Foto: Urad predsednika vlade/Tamino Petelinšek (STA)
Foto: Urad predsednika vlade/Tamino Petelinšek (STA)

Šarec je ob dnevu državnosti pohvalil delo in prispevek slovenskih vojakov na misijah v tujini. Pozval je tudi k skupnemu praznovanju rojstnega dne Slovenije brez političnih sporov. "Za politikantstvo bo čas po prazniku," je dejal.

Po pogovoru s poveljniki misij SV v mednarodnih operacijah in misijah, na katerem je za zaprtimi vrati sodeloval tudi vrh Slovenske vojske z načelnico generalštaba, generalmajorko Alenko Ermenc in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, je poudaril, da Slovenija "na ta način prispeva dobršen del svojih naporov k ohranjanju miru in stabilnosti v svetovnem merilu".

Sorodna novica Slovenija po 28 letih: več priseljenih, starejše prebivalstvo in spremenjeno gospodarstvo

"Na misije in na vse pripadnike in pripadnice na misijah smo lahko izjemno ponosni, zlasti na predvečer praznika dneva državnosti, ko smo pred 28 leti praktično sami bili območje, kjer bi se lahko zgodilo, da bi imeli kakšno takšno misijo. Takrat smo srečno prekrmarili desetdnevno vojno in se potem uspešno osamosvojili, tako da lahko danes SV pomaga tudi drugim," je na novinarski konferenci po videokonferenci sporočil premier.

Pri tem je pozval k praznovanju dneva državnosti, "kot se spodobi". "Na predvečer praznika je zelo pomembno, da se zavedamo, kaj je država, kaj je državnost in kaj je postavljanje teh atributov pred lastne interese," je dejal in dodal, da je "v naši družbi premalo zavedanja, kaj pomeni lastna država". "Na državo smo lahko ponosni. Marsikateri narod po svetu še vedno nima te sreče," je še dejal Šarec. "Zato delajmo vse, da ne bo nikoli prišel trenutek, ko bi svojo državo spet izgubili," je dodal.

Dogodki ob dnevu državnosti

Pred dnevom državnosti bo po Sloveniji več prireditev, na katerih se bodo spomnili na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala samostojna država:
- Ob 14. uri so predsednik republike Borut Pahor, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za obrambo Karl Erjavec, namestnik generalne direktorice policije Jože Senica in načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc položili venec k spomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah.
- Predsednik Pahor je ob 16. uri pripravil tradicionalni sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo, ki se ga bo udeležil tudi premier Marjan Šarec.
- Ob 21.15 bo osrednja državna slovesnost na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred tem bo ob 20. uri slavnostna seja DZ-ja.

Predsednik republike Borut Pahor je položili venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je položili venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah. Foto: BoBo

Šarec: Ob prazniku je spore treba pustiti ob strani

Ob tem je na novinarsko vprašanje o znotrajkoalicijskih trenjih, prihodnosti vlade in odnosih z Levico opozicijo pozval, naj se pred dnevom državnosti tovrstni spori pustijo ob strani in praznik proslavi primerno, "tako kot tudi družina vedno pozabi na svoje medsebojne spore, ko praznujejo rojstni dan enega od članov ali staršev".

"In Slovenija je naša mati. Zato moramo njen praznik praznovati, kot se spodobi, in vsaj za hip pozabiti na medsebojne spore, tako med opozicijo, koalicijo in tudi znotraj, in praznovati in izkazati čast vsem tistim, ki so dali svoja življenja za to državo. Za politikantstvo bo čas po prazniku," je dejal.

Prihodnost koalicije bo po njegovih besedah "takšna, kakršno bomo naredili tisti, ki smo partnerji, tako znotraj- kot zunajkoalicijski partnerji". "Seveda to pomeni, da se je treba zavedati, da so izzivi, s katerimi se spoprijemamo vsak dan, ogromni in da smo nekateri bolj vpeti v operativno delo, drugi pa imajo nekoliko več časa za razmišljanje".

Zatrdil je, da vse stranke jemlje resno, vključno z Levico. "Je pa seveda razlika med delom v praksi in med tistim, kar nekdo želi, da bi se naredilo. Niso vse stvari vedno izvedljive samo na tak način, kot to želi Levica. Moramo se zavedati, da je v koaliciji pet partnerjev in da je treba tudi te interese usklajevati," je še dodal, a hkrati poudaril, da "kar se njega tiče", spora z Levico ni. Tudi glede ponudbe o sodelovanju z NSi je dejal: "Kar se mene tiče, spora ni."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na predvečer državnega praznika, dneva državnosti, priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.  Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na predvečer državnega praznika, dneva državnosti, priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA

Pahor sprejel svojce padlih za Slovenijo

Ohranjati moramo spomin, da je Slovenija po razglasitvi samostojnosti doživela napad, ki ga je z enotnostjo odbila v vojni, in ubranila neodvisnost in samostojnost, je predsednik države Borut Pahor dejal na sprejemu za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

Samostojnost je Sloveniji omogočala, da je dobila mednarodno priznanje in nadaljevala pot v mednarodno skupnost kot suverena država, je spomnil Pahor na sprejemu, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, prav tako pa sta bila navzoča minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za obrambo Karl Erjavec.

"Nikoli ne sme izginiti iz našega kolektivnega zgodovinskega spomina, da smo morali boj za svojo svobodo plačati z žrtvami tudi poleti 1991, ko so bile žrtve in ranjeni tako med civilisti kot med vojaškimi oz. policijskimi vrstami," je opozoril Pahor. Ugotavlja, da so danes otroci ponosni na svojo domovino, a da o njenem nastanku vedo manj, kot bi si želeli.

Vse Slovenke in Slovence je prosil, da se ob dnevu državnosti s ponosom spomnijo na čas pred 28 leti in pomislijo na to, da so bile za obrambo neodvisnosti potrebne tudi žrtve. "Zdaj smo dolžni storiti vse, da s svojimi ravnanji in spominom na to pazimo, da naši otroci tega ne bodo nikoli izgubili izpred oči," je pozval.

Videokonferenca z vojaki v tujini
Šarec: Spora z Levico ni