Predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon je ob robu odpovedane klavzure SD-ja spomnila, da ima vlada veliko odprtih predlogov širokih družbenih sprememb, dosedanje delo pa kaže na to, da bodo jeseni morali bistveno bolj zavihati rokave. Priznava sicer, da so se v dobrem letu mandata marsikaj naučili, a dodaja, da "verjetno ni prav, da se učimo na lastnih napakah".

Enako kot premier Robert Golob pa predsednica SD-ja poudarja, da med ključnimi prioritetami vlade ostaja zdravstvena reforma. Ob tem je poudarila, da imajo v stranki usposobljeno zdravstveno ekipo, v zadnjem času so se s predsednikom vlade sešli tudi na dveh posvetih, zdaj pa je na vladni koaliciji, da skuša zbrati ves potencial, ljudem zagotoviti javno zdravstveno oskrbo in učinkovito odpravljati slabosti javnega zdravstvenega sistema.

Sorodna novica DZ se je seznanil z odstopom Bešiča Loredana, ki mu je s tem prenehala ministrska funkcija

Ministrsko ekipo je sicer zapustil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, DZ se je prav danes seznanil z njegovim odstopom, vodenje resorja pa je začasno prevzel predsednik vlade Golob. Ime novega ministra še ni znano, Fajon pa je poudarila, da ni toliko pomembno samo ime, temveč vsebina in opolnomočenost ministrske ekipe. "To je tisto, kar danes najbolj potrebujemo in pričakujemo," je bila jasna.

Zdravstvo ni edino kritično področje

Ob tem je opozorila, da zdravstvo, ki je že "zdavnaj preseglo vsesplošno epidemijo družbenih razmer", ni edino kritično. V SD-ju so tako prepričani, da se mora vladna koalicija lotiti tudi stanovanjske problematike, pokojnin, dolgotrajne oskrbe, plač v javnem sektorju. "To so zgodbe, ki so med seboj povezane, kar pomeni, da nas čaka naporna jesen, v koaliciji moramo res držati stabilnost, enotnost," meni predsednica SD-ja.

Zadovoljstvo z ministri iz kvote SD-ja

Hkrati je zatrdila, da so v stranki zadovoljni z delom ministrov iz kvote SD-ja, saj zaznavajo dobre rezultate brez konfliktnih zgodb. Tega si želi tudi na drugih resorjih, zlasti tistih, ki pokrivajo področja, ki so najbolj pereča v družbi. Ključno pri nadaljnjem delu pa bo po njenih besedah iskanje širšega družbenega konsenza, pri čemer morajo sodelovati z javnostjo, biti transparentni in predstaviti realne cilje, je prepričana Tanja Fajon.

Pred odhodom na parlamentarne počitnice so se sicer v SD-ju danes (četrtek) nameravali sestati na klavzuri. Dnevni red je med drugim predvideval razpravo o aktualnem političnem dogajanju in pripravah na evropske volitve, ki bodo junija prihodnje leto.