Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Več bo v sredo na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS-a Tomaž Lisec.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je deležna očitkov zaradi javnega naročila, vrednega nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, za nakup 13.000 prenosnih računalnikov julija lani, ki je bilo razdeljeno na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92.

Na ministrstvu so očitke o domnevni netransparentnosti in neracionalnosti nakupa zavrnili ter pojasnili, da so kupljeni računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol ter otrokom iz socialno ogroženih družin. Po avgustovskih ujmah so v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav umestili člen, na podlagi katerega bi računalnike razdelili tudi prizadetim v poplavah.

Ministrica pa je sredi januarja povedala, da so doslej razdelili le 39 od 13.000 kupljenih računalnikov. Državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc je po poročanju STA-ja povedal, da so ostali v skladišču v Logatcu.

Postopek so na podlagi prejete prijave uvedli tudi na KPK-ju.

Zaradi domnevne netransparentnosti je o nakupu med drugim že razpravljala komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, v SDS-u pa so zahtevali tudi sklic skupne seje odborov DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za izobraževanje, znanost in mladino.

Predsednica odbora za notranje zadeve Tereza Novak (Svoboda) je to zahtevo zavrnila, ker da sta DZ in vlada ločeni veji oblasti in se DZ ne sme opredeljevati ali posegati v zadeve iz pristojnosti drugih vej oblasti. Kot je tudi zapisala, je edina pravna oblika o razpravi dela ministrice interpelacija. "Hvala Terezi Novak za idejo," se je po poročanju STA na družbenem omrežju X v ponedeljek odzvala vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec.

SDS nima dovolj glasov za razrešitev

Po vloženi interpelaciji bo imela ministrica, kot navaja STA, skladno s poslovnikom DZ-ja najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor na interpelacijo. DZ bo razpravljal in odločal o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če bodo poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ne bo dan.

Predlagatelji interpelacije sicer za razrešitev ministra potrebujejo 46 glasov. SDS, ki šteje 27 poslancev, tako sama nima zadostnega števila glasov.

Poslanska skupina SDS je v tem mandatu vložila že štiri interpelacije, od tega eno proti celotni vladi. Ob tem je pred dnevi napovedala še vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan.