Zbiramo odzive poznavalcev notranjepolitičnega dogajanja na odstop predsednika slovenske vlade. Foto: BoBo
Zbiramo odzive poznavalcev notranjepolitičnega dogajanja na odstop predsednika slovenske vlade. Foto: BoBo

T. Starič: Dopolnilno zavarovanje zadalo smrtni udarec še eni vladi

"Predvsem po tem, ko je sodelovanje prekinila Levica in je bila vsaka odločitev odvisna od glasov stranke Zmaga Jelinčiča. Dogajanje v parlamentu ob sprejemanju proračuna in ob imenovanju Mlinarjeve je pokazalo, da se čas vladi izteka. To so potrjevali tudi serijski odhodi gospodarskega dela vlade. Pri tem je bil seveda ključen odhod finančnega ministra. Zanimivo pa je, da je prav odločanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zadalo smrtni udarec še eni vladi," notranjepolitična novinarka in voditeljica Odmevov na TV Slovenija Tanja Starič našteva okoliščine, ki so vodile do odločitve premierja Marjana Šarca, da v državni zbor pošlje svojo odstopno izjavo.

Andraž Zorko (agencija Valicon) priznava, da je bila Šarčeva odločitev presenetljiva, vendar "ko začnemo razmišljati, pa se zdi precej logična, saj se je z odstopom ministra Bertonclja vse spremenilo".

Studio City: Analiza po odstopu predsednika vlade

Zorko: Čas za predčasne volitve se izteka

"Prav v petek smo v podkastu LD;GD ocenili, da če bodo predčasne volitve, bi morale biti kmalu – tako zaradi volilnega zakona kot zaradi predsedovanja Evropski uniji. Če ti pa odstopi finančni minister, ki je zelo ključen za vlado, za uresničevanje proračuna in ki je hkrati iz tvoje ekipe, kar pomeni, da imaš še enega ministra, ki bi ga moral spraviti skozi parlament, v katerem nimaš večine, je pa poteza logična," je opisal brezizhoden položaj, v katerem se je znašel Šarec.

Zorko ob tem ugotavlja, da se premier v odhodu "očitno naslanja na izmerjeno javnomnenjsko podporo, za katero je ves čas govoril, da ne pomeni nič, dokler ni preverjena na volitvah". "Zdaj pa se je odločil, da bo na volitvah preveril, ali je ta podpora resnična ali ne. Kar pa je po mojem mnenju drag eksperiment," še pravi Zorko.

Sorodna novica Premier Šarec v parlament pošilja odstop, napoveduje predčasne volitve

Kocjan: Premier verjame, da so ankete dober obet za novo dirko

Napoved odstopa je presenetila tudi urednika notranjepolitičnih in gospodarskih programov na Radiu Slovenija Aleša Kocjana. Manj presenetljiv pa se mu zdi Šarčev poziv k predčasnim volitvam, "saj očitno verjame, da so javnomnenjske raziskave, kjer LMŠ visoko kotira, dober obet za novo politično dirko". Seveda je pot do predčasnih volitev še dolga in popolnoma mogoče je, meni Kocjan, da se v aktualni sestavi državnega zbora oblikuje alternativna koalicija.

"Z razlogi, ki jih je nanizal za svoj odstop, očitno skuša javnost prepričati, da s svojimi nameni ni on s svojo stranko težava te države, ampak siceršnje politične okoliščine – tako partnerji kot to, da vodi manjšinsko vlado. Ne smemo pa prezreti tudi današnjega odstopa finančnega ministra – ta je s sporočilom, da odstopa, prehitel Šarca za nekaj minut. In prav v tem grmu verjetno tiči bistvo aktualnih političnih težav, ki so se nabrale Šarčevi posadki, saj je očitno, da imajo politični partnerji in premier popolnoma drugačne predstave o možnosti ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot resorni ministri."

"Brez dvoma gre za vprašanje, ki ga ni mogoče voditi le kot politični projekt, in zdi se, da je pri tem šlo prav za tovrstno rinjenje z glavo skozi zid. In to na zelo majavih temeljih – na predlogu zakona nekdanje zunajvladne partnerice Levice, dopolnjenim z dopolnili LMŠ-ja. A ključna težava je seveda bila, da ta projekt ni imel podpore ne zdravstvenega ne finančnega ministra," razlaga naš sogovornik.

Sorodna novica Najprej iskanje novega mandatarja, nato predčasne volitve. Te bi bile lahko aprila.

Volitve ali nov mandatar?

Vprašanje – volitve ali nova vlada – ta hip še nima odgovora. Tanja Starič tako opozarja: "Ker je vlada opravila šele leto in pol mandata, bodo zlasti stranke, ki jim grozi izumrtje, zagotovo storile vse, da volitve odložijo. Zdaj so na potezi novi, politično nepreizkušeni predsedniki strank, Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec. Bodo prekršili zaveze svojih predhodnikov in šli v koalicijo z Janezom Janšo?"

V zadnjih tednih se je po besedah Tanje Starič v političnih kuloarjih veliko govorilo tudi o projektni začasni vladi sedanje opozicije in nekaj vladnih strank, ki je ne bi nujno vodil Janša. "Kdo bi bil "tretji človek", ni znano, je pa javno priznal, da takšni pogovori tečejo – Matej Tonin. Bi pa bila tudi nova vlada začasna in nestabilna. Takšno je pač razmerje sil v sedanjem parlamentu. Zato tudi ni izključeno, da se najpozneje junija spet vidimo – na voliščih," dodaja Staričeva.

Zorko: Počivalšek pomembna figura v morebitnem iskanju mandatarja

Andraž Zorko pa se je dotaknil tudi povezovanja s SMC-jem, ki ga je premier predstavil kot dejstvo, Počivalšek pa tega ni potrdil. "Počivalšek je ena ključnih figur na šahovnici – in vsekakor ne kmet, bolj tekač –, je zelo močna figura, saj njegova stranka edina lahko omogoči izvolitev novega mandatarja za predsednika vlade. Ta stranka ima 10 poslancev. Z njo in s še eno manjšo se da izvoliti novega mandatarja, brez nje pa to ni mogoče. Če LMŠ-ju uspe preprečiti, da bi SMC šel v kakršne koli take pogovore, je vprašanje, ali bomo dobili novega mandatarja ali bodo predčasne volitve, že rešeno."

Šarec pa je v izjavi polaskal tudi prvaku SNS-a Zmagu Jelinčiču. Tudi tam išče zaveznike? Zorko meni, da ja: "Da je Jelinčič državotvoren, je bila zelo smela izjava, ki je mene zelo presenetila, saj nihče izmed politikov, odkar obstaja SNS, torej od osamosvojitve dalje, ni rekel česa takšnega o stranki SNS ali o Jelinčiču kot posamezniku. To je nekaj novega, je pa res, da je s Šarcem v politiki marsikaj novo. To je lahko zelo šahovska, strateška poteza v želji po preprečitvi tega, da bi se Jelinčič obrnil. Označil ga je za svojega sodelavca, mu rekel, da je državotvoren, in s tem je vzel veter iz jader v scenariju, da bi Jelinčičevi glasovi omogočili izvolitev mandatarja."

Kaj je v ozadju Šarčevega odstopa?