Foto: BoBo
Foto: BoBo

Izvršilni odbor SDS-a je potrdil evidentirane kandidate za predčasne volitve, tako da imajo oblikovane volilne štabe tudi po okrajih, puščajo pa odprte možnosti še za resne pogovore z drugimi strankami, je po seji odbora povedala podpredsednica stranke Jelka Godec.

Jelka Godec (SDS). Foto: BoBo
Jelka Godec (SDS). Foto: BoBo

Na vprašanje novinarjev, ali bodo poslali vabila drugim strankam za pogovore, je Godčeva odgovorila, da so bili vedno odprti za te zadeve in ni nobenih težav.

Vodja poslanske skupine Danijel Krivec je ob odhodu v izjavi pojasnil, da so dali na mizo vse mogoče opcije, niso pa sprejeli nobenih odločitev, saj bodo počakali, da se tudi druge stranke odločijo. Za zdaj se SDS še naprej pripravlja na volitve, vse končne odločitve pa bodo sprejeli, ko bodo dobili povratne informacije od drugih strank.

Spomnil je, da so imeli vrata vedno odprta, treba pa je najti konkretne sklepe pri drugih strankah in na osnovi tega bodo lahko resno odločitev v nadaljevanju sprejeli tudi v SDS-u.

Volilni štab in kandidature imajo po besedah Krivca formirane že pol leta, tokrat so popolnjevali le še manjkajoče. Glede drugih strank pa je dejal: "Vrata pri nas so odprta, zdaj so oni na potezi. Nismo mi v preteklosti izključevali, ampak kdo drug. Zdaj je on na potezi, da naredi neki korak."

Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije naj bi SDS poslal vabila za pogovore potencialnem koalicijskim partnerjem.

Na vprašanje, ali je njihov pogoj, da potencialni vladi predseduje prvak SDS-a Janez Janša, je Krivec odgovoril, da je po njegovem mnenju oz. kar njega zadeva, to edina izbira – ali pri zdajšnjih volitvah ali v nadaljevanju. "Mi v tem trenutku boljšega kandidata nimamo, za zdaj pa smo še vedno največja stranka z največ poslanci. Mislim, da kakšna druga možnost v tem trenutku ne pride v poštev," je pojasnil.

Zatrdil je, da glede morebitnega oblikovanja nove vlade nimajo nobenih pomislekov. Poudaril pa je, da mora biti vlada trdna, s polnimi pooblastili, in končati mandat, torej ne govorijo o nobeni začasni vladi. Po njegovih besedah namreč še vedno veljajo izidi volitev, SDS ima legitimen izid in na osnovi tega lahko s tem tudi nadaljujejo. "A je to odvisno predvsem od drugih partnerjev, ne toliko od nas," je dejal.

Na kratko sta se pred novinarji ustavila še poslanca SDS-a Branko Grims in Zvonko Černač. Na vprašanje, ali bodo v stranki šli na volitve ali sestavili novo vlado, je Grims odvrnil, da "eno so želje, drugo je realnost". Osebno pa si zelo želi na volitve, je dodal.

Po besedah Černača se stranka intenzivno pripravlja na volitve, imajo evidentirane kandidate, programsko pa da so pripravljeni že nekaj časa. A, kot pravi, so v politiki vse možnosti vedno odprte.

Janša izjav po seji izvršilnega odbora ni dal. Je pa v prvem odzivu na Šarčev odstop menil, da so daleč najverjetnejša in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. Vendar se mu zdi smiselno, da politika vmesni čas izkoristi za sprejetje nujno potrebnih zakonov.

LMŠ-ja ne bo v nobeni novi koaliciji tega mandata
Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec ne pristaja na morebitno oblikovanje kakršne koli tehnične vlade. Če vlade ne bo sestavil predsednik SDS-a Janez Janša oz. če v njej ne bo SDS-a, potem te vlade ne bo, je premer, ki opravlja tekoče posle, dejal ob robu srečanja Združenja Manager. LMŠ ne bo sodeloval "v nobeni opciji" alternativne vlade v tem mandatu, je zatrdil.

