Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Stranko SDS bi po anketi, ki jo je agencija Mediana pripravila za časopis Delo, volilo 13,7 odstotka vprašanih. Novembra jo je podpiralo 19,6 odstotka vprašanih, decembra pa 16,9 odstotka.

Na drugo mesto se je tokrat uvrstila Levica, ki ji je podporo namenilo 9,6 odstotka vprašanih, kar je 0,2 odstotne točke več kot decembra. K boljši uvrstitvi Levice, kljub le nekoliko večji podpori, je pripomogel predvsem padec podpore stranki LMŠ. Ta je v primerjavi z decembrom največji. Stranko, ki se je uvrstila na četrto mesto, je v tokratni raziskavi podprlo 7,5 odstotka vprašanih. To je 2,6 odstotne točke manj kot decembra.

Na tretje mesto se je uvrstil SD, ki ga je podprlo 8,5 odstotka vprašanih oz. 0,8 odstotne točke več kot decembra. Na peto mesto se je uvrstil NSi s 4,8 odstotka podpore (0,3 odstotne točke več). Sledi stranka SAB, ki jo je podprlo 3,1 odstotka vprašanih (0,1 odstotne točke manj).

DeSUS je v tokratni raziskavi podprlo 2,1 odstotka vprašanih, kar je 1,5 odstotne točke manj kot decembra. SNS je izbralo dva odstotka (0,3 manj), SMC pa 1,1 odstotka (0,1 več) vprašanih.

V primerjavi z decembrsko raziskavo se je povečalo število tistih, ki ne vedo, komu bi namenili svoj glas. Decembra je tako odgovorilo 18,7 odstotka vprašanih, januarja pa 22,5. Za 1,1 odstotne točke se je zvišal tudi delež tistih, ki svojega glasu ne bi namenili nikomur. Tako je odgovorilo 13,3 odstotka vprašanih. Na zastavljeno vprašanje ni želelo odgovoriti 2,3 odstotka vprašanih, 2,1 odstotka pa bi jih oddalo prazno glasovnico.

Ocena dela vlade ostaja nizka

Četrtina anketiranih (24,9 odstotka) delo vlade ocenjuje srednje, 20,6 odstotka pozitivno ali zelo pozitivno in 53,1 odstotka negativno ali zelo negativno. Neopredeljenih je bilo 1,4 odstotka anketiranih.

Delo DZ-ja kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenjuje 14,2 odstotka vprašanih, negativno ali zelo negativno pa 46,8 odstotka vprašanih. Srednje je delo DZ-ja ocenilo 35,2 odstotka vprašanih. Neopredeljenih je bilo 3,7 odstotka anketiranih.

Spremembe po Gantarjevem slovesu

Več sprememb se je zgodilo tudi na barometru priljubljenosti politikov. Na vrhu sicer ostaja predsednik republike Borut Pahor. Z barometra pa se je poslovil nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je decembra uvrstil na drugo mesto. Po izstopu DeSUS-a iz koalicije Gantar namreč ni ne član vlade ne DZ-ja.

Na drugo in tretje mesto sta se povzpela ministra iz kvote NSi-ja - infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Četrto mesto je zasedel predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC), ki mu sledi predsednica SD-ja Tanja Fajon.

Medtem ko anketa kaže padec podpore LMŠ-ju, pa se je predsednik stranke Marjan Šarec premaknil za mesto navzgor. Na lestvici je tako zasedel šesto mesto. Na sedmo mesto se je uvrstil vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, na osmo minister za obrambo Matej Tonin (NSi), na deveto pa koordinator Levice Luka Mesec. Deseto mesto zaseda zunanji minister Anže Logar (SDS).

Premier Janez Janša se je uvrstil na 16. mesto in tako pridobil dve mesti na lestvici. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je uvrstil na 20. mesto.

Raziskavo je Mediana izvedla na vzorcu 709 prebivalcev Slovenije, anketiranje pa je potekalo med 4. in 7. januarjem.