Obisk v Braziliji 12. 4. 2023. Foto: Ministrstvo za obrambo
Obisk v Braziliji 12. 4. 2023. Foto: Ministrstvo za obrambo

Obrambni minister Marjan Šarec se je danes (sreda) udeležil sejma s področja obrambe in varnosti v Južni Ameriki (LADD 2023). V brazilskem Centru za mednarodne odnose (CEBRI) pa je govoril o trenutni varnostni situaciji v Evropi s poudarkom na Zahodnem Balkanu in slovenskem pogledu na izzive, ki jih ta prinaša, je na Twitterju še zapisalo obrambno ministrstvo.

Kot je že v torek pojasnilo ministrstvo, sporazum o sodelovanju na obrambnem področju odpira nove možnosti sodelovanja, predvsem s povezovanjem dejavnosti obeh vojsk, pa tudi sodelovanja pri razvoju obrambnih zmogljivosti z vključevanjem razvoja in raziskav ter povezav obeh obrambnih industrij.

Šarec bo do sobote na uradnih obiskih v Braziliji in Argentini, s katerima želi okrepiti dvostransko sodelovanje na obrambno-varnostnem področju. Na vrsti srečanj, tudi s predstavniki drugih držav iz regije, bo med drugim iskal podporo h kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a.

Tudi v okviru obiska v Argentini bo minister opravil pogovore o sodelovanju na obrambnem področju, predvsem za iskanje možnosti za skupno sodelovanje v mirovnih operacijah in misijah. Seznanil se bo s Centrom za skupno usposabljanje v mirovnih operacijah (CAECOPAZ). Prav tako pa se bo srečal s Slovenci, ki delujejo v argentinski vojski.

Šarec je medtem opravil tudi dvostranski pogovor s portugalsko kolegico Heleno Carreiras.