V Levici bodo zaradi podane zahteve za izredno sejo in načrtnih manipulacij ter laži, ki jih po njihovem mnenju širi SDS, uporabili vsa mogoča pravna sredstva. Pričakujejo pa, da razprave ne bo, saj da je takšen mehanizem nedopusten za DZ. Foto: BoBo
V Levici bodo zaradi podane zahteve za izredno sejo in načrtnih manipulacij ter laži, ki jih po njihovem mnenju širi SDS, uporabili vsa mogoča pravna sredstva. Pričakujejo pa, da razprave ne bo, saj da je takšen mehanizem nedopusten za DZ. Foto: BoBo

"Ustava zavezuje vse in vsakogar, kar še posebej velja za parlamentarne stranke. V Sloveniji imamo parlamentarno stranko, ki se javno zavzema za omejitev kapitalizma, za uvedbo socializma, za zaplembo premoženja," je kot pojasnilo o odločitvi stranke SDS za vloženo zahtevo v izjavi za medije v državnem zboru danes dejal poslanec SDS-a Branko Grims. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je sicer za mnenje o dopustnosti zahteve že zaprosil zakonodajno-pravno službo, saj je vprašanje ugotavljanja protiustavnosti v pristojnosti ustavnega sodišča, je danes poročalo Delo.

SMC se zahtevi formalno ni pridružil, kljub temu pa morebitno razpravo o programih političnih strank podpirajo

Od koalicijskih strank se zahtevi za izredno sejo ni pridružil SMC, saj si po besedah vodje poslancev SMC-ja Gregorja Periča v stranki prizadevajo za sodelovanje in stremijo k iskanju skupnih točk. Zato poteze, ki vodijo v nadaljnjo radikalizacijo političnega prostora, z njihovega stališča niso koristne za skupno delo, je pojasnil Perič. Kljub temu pa v SMC-ju ocenjujejo morebitno razpravo kot koristno predvsem zato, da "ugotovimo, ali so v posameznih programih političnih strank odstopanja ali rešitve, ki gredo onkraj tistega, kar nam zapoveduje ustava". "To je priložnost za poglobljeno razpravo. Bi si pa želel, da se naš politični prostor ne radikalizira, ampak da se umirja in da se usmerimo v to, da sodelujemo," je še dejal Perič.

Sorodna novica Grims: Želimo ohraniti ustavni red. Mesec: Strašijo z državljansko vojno.

Levica: Takšna dejanja SDS-a so grožnje osnovam demokracije, zaradi načrtnih manipulacij in laži bomo uporabili vsa mogoča pravna sredstva

Na očitke in podan predlog za izredno sejo državnega zbora pa medtem v Levici odgovarjajo, da stojijo za svojim programom, saj da v njem ni težav, so pa težave v družbi. Po njihovi oceni so takšna dejanja SDS-a resne grožnje osnovam demokracije. "Jasno je, da je stranka SDS stranka, ki uničuje same temelje demokracije v tej državi. Spravlja se na vse neodvisne institucije, na medije, videli smo, da tudi na pravosodje in opozicijo," je ob tem dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Kot je še pojasnil, bodo zaradi podane zahteve in načrtnih manipulacij ter laži, ki jih po njihovem mnenju širi SDS, uporabili vsa mogoča pravna sredstva. Pričakujejo pa, da razprave ne bo, saj da je takšen mehanizem nedopusten za DZ. Prav tako Vatovec pričakuje, da bo takšno tudi mnenje zakonodajno-pravne službe.

LMŠ: Ko zmanjka vsebine, se odpirajo ideološke teme

V LMŠ-ju pa zahtevo za izredno sejo vidijo kot "odvračanje pozornosti in odpiranje ideoloških tem, ko zmanjka vsebine in argumentov". Kot je pojasnil vodja njihovih poslancev Brane Golubović, ni "nič nenavadnega, da politične stranke predstavijo svoj pogled na družbo, tudi prek programa". "To delamo vsi, v tem ni nič spornega, dokler je to v okviru demokratičnih načel, ustavne ureditve in spoštovanja pravnega reda," je dejal.

Sorodna novica SDS: Slovenska demokracija je napadena, branili jo bomo

SD: Ne gre samo za politično obračunavanje z Levico, ampak tudi z DZ-jem

V poslanski skupini SD-ja pa so opozorili, da razprave o programu posameznih političnih strank sodijo na strankarske manifeste, kongrese in podobne dogodke. "Pri tem dokumentu ne gre samo za politično obračunavanje z opozicijsko stranko, ampak za obračunavanje z državnim zborom kot institucijo ter željo po dokončnem uničenju zmerne, preudarne in k ljudem ter njihovim težavam usmerjene politike v slovenskem prostoru. Obremeniti DZ kot zakonodajno telo v tem, za okrevanje Slovenije izjemno pomembnem času, s strankarskimi priporočili, je milo rečeno neodgovorno," so ob tem zapisali v sporočilu za javnost.

Na sejo, na kateri bi po predlogu SDS-a in NSi-ja sprejeli priporočilo vsem državnim organom, naj okrepijo dejavnosti pri spremljanju, obravnavi in preprečevanju poskusov rušenja parlamentarne demokracije in drugih ustavnih temeljev, so povabili tudi notranjega ministra Aleša Hojsa, obrambnega ministra Mateja Tonina ter vodjo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janeza Stuška, je še poročalo Delo.

Izredna seja zaradi programa Levice