Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter stranki SD očital, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer ima stranka SD sedež, "ukradena judovska vila". SD je zaradi tega z odvetnico Natašo Pirc Musar julija letos zoper Janšo vložil tožbo.

Sodišče je, kot navaja SD, izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe, predvsem to, da utemeljenost tožbenega zahtevka izhaja iz dejstev, ki so navedena v tožbi. Sodišče je tožbenemu zahtevku ugodilo v celoti.

Kot izhaja iz sodbe, je sodišče ugotovilo, da morajo politične stranke pokazati večjo stopnjo strpnosti do kritike, a da je Janša prestopil mejo spoštovanja pravic drugih, saj je vede in namerno zapisal neresnične žaljive trditve. Obravnavani tviti so po mnenju sodišča žaljivi že sami po sebi, ne glede na to, kdo bi jih zapisal, s kakšnim namenom in na koga se nanašajo, sodišče pa je ugotovilo, da je "toženec sporne trditve objavil ob zavedanju, da njihova vsebina ni resnična," so zapisali v SD-ju.

Sodišče je odločilo, da bo moral Janša plačati odškodnino v znesku 10.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od datuma vložitve tožbe dalje do plačila. Poleg tega mora v 15 dneh na svojem profilu na Twitterju objaviti uvod in izrek sodbe ter hkrati objaviti javno opravičilo z naslednjo vsebino: "Tožena stranka, Janez (Ivan) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način."

Hkrati bo moral Janša stranki SD v 15 dneh po prejemu sodbe povrniti tudi nekaj več kot 800 evrov pravdnih stroškov.

Glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič je napovedal, da SD namerava 10.000 evrov v celoti nameniti v dobrodelne namene. Sodba še ni pravnomočna.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon se je na omrežju Twitter odzvala: "Pričakujem opravičilo predsednika vlade za laži o 'ukradeni židovski vili'. Sodba sodišča mu nalaga tudi odškodnino v višini 10.000 eur. Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države in pravnega sistema."

Sodišče zahteva, da se Janša opraviči

15.14

Janša kritičen do velenjskega sodišča

Premier Janez Janša se je za STA odzval na odločitev sodišča, da se mora opravičiti zaradi javnih izjav o lastništvu vile v Ljubljani, kjer je sedež SD-ja. "Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe," je zapisal.

"Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ," je dodal.

19.14

Prek Twitterja pa je Janša na SD naslovil vprašanje: "Koliko ste plačali za vilo? Samo številko navedite. Saj ni težko? Ali pač?"