Slovenski obrambni minister Marjan Šarec in poljski obrambni minister Marius Blaszczak na drugi dan srečanja obrambnih ministrov zveze Nato na sedežu zavezništva v Bruslju. Foto: EPA
Slovenski obrambni minister Marjan Šarec in poljski obrambni minister Marius Blaszczak na drugi dan srečanja obrambnih ministrov zveze Nato na sedežu zavezništva v Bruslju. Foto: EPA

Obrambni ministri Nata so drugi dan zasedanja v Bruslju govorili o krepitvi odvračalne in obrambne drže zavezništva ob ruski agresiji nad Ukrajino, pa tudi o obrambnih izdatkih in vlaganjih ter krepitvi pripravljenosti zavezniških sil. Vse države članice zvišujejo pripravljenost in sredstva, je po zasedanju na novinarski konferenci dejal obrambni minister Marjan Šarec.

Pri tem je poudaril, da slovenske zaveze Natu ostajajo, a da bo treba opraviti temeljito razpravo o porabi sredstev. "Nikakor sredstev ne mislimo zmanjševati, se bo pa treba resno pogovoriti, kako bomo ta sredstva uporabili, da bo načrtno in da bo res prispevalo k izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske, tudi njene kredibilnosti v okviru zavezništva," je povedal v izjavi za slovenske novinarje.

Glede izdatkov za obrambo je Šarec pojasnil, da je Slovenija Natu poslala svoj načrt glede obrambnih izdatkov do leta 2025, za obdobje po tem, torej do leta 2030, pa "politične zaveze".

Ob tem je spomnil, da se je Slovenija zavezala, da bo nadaljevala dvig izdatkov za obrambo na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2024, kar po njegovih besedah "seveda ni na neki zadovoljivi ravni".

Revizija nakupa boxerjev ne pomeni zmanjševanja sredstev za obrambo

Z vprašanjem obrambnih izdatkov je povezan tudi nakup 45 osemkolesnikov boxer v okviru vzpostavitve srednje bojne bataljonske skupine kot prispevek Slovenije kolektivni obrambi zavezništva.

O poslu se je z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) dogovoril prejšnji minister za obrambo Matej Tonin, Šarec pa je po prevzemu položaja odredil notranjo revizijo nakupa.

"Slovenska zaveza sta srednja bojna bataljonska skupina in izvidniški bataljon, ta zaveza se ni spreminjala," je zagotovil Šarec in znova zatrdil, da ni govora o zniževanju obrambnih izdatkov.

"Če smo mi zdaj uvedli revizijo za boxerje, to ne pomeni, da smo se namenili zniževati izdatke. Smo samo določili smer prihodnjega dogajanja in da res revidiramo načrtnost tovrstnega nakupa," je pojasnil.

Koliko časa bo revizija trajala, po Šarčevih besedah ni mogoče napovedati. "Revizija bo trajala tako dolgo, kot bo potrebno, da bo prinesla ugotovitve," je pojasnil. Na vprašanja glede pogodbene kazni v primeru odstopa od nakupa pa je Šarec dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Srečanje obrambnih ministrov članic zveze Nato v Bruslju. Foto: EPA
Srečanje obrambnih ministrov članic zveze Nato v Bruslju. Foto: EPA

Slovenija izčrpala "svoj arzenal" za pomoč Ukrajini

Razprave na tokratnem zasedanju obrambnih ministrov so bile sicer v znamenju ruske agresije na Ukrajino ter njenih posledic in vplivov na varnost in stabilnost v Evropi, je še povedal Šarec, za katerega je to bilo prvo zasedanje po nastopu položaja. Kot je dejal, so bile zaveznice enotne v obsodbi ruske agresije ter izrazu solidarnosti in podpore Ukrajini.

Slovenija se pridružuje enotnemu odzivu mednarodne skupnosti v podporo Ukrajini in ji bo nudila nadaljnjo pomoč, je še povedal Šarec in ob tem spomnil, da je že doslej tej državi namenila vrsto humanitarnih in drugih donacij.

Slovenija je doslej Ukrajini že dostavljala jurišne puške kalašnikov, čelade, neprebojne jopiče in drugo opremo ter 35 bojnih vozil za pehoto, je pojasnil. Dodal je, da dostava orožja v teh dneh še poteka.

Glede prihodnjih dobav pa ni mogel dajati napovedi, saj da je Slovenija izčrpala "svoj arzenal" tega, kar lahko v tem trenutku ponudi. Bi pa lahko v prihodnje po ministrovih besedah ponudila predvsem pomoč pri razminiranju in inštrukcije oziroma treninge za ukrajinske sile na slovenskih tleh.