprejo ali pa razmislijo o svojem položaju v vladi. Foto: BoBo
Franc Jurša je dejal, da so s predlogom regresa "delno zadovoljni", zato bo DeSUS podprl proračun. Foto: BoBo

Vem, da ta vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka lahko delala po svoje in se igrala predvolilne boje, ampak mora delati v dobro ljudi. Z zakonom o izvrševanju proračuna nikomur nič ne jemljemo, ampak vsem nekaj dodajamo. Imamo pa omejene finančne možnosti.

Matjaž Han o predvolilnih bojih in finančnih zmožnostih
Vlada je morala novelo zakona o izvrševanju proračuna sprejeti še danes, sicer ne bi bilo več dovolj časa za potrditev v parlamentu. Foto: BoBo

Vlada bo poslala v DZ predlog za vpis znakovnega jezika v ustavo, je napovedal predsednik vlade Marjan Šarec. Poudaril je, da je jezik temeljna prvina človeka, in da si znakovni jezik zasluži vpis v ustavo, kot je to že v nekaterih državah. Premier verjame, da bo predlog v DZ dobil ustrezno podporo.

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna upošteva dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Gre za tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, vlado pa čaka še priprava predloga rebalansa proračuna za leto 2019. "Tega bomo obravnavali naslednje leto, a pogovori se bodo začeli že zdaj," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Marjan Šarec.

Ob tem je opozoril, da denarja ni na pretek. "Moje osebno mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe," je dejal.

Vsi člani vlade se morajo zavzemati za vse družbene skupine, je nadaljeval Šarec in s tem spomnil na nesoglasja med DeSUS-om in SAB-om glede sredstev, ki bodo v skladu z novelo zakona o izvrševanju proračuna prihodnje leto namenjena upokojencem. "Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano," je bil kritičen.

Sredstva za upokojence so bila sporna točka zakonskega besedila vse do začetka današnje seje vlade, natančneje letni dodatek za upokojence. Šarec je povedal, da so potrdili predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, po katerem se obseg sredstev za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišuje za 18 milijonov evrov, na 140 milijonov evrov.

Šarec: Status upokojencev se izboljšuje
Ta predlog so potrdili soglasno, torej so ga potrdili tudi ministri iz vrst SAB-a, kjer so še zjutraj vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ta pa predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, kar bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov."V vsakem primeru izboljšujemo status upokojencev," je komentiral Šarec.

Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine je vlada v predlogu novele zakona predvidela dodatnih 32,5 milijona evrov. "Dogovor z občinami je pomemben. Dokazali smo, da so vlada in občine partnerji," je dejal Šarec.

Da bi zaradi prevzetih novih obveznosti uravnotežili prihodke in odhodke, se bo z novelo zakona o izvrševanju proračuna proračunska poraba prihodnje leto zmanjšala za približno 80 milijonov evrov. Vlada namerava prihraniti 16 milijonov evrov s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bo usklajevali, 60 milijonov evrov pa bi v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Šarčev odziv na napovedano nepodporo SAB-a
Koalicija se je poskusila o predlogu novele zakona uskladiti pred sejo vlade, a soglasja ni dosegla. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je namreč novinarjem ob odhodu z vrha vlade dejala, da njihovi ministri takšnega predloga zakona, če ne bo spremenjen, ne bodo podprli, saj da prinaša premalo sredstev za letni dodatek upokojencem. "Kaj to pomeni za koalicijo, bo povedala koalicija. Mi smo povedali, da nimamo namena izstopiti iz koalicije, želimo pa izpolniti zavezo do svojih volivcev," je dejala.

Na napoved SAB-a pred sejo vlade, da proračuna ne bo podprl, se je po neuradnih informacijah premier Šarec odzval tako, da jim je dal jasno vedeti, naj bodisi podprejo proračun ali pa razmislijo o svojem položaju v vladi. SAB se je nato zadnji hip odločil za podporo.


Golubovič: Včasih je treba narediti korak nazaj
Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubovič je pred sejo izrazil pričakovanje, da bo vlada soglasno potrdila predlog zakona, ker se morajo vsi partnerji v manjšinski vladi zavedati svoje odgovornosti in včasih narediti kakšen korak nazaj.

Spomnil je, da je v tej vladi ena stranka že dvakrat glasovala drugače kot drugi ministri. "Kaj bo, če bo, bomo videli jutri, pojutrišnjem," je dejal ob vprašanju, kaj bi sprejetje zakona s preglasovanjem pomenilo za vlado. Na vprašanje, ali je premier stranki SAB zagrozil, da ji ni mesta v koaliciji, če predloga ne podpre, je Golubovič odgovoril, da ne neposredno.

Sicer pa se LMŠ po njegovih besedah zaveda, da lahko v tej vladi uspe samo, če vsi partnerji delajo odgovorno in kot eno. Po njegovih navedbah je bil današnji sestanek koalicije zelo iskren z željo, da najdejo kompromis, ki bo zadovoljil vse. "A saj veste, kako to gre. Meje so določene. Vsak odrasel posameznik ve, kaj se zgodi, če to mejo prestopi. Posledice mora prevzeti vsak zase," je dejal.

Han: Finančne možnosti so omejene
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pred sejo vlade spomnil, da je proračun najpomembnejši dokument. Kaj pomeni za koalicijo, če ga ne sprejme enotno, bo pa po Hanovih navedbah povedal Šarec. "Vem, da ta vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka lahko delala po svoje in se igrala predvolilne boje, ampak mora delati v dobro ljudi. Z zakonom o izvrševanju proračuna nikomur nič ne jemljemo, ampak vsem nekaj dodajamo. Imamo pa omejene finančne možnosti," je opozoril.

