Država je v zadnjih mesecih napovedala povišanje izdatkov. Foto: Pixabay
Država je v zadnjih mesecih napovedala povišanje izdatkov. Foto: Pixabay

Samo pogumno naprej, da lahko novo politično, finančno, socialno in gospodarsko stabilnost utrdimo in se uspešno trajnostno razvijamo še naprej.

Violeta Bulc, evropska komisarka za promet

Komisija ob tem Slovenijo poziva, naj ukrepa v skladu z evropskimi pravili in naj ji posodobljen osnutek pošlje vsaj mesec pred načrtovanim sprejetjem proračuna v državnem zboru. Slovenija, ki je septembra dobila novo vlado in je v Bruselj poslala osnutek na podlagi predpostavke nespremenjenih politik, je zdaj pričakovano dobila oceno, da se spoprijema s tveganji neskladnosti. Takšno oceno je sicer dobila tudi lani.

Komisija naj ukrepa za uskladitev s pravili, zlasti ko gre za razliko med priporočenim in načrtovanim strukturnim naporom ter razliko med priporočeno in predvideno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov. Stopnja rasti neto primarnih izdatkov ne bi smela preseči 3,1 odstotka, strukturni napor bi moral biti 0,65 odstotka BDP; to bi zagotovilo skladnost Slovenije z zahtevami v preventivni fazi spremljanja javnih financ, poudarja komisija.

Tri skupine članic glede skladnosti s pravili
Komisija pri ocenjevanju članice vselej razdeli na več skupin: skladne s pravili, pretežno skladne in na tiste s tveganji neskladnosti. Italija je zaradi še posebej resne neskladnosti z evropskimi priporočili razred zase. Skupaj s Slovenijo so v skupini držav, kjer obstajajo tveganja proračunske neskladnosti, še Belgija, Francija, Portugalska in Španija. Deset držav - Nemčija, Grčija, Avstrija, Ciper, Finska, Irska, Litva, Luksemburg, Malta in Nizozemska - je skladnih s pravili, tri - Estonija, Latvija in Slovaška - pa so pretežno skladne.

Moscovici: tveganja niso zaskrbljujoča
Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je izpostavil, da so to le tveganja, ki niso uresničena, in da v tem ne vidijo problemov, ki bi bili zelo zaskrbljujoči. Ocene proračunov so sicer le del zajetnega jesenskega gospodarskega svežnja, s katerim komisija sproži nov cikel evropskega semestra, procesa usklajevanja proračunskih in reformnih politik pod nadzorom Bruslja, uvedenega sredi krize.
Komisija na splošno poudarja, da so gospodarske razmere dobre. V tem in prihodnjem letu namreč v nobeni državi ni predviden prekomeren javnofinančni primanjkljaj - nad tremi odstotki BDP, kar je sploh prvič od uvedbe evra.


Bulčeva: Samo pogumno naprej

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je ob objavi proračunskih ocen članic v evrskem območju novinarje in javnost pozvala, naj pazljivo pogledajo grafe zadnjih petnajstih let in prepoznajo "zelo zahtevne, a uspešne korake", ki jih je Slovenija naredila v zadnjih štirih letih.
Slovenija je po navedbah Bulčeve v zadnjih letih pokazala zelo dobro gospodarsko rast, ki so jo vodile močne investicije in povečanje izvoza, in tudi v prihodnje bo rast javnih investicij imela ugoden vpliv na bruto domači proizvod (BDP).

Komisarko veseli triodstotno povečanje stopnje zaposlenosti in predvideno zmanjšanje brezposelnosti na 5,6 odstotka v tem letu.

Ob tem sicer opozarja, da ne smemo pozabiti na pomembnost vzdrževanja stabilnosti javnih financ in zagotavljanja trajnostne rasti, kar pomeni previdno rast državnih izdatkov – plač in socialnih prejemkov.

Izpostavlja dva vidika, pri katerih Slovenija tvega, da predlagani proračun ne bo upošteval pakta za stabilnost in rast, ki opredeljuje temeljna evropska proračunska pravila.

"Prilagoditi je treba razliko v višini 0,3 odstotka BDP-ja pri državnih odhodkih in razliko v višini 1,4 odstotka BDP-ja pri zmanjšanju dolga do največ 60 odstotkov BDP-ja," je izpostavila komisarka v pisni izjavi za medije.

Samo pogumno naprej, da lahko novo politično, finančno, socialno in gospodarsko stabilnost utrdimo in se uspešno trajnostno razvijamo še naprej.

Violeta Bulc, evropska komisarka za promet