Združenje Manager: Slovenija potrebuje stabilno poslovno okolje

Stabilno in predvidljivo poslovno okolje je predpogoj za uspešno poslovanje podjetij, zato naj se čim prej oblikuje nova vlada, ki bo zagotovila stabilnost, je na tradicionalnem srečanju Združenja Manager poudaril njegov predsednik Aleksander Zalaznik. Združenje Manager je sicer podelilo tudi priznanje za življenjsko delo, ki ga je letos prejel predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal. Mlada menedžerka 2019 pa je postala direktorica družbe AMZS Lucija Sajevec.

Šarec je ponovil, da se v LMŠ-ju zavzemajo za volitve, saj da bi bile te najboljša možnost. "Ali bo do njih prišlo, pa ne vem. Zdaj so drugi na potezi," je dejal.

Je pa potrdil, da je v prihodnjem obdobju pripravljen delovati tudi v opoziciji. Na vprašanje o načrtih v tem primeru je odgovoril, da "v opoziciji ne potrebuješ prevelikih načrtov".

O razburjenju koalicijskih partnerjev glede načina njegovega odstopa, s katerim da jih ni predhodno seznanil, je Šarec dejal, da "nikoli ni dobro čustev zadrževati v sebi in je prav, da jih dajo ven". Je pa tudi pojasnil, zakaj je odločitev o odstopu do zadnjega trenutka zadržal zase; tako so mu narekovale izkušnje s stanjem na slovenskem političnem prizorišču. "Kadar koli sem se o kakšni stvari s kom takole posvetoval, sem to že čez eno uro bral v medijih," je ponazoril.

Če se bodo podali na predčasne volitve, je Šarec med ključnimi prihodnjimi izzivi izpostavil sprejetje zakonov o demografskem skladu, o dolgotrajni oskrbi, o nepremičninskem davku, pa stanovanjskega zakona in spremenjene volilne zakonodaje. Prav tako je kot prioritetno navedel gradnjo stanovanj, zagotavljanje postelj za starejše in razmislek o ustreznosti strukture davkov.

O prihodnjem sodelovanju s SMC-jem oz. pogovorih z njegovim predsednikom Zdravkom Počivalškom je Šarec povedal, da konkretnih predlogov o sodelovanju še nista dorekla, da pa je vabilo "zagotovo iskreno". Razmere so danes po mnenju Šarca drugačne kot pred evropskimi volitvami, in če bodo parlamentarne volitve, so na njih pripravljeni sodelovati.

Trenutno sicer po mnenju Šarca ni kakšnega področja, na katerem bi bila zaradi nesprejetja ukrepov država lahko v negotovosti. Sprejeta sta proračuna za letos in prihodnje leto, sprejeti so bili davčni ukrepi in razbremenjen regres. Na vprašanje, ali obžaluje padec zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je Šarec odgovoril, da ga to niti ni presenetilo, saj da se je to že dolgo nakazovalo.

SD se pripravlja na volitve
Predsedstvo SD-ja je na seji začelo priprave na morebitne predčasne volitve. Vzpostavili so volilni štab, začenjajo pa tudi izbor kandidatov za poslance, je po seji povedal predsednik stranke Dejan Židan. Volilni štab bo vodil generalni tajnik stranke Dejan Levanič.

Židan je dejal, da po razpadu vlade niso bili čustveni, ampak jezni. "Bili smo jezni, ker zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ-ja in odhoda vlade ne bomo realizirali nekaterih obljub in zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni," je poudaril Židan. Ob tem je spomnil na že pripravljeno medijsko zakonodajo, ureditev stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in resolucijo o podnebni krizi.

Izkazalo se je sicer, da predčasnim volitvam niso naklonjene vse stranke, in pojavili so se tudi razmisleki o nekakšni prehodni, projektni vladi. "Ne bi želel, da se išče tisoč in en razlog, zakaj podaljšati, obdržati položaje," na te ideje odgovarja Židan.