Han tako obžaluje, da nekateri, ki imajo veliko izkušenj, tako delujejo. "Verjamem, da se bodo glave ohladile in bomo delovali naprej v dobro ljudi," je dodal. Na vprašanje, ali s tem misli na Bratuškovo, je odgovoril z besedami, da ima "Alenko rad in je bila zelo uspešna predsednica vlade", a nekaterih njenih potez v zadnjih dneh ne razume.

Glede očitkov SAB-a, da je v koalicijski pogodbi glede regresa upokojencev določeno drugače, kot predvideva predlog ministra, je odvrnil, da v pogodbi marsikaj piše. "Ta kaže smer, a se je treba včasih tudi odzvati in sprejemati kakšne težke odločitve. Bognedaj, da se kaj v Sloveniji zgodi in bo treba denar dati kam drugam," je opozoril Han. Zatrdil je še, da SD nikomur v koaliciji ne nagaja, pač pa poskuša delati resno in odgovorno.

Jurša: Neenotnost vlade je neodgovorna
Po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše bi bilo neodgovorno, da vlada predloga zakona ne sprejme enotno, zlasti zato, ker je manjšinska. "Tako ravnanje bi morda spodbudilo še kakšna druga razmišljanja in odločanja v DZ-ju," je namignil. A na vprašanje, ali je premier zagrozil stranki SAB, je Jurša odgovoril, da je Šarec danes določene stvari tudi zahteval in povedal, da vidi trdnost vlade le v tem, da je enotna pri tako pomembnem dokumentu.

Jurša sicer težko napove, kot pravi, ali bo premier vezal zaupnico na sprejetje dokumenta v DZ-ju. V vsakem primeru pa bi bilo to po njegovem mnenju tvegano.

Sicer pa je tudi spomnil, da se DeSUS že vrsto let zavzema za upokojence. "Bratuškova je ugotovila, da je to velik ribnik, v katerem je skoraj 630.000 rib, zato je prišla vanj lovit. To se mi ne zdi narobe, a ni edina. Tudi drugi tukaj lovijo," je bil slikovit vodja poslancev DeSUS-a.

Sluga: Ne gre za varčevanje pri upokojencih
Namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga je sicer dejala, da je za njihovo stranko bistveno, da so v primerjavi s prejšnjim osnutkom zakona uredili področje oz. ukrepe, ki zadevajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za vse je sprejemljivo, da vsak dobi nekaj več, je povedala in zavrnila očitke SAB-a, da varčujejo pri upokojencih.

Tako je za SMC sprejemljiv ministrov predlog, tudi v delu glede izplačevanja regresa upokojencev. Ni pa Sluga komentirala navedb SAB-a, da je za regres upokojencev namenjenih manj, kot so imeli pred krizo.

Časa je vse manj
Po burnih odzivih na prvotni predlog novele zakona o izvrševanju proračuna zaradi nameravanih posegov v družinske prejemke bo vlada danes obravnavala okrnjen predlog, brez spornih ukrepov, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

Vlada je morala novelo zakona o izvrševanju proračuna sprejeti še danes, saj je le tako ostalo še dovolj časa za potrditev v parlamentu. Novela je zdaj zelo okrnjena, umaknili so zadržanje samodejnih sprostitev pri otroških dodatkih, porodniškem dopustu, dodatku za veliko družino, štipendijah, saj je temu nasprotoval SMC oziroma njihova ministrica.

Od omejevalnih ukrepov in nizke inflacije ostaja nadaljevanje neusklajevanje transferjev posameznikom. In poglavitno, neizplačevanje redne delovne uspešnosti javnim uslužbencem. Na ta račun bodo privarčevali 60 milijonov v proračunu oziroma 100 v celotnem javnem sektorju. In tudi zaradi nadaljevanja teh varčevalnih ukrepov je vlada lažje dosegla dogovor o zvišanju plač s sindikati.

Bratuškova je ugotovila, da je to velik ribnik, v katerem je skoraj 630.000 rib, zato je prišla vanj lovit. To se mi ne zdi narobe, a ni edina. Tudi drugi tukaj lovijo.

Franc Jurša o lovljenju "upokojenskih" rib

Vem, da ta vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka lahko delala po svoje in se igrala predvolilne boje, ampak mora delati v dobro ljudi. Z zakonom o izvrševanju proračuna nikomur nič ne jemljemo, ampak vsem nekaj dodajamo. Imamo pa omejene finančne možnosti.

Matjaž Han o predvolilnih bojih in finančnih zmožnostih

Vlada bo poslala v DZ predlog za vpis znakovnega jezika v ustavo, je napovedal predsednik vlade Marjan Šarec. Poudaril je, da je jezik temeljna prvina človeka, in da si znakovni jezik zasluži vpis v ustavo, kot je to že v nekaterih državah. Premier verjame, da bo predlog v DZ dobil ustrezno podporo.

Minister Bertoncelj komentiral bitko okoli proračuna
Naslednje leto višji regres za upokojence
Merjenje moči med Šarcem in Bratuškovo zmagal premier
Minister Bertoncelj komentiral bitko okoli proračuna
Naslednje leto višji regres za upokojence
Merjenje moči med Šarcem in Bratuškovo zmagal premier