Marjan Šarec je SDS-u odvrnil, da se
Marjan Šarec je SDS-u odvrnil, da se "opravičuje, če je izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno". Foto: Reuters

Kot je razvidno iz dopisa, ki ga je premierju v odstopu Marjanu Šarcu poslal odvetnik Franci Matoz, je SDS zmotila Šarčeva izjava, predvajana v oddajah Dnevnik in Odmevi na TV Slovenija konec januarja. V izjavi je Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja "metode, kakršne izvaja; se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske".

V SDS-u so prepričani, da je z izjavo posegel v ugled in dobro ime stranke. "Kljub temu da so meje svobode izražanja v tovrstnih razpravah široke, meja svobode izražanja ne more ščititi zavestno neresničnih trditev o dejstvih, ki posegajo v ugled in dobro ime naše stranke," je v dopisu zapisal Matoz.

Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi.

Šarec o "prijaznem pismu" Francija Matoza

Pri tem, kot navaja, ni mogoče spregledati, da so bile izjave podane v trenutku, ko še posebej močno odmevajo, pri čemer je spomnil, da jih je Šarec podal po tem, ko je odstopil in ko skuša SDS sestaviti novo koalicijo. "Škoda je še toliko večja, ker je naša stranka kot politična stranka, ki sestavlja koalicijo po vašem odstopu, in sta njen obstoj in uspešnost v okoliščinah oblikovanja koalicije še posebej odvisna od zaupanja ljudi," še piše Matoz.

Matoz: Gre za nepoštene navedbe

Po prepričanju Matoza gre za nepoštene in neresnične navedbe z izrazito negativno in objektivno žaljivo konotacijo, ki SDS "neupravičeno diskvalificirajo v javnosti in jo prikazujejo v izrazito negativni luči". "Da ste izjave podali z namenom žalitve, pa izhaja iz dejstva, da vam je dobro znano, da je financiranje političnih strank po 21. členu zakona o političnih strankah nezakonito in da se SDS ni financirala iz tujine," je zapisal.

O madžarskem financiranju medijev blizu SDS-a

Novinarji novega portala necenzurirano.si so danes o madžarskem financiranju medijev blizu SDS-a objavili nove podatke - prvič z informacijami o tem, da denar prihaja neposredno iz najožjega kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana. "Madžarske investicije v Sloveniji niso le investicije nekih podjetnikov, ki bi iskali naložbe v medijih in poslovne priložnosti, gre za strogo voden politični projekt iz Budimpešte," je za TV Slovenija komentiral novinar Primož Cirman.
Tudi SDS-ovo grožnjo s tožbo Šarcu vidi kot poskus, da se očitek o financiranju iz tujine vnaprej nevtralizira: "Vsak, ki bo izrekel ta stavek, da se SDS financira z Madžarske, bo končal na sodišču."

SDS Marjanu Šarcu grozi s tožbo
Zahtevek za preklic izjav je Šarcu poslal odvetnik Franci Matoz. Foto: BoBo
Zahtevek za preklic izjav je Šarcu poslal odvetnik Franci Matoz. Foto: BoBo

Šarčev odziv na "prijazno pismo"

"Prijazno pismo", kakor je označil Matozov dopis, je na Facebooku objavil Šarec in dodal: "Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi."

Je pa s tem pismom, kot je zapisal, "lepo izražena prihodnost, če bo sestavljena vlada stranke SDS". Zapisal je tudi, da ga v SDS-u očitno že vidijo v opoziciji, glede na to, da so mu pismo poslali na elektronski naslov državnega zbora. "Želja po oblasti je močna," je dodal.

V SDS-u so Šarčevo objavo danes na Twitterju pospremili z navedbo, da je Šarec takoj po tem, ko je zrušil lastno vlado, "začel opletati z obtožbami nezakonitega ravnanja na račun SDS". Uradno zahtevo za umik izjav so mu, kot navajajo, poslali že pred dnevi, ter dodali, da v nasprotnem primeru sledita tožba in odškodnina.

Klampfer in Cerar proti vstopu v Janševo vlado