DeSUS pripravljen tudi na pogovore
Organi DeSUS-a so sklenili, da stranka začenja priprave na predčasne volitve, so pa pripravljeni tudi na pogovore o morebitni novi vladi, če bodo nanje povabljeni, je povedala predsednica stranke Aleksandra Pivec. "Za zdaj sicer povabila na kakšen takšen sestanek nisem dobila," je dodala.

Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo

Po besedah Pivčeve nameravajo v skladu s sklepi, ki sta jih soglasno sprejela tako izvršni odbor kot svet stranke, takoj oblikovati volilni štab in začeti dejavnosti na terenu za predčasne volitve, ki so sicer tudi njihova prednostna izbira.

Če bodo povabljeni na pogovore o novi koaliciji, bodo po besedah Pivčeve jasno povedali svoje zahteve. Kakšne, bodo, kot je dejala, dorekli, če bo do dogovora prišlo: "Bodo pa vse odločitve na koncu sprejete na organih stranke."

Glede morebitne vlade se sama ni pogovarjala še z nikomer, čeprav po njenih besedah po hodnikih krožijo različne informacije. O tem, kdo bi moral voditi vlado, da bi šli vanjo, pa danes ni bilo govora. Kot je pojasnila, je dobila samo mandat, da se v primeru vabila na oblikovanje katere koli druge vlade o tem začne pogovarjati. Dodala pa je, da ima mandat za pogajanja izključno ona.

Pogovorov – niti formalnih niti neformalnih – o sodelovanju v morebitni novi koaliciji ni imel niti vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša. "Je pa res, da mimika obraza včasih pove marsikaj," je dejal. Česa več pa ni povedal.

Sam meni, da je za stranko trenutno najpomembneje, da se začne pripravljati na volitve, "če se bo oblikovala kakšna koalicija, naj bo to leva ali desna, pa moramo poslušati in v teh razpravah tudi sodelovati". "Kaj se bo zgodilo potem, pa v tem trenutku ne more odgovoriti nihče," je dejal po seji izvršnega odbora in sveta stranke.

V DeSUS-u se pri tem po njegovih besedah ne bodo ponujali nikomur. "Če nas bo kdo potreboval in bo to v korist države, pa se bomo priključili," je dejal.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je pred sejo vlade, ki opravlja tekoče posle, za TV Slovenija povedala, da obžaluje, da stranke v parlamentu niso sposobne sestaviti levosredinske vlade.

"Kdo pa je kriv in odgovoren, da ne znamo, je jasno. Najprej Levica, ki ni želela iti v vlado, na koncu pa premier Šarec. Ti dve stranki sta odgovorni, da se danes pogovarjamo, da obstaja možnost, da se sestavi vlada, ki jo bo vodil Janez Janša," je dejala.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je ob prihodu na sejo vlade, ki opravlja tekoče posle, glede pogovorov za morebitno novo vlado svetoval, naj se ne prehiteva. "Danes je megla, polna črta, omejitev 60 kilometrov na uro, tako da morate paziti, kako vozite," je dejal. Ob odhodu s seje vlade pa je na vprašanje, ali se je razjasnilo, v šali nadaljeval, da že sije sonce. Organi SMC-ja bodo sicer zasedali še ta teden.

Tako so se že pojavili razmisleki o nekakšni prehodni, projektni vladi, ki bi nekoliko odložila volitve, a ne do konca mandata, ampak denimo za leto dni. Tudi druge stranke namreč razmišljajo o tem, kaj vse bi še rade spravile skozi parlamentarno sito, preden svojo usodo prepustijo volivcem. Med drugim v SAB-u zagovarjajo tudi sprejetje sprememb volilne zakonodaje s ciljem uskladitve z ustavo.

Naklonjenost novi koaliciji

Za novo koalicijo so v SMC-ju, v SNS-u, v NSi-ju in DeSUS-u pa pogovorov ne zavračajo, čeprav so že začeli priprave na volitve.

S svojimi stališči bodo poslanske skupine parlamentarnih strank prihodnji teden seznanile tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki ima za morebiten predlog mandatarja 30 dni časa.

Po odstopu predsednika vlade
Neuradne informacije o sestavljanju koalicije