Javnomnenjske ankete agencij kažejo, da večina meni, da bi morala Aleksandra Pivec odstopiti z mesta predsednice stranke DeSUS. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Javnomnenjske ankete agencij kažejo, da večina meni, da bi morala Aleksandra Pivec odstopiti z mesta predsednice stranke DeSUS. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Strankama SDS in SD na lestvici sledi LMŠ, ki ga podpira 9,4 odstotka anketiranih. Levico bi podprlo 6,6 odstotka anketiranih, NSi pa je prejel 5,7-odstotno podporo. Sledijo SNS (2,1 odstotka), DeSUS (1,8 odstotka), SAB (en odstotek), SLS (0,3 odstotka) in SMC (0,1 odstotka). Katero od drugih strank bi volilo pol odstotka vprašanih, 25,9 odstotka je bilo neopredeljenih, 9,3 odstotka pa se jih ne bi podalo na volišča.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 42,4 odstotka anketiranih, 52,3 odstotka pa meni, da je neuspešno. Neopredeljenih jih je 5,3 odstotka.

Večina vprašanih za odstop ministrice

Delo je objavilo tudi javnomnenjsko anketo Mediane, po kateri 58,7 odstotka vprašanih meni, da bi morala Aleksandra Pivec odstopiti kot predsednica stranke DeSUS. 27,7 odstotka jih meni nasprotno, medtem ko je 13,6 odstotka neopredeljenih.

59,1 odstotka vprašanih meni, naj Pivčeva odstopi s funkcije ministrice, 31,6 odstotka jih meni, naj ne. Dobra polovica jih je prepričana, da upokojenci potrebujejo svojo politično stranko.

Mediana je anketo izvedla 12. in 13. avgusta, v njej pa je sodelovalo 505 oseb.

Padec podpore DeSUS-u

Podpora stranki DeSUS je v mesecu dni padla z 2,8 na 1,8 odstotka. V povezavi s to stranko je sicer dobra polovica vprašanih ocenila, da je bil poziv poslanske skupine k odstopu predsednice Aleksandre Pivec upravičen. Tako je odgovorilo 51,9 odstotka vprašanih, medtem ko jih 35 odstotkov meni nasprotno. Neopredeljenih je 13,1 odstotka.

Najbolj priljubljena Pahor in Gantar

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik republike Borut Pahor, tesno za petami mu sledi minister za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS). Tretja je predsedujoča stranke SD Tanja Fajon. Sledijo evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, evropski poslanec Milan Brglez (SD), evropski komisar Janez Lenarčič, poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednik NSi-ja Matej Tonin, prvo deseterico pa končuje ljubljanski župan Zoran Janković.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časopisov Dnevnik in Večer, izvaja ga agencija Ninamedia. Anketo je opravila med 11. in 13. avgustom, in sicer na vzorcu 700 vprašanih.

SDS ohranja prednost, DeSUS-u po aferah padla podpora