Foto: MMC RTV SLO/OCCAR
Foto: MMC RTV SLO/OCCAR

Obrambni minister Marjan Šarec je na vladni novinarski konferenci povedal, da je sprva kazalo, da bodo stroški, po oceni Occarja, lahko znašali dvajset odstotkov ocene vrednosti pogodbe.

"Zato se je takrat govorilo o 70 milijonih, po letu dni so končni stroški štiri milijone 150 tisoč evrov," je dejal obrambni minister Šarec.

"Preprečena je bila škoda, številka je visoka, če ne bi vlada hitro in odločno ukrepala lani, bi bila lahko škoda veliko večja. Tako pa smo, če lahko ob tem poslu sploh uporabim ta izraz, prihranili okroglih 65 milijonov evrov. S tem smo izpolnili obljubo, da bomo iz programa odšli. Naj pa poudarim, da niti teh 4,15 milijona evrov ne bi bilo treba plačevati, če bi bila upoštevana želja Roberta Goloba, ki jo je izrazil že zdavnaj po volitvah, da naj se ta škodljiva pogodba ne podpisuje. Prejšnja vlada jo je vseeno podpisala," je še poudaril obrambni minister.

Šarec je povedal, da je Slovenija za administrativne stroške lani plačala 483 tisoč evrov, za operativni proračun dva in pol milijona evrov, letos pa še 375 tisoč evrov za administrativne stroške.

"Zgodba bo končana takrat, ko bodo vse države Occarja tudi to potrdile. Postopek še poteka, zdaj smo ugotovili, koliko so stroški izstopa, ni pa vse odvisno samo od nas," je dejal in dodal, da bo pravzaprav to verjetno potekalo še celotno to leto.

Slovenija bo sicer nabavila nove osemkolesnike za Slovensko vojsko. Šarec je še pojasnil, da bo več znanega, ko bo končan postopek izbire, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

"Posel bo narejen vlada vladi, se pravi brez posrednikov, brez kupovanja prototipov, ki ne delujejo, kajti v preteklosti smo imeli zelo slabe izkušnje in zato tudi ta postopek želimo izpeljati transparentno," je še dejal.

Z ministrstva za obrambo, kot poroča STA, so po seji vlade sporočili, da je združenje Occar, ki vodi program boxer, med pogajanji kot potencialne stroške odstopa navedlo vstopne oz. razvojne stroške, administrativne stroške, stroške, ki bi jih zaradi izstopa Slovenije priglasili preostali deležniki Occarja in morebitne stroške industrije.

Mors bo za dokončni izstop iz Occarja odstopil še od memoranduma o soglasju za program boxer, od dveh različic odločitev o serijski proizvodnji vozila boxer ter sporazuma med vlado in Occarjem o opravljanju programa boxer.

Robert Glavaš bo povišan v generalpodpolkovnika

Vlada je na seji podala soglasje za povišanje načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) Roberta Glavaša iz čina generalmajorja v čin generalpodpolkovnika. Glavaš je bil 17. aprila 2020 imenovan za načelnika Generalštaba Slovenske vojske. V čin generalpodpolkovnika bo povišan ob dnevu državnosti.

Pogodbo za nakup boxerjev je podpisal Matej Tonin

Prejšnji obrambni minister Matej Tonin je pogodbo o nakupu 45 osemkolesnikov boxer za 343,4 milijona evrov skupaj z DDV-jem v imenu Slovenije podpisal 11. maja lani, po aprilskih državnozborskih volitvah, ko je bilo jasno, da se prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše in v kateri je bil tudi Toninov NSi, seli v opozicijo. Tedaj ga je prihodnji predsednik vlade Robert Golob tudi javno pozival, naj pogodbe ne podpiše. Tonin je pogodbo vseeno podpisal in tedaj dejal, da prihodnji vladi "dela uslugo".

Zdajšnja vlada se je lani sredi septembra odločila, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu boxerjev in ministrstvo za obrambo zadolžila, da pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.