Koalicijski partnerji so na opoldanskem kosilu dorekli prioritete za prihodnje leto in se dogovorili za pogostejša srečanja. Foto: BoBo Foto: BoBo

"Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade," je dejal predsednik vlade Marijan Šarec, ki verjame, da bosta proračuna za prihodnji dve leti in tudi predlog zakona o njunem izvrševanju v DZ-ju sprejeta.

"Če bi zakon o izvrševanju proračuna naknadno padel, potem tudi proračunskih dokumentov nimamo. To bi bilo pa zelo neodgovorno," je povedal ob robu vrha gospodarstvenikov.

Ministrstvo za finance je po njegovih besedah v danih razmerah pripravilo optimalen proračun, tudi vlada je svoje opravila: "Ne glede na to, da pri nas fiskalni svet ni nikoli zadovoljen, moram reči, da sta predloga proračunov dobra," je dejal in dodal, da je "odgovornost poslank in poslancev, da ju sprejmejo, da bomo tudi na državnem nivoju lahko rekli, da gre Slovenija naprej".

Šarec na sprejem proračuna ne namerava vezati zaupnice. "Pričakujem, da je dovolj odgovornosti pri vseh, da bosta ta dva proračuna šla skozi. Če se to ne bi zgodilo, pa nima nobenega smisla govoriti, kdo bo odstopil in kdo ne bo. Ker potem se bomo pa morali vsi skupaj vprašati, kaj smo to leto delali. Tako državni zbor kot tudi vlada," je poudaril premier Šarec.

Na sestanku pa so tudi poudarili, da je vsak predsednik stranke odgovoren za svoje poslanke in poslance. Ne glede na to, da so po ustavi avtonomni v svojih ravnanjih, po besedah Šarca ni odveč pogovor z njimi o odgovornosti do države. "Poslanca ne sme voditi parcialni ali lastni interes, ampak je zdaj interes vseh, da sta proračuna sprejeta in da država lahko deluje naprej," je še dejal Šarec.

Zadovoljni v SD-ju in SMC-ju

Tudi predsednik SD-ja Dejan Židan in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek sta bila z dogovorom zadovoljna.

"Vse, kar je dogovorjeno, je mogoče realizirati le, če bomo igrali z roko v roki," je po srečanju ocenil predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Na vprašanje, kako si predstavlja boljše timsko delo v koaliciji, pa je odgovoril na primeru košarke: "Če igrate košarko, veste, da je treba žogo podajati. Ne more imeti vsak svoje žoge in vsak zase igrati." Če se kolektivno igra, se da po njegovih besedah zmagati, "tu in tam pa je treba komu hrbet pokriti".

Koalicijski partnerji so se pogovarjali tudi o proračunu, ki ga bo DZ potrjeval predvidoma v četrtek. Po Počivalškovih navedbah koalicija računa, da bo rekorden proračun prejel dovolj podpore, da bo sprejet.

Predsednik SD-ja Dejan Židan je skoraj dvourni pogovor partnerjev označil za zelo dobrega, na tej podlagi pa po njegovem mnenju obstaja resna namera, da koalicijsko pogodbo, ki da je dobra, uresničujejo tudi v prihodnje. Verjame, da bo v četrtek sprejet tudi proračun, v prihodnjem letu pa bodo pomembne zaveze iz koalicijskega sporazuma uresničevali naprej. Podporo bodo iskali pri vseh partnerjih, sam pa si želi, da je prva, pri kateri iščejo podporo, Levica.

Predsednik SD-ja ugotavlja, da bodo nekateri današnji vrh koalicije verjetno razumeli kot pogovor ob kosilu. Po njegovih besedah pa so se zelo odkrito pogovorili o prvem letu skupnega delovanja in o prioritetah za prihodnje leto. Židan je zadovoljen, tudi z dogovorom, da se bodo v prihodnje sešli pogosteje.

Glede prioritet je opozoril na tiste, ki jih poudarja SD, in sicer na vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe starejših, skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu in spremembe na področju okoljsko-podnebne politike. "Sem optimist," je dejal in dodal, da so se pogovarjali tako, kot se morajo pogovarjati "tovariši na skupni poti, zelo odprto". Rezultat današnjega sestanka je po Židanovih ocenah čvrstejša koalicija petih strank.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec sta se medijem po srečanju izognila, premier Marjan Šarec pa utegne srečanje komentirati ob robu udeležbe na vrhu gospodarstva.

Erjavec je pozneje v pisnem odzivu glede kosila pri Šarcu navedel, da ni bilo nič posebnega. Srečanje pa je označil za koristen pogovor med koalicijskimi partnerji.

Koalicija na kosilu zbliževala stališča