Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če bi bile volitve danes, bi jih največ, 16,5 odstotka vprašanih, obkrožilo SDS, kar je manj kot prejšnji mesec, ko bi jo obkrožilo 17,8 odstotka vprašanih, navaja anketa. Na drugem mestu je SD z 11 odstotki (oktobra bi dobila 11,2 odstotka) in minimalno prednostjo pred Listo Marjana Šarca, ki bi jo obkrožilo 10,8 odstotka anketirancev (oktobra 9,1 odstotka). Na četrtem mestu je Levica z 8,7 odstotka podpore (oktobra 7,8 odstotka), peta je NSi, ki bi jo obkrožilo 4,3 odstotka vprašanih (oktobra pet odstotkov).

DeSUS bi obkrožilo 3,9 odstotka anketirancev (oktobra 1,7 odstotka). Sledijo SNS z 2,6 odstotka podpore (oktobra 3,5), SAB z dvema odstotkoma (oktobra 3,2), Dobra država z 1,7 odstotka (oktobra 0,4) in Pirati z 1,4 odstotka podpore (oktobra 2,6).

12,8 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volili (oktobra 19,8 odstotka). 14,4 odstotka ne bi izbralo nobene od obstoječih strank (oktobra 8,3 odstotka). Preostalih 3,3 odstotka anketirancev ni želelo odgovoriti.

54,7 odstotka vprašanih dela vlade ne podpira, 36,3 ga podpira. 9,1 odstotka pa jih je odgovorilo z ne vem.

Najbolj priljubljen Pahor, najmanj Hojs

Med posameznimi politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik države Borut Pahor. Drugi je zdravstveni minister in začasni predsedujoči DeSUS-u Tomaž Gantar, ki je pred evropskim komisarjem iz Slovenije Janezom Lenarčičem. Sledijo jim evropska poslanka NSi-ja Ljudmila Novak, predsednica SD-ja Tanja Fajon in prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. Predsednik vlade in prvi mož SDS-a Janez Janša je na 18. mestu. Na repu lestvice je gospodarskega ministra in predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška zamenjal notranji minister Aleš Hojs.

Več kot 65 odstotkov vprašanih ukrepe pretežno ali v celoti spoštuje

V anketi so sodelujoče tudi vprašali, ali se strinjajo z ukrepi vlade za zajezitev koronavirusa in ali ukrepe spoštujejo. 38,4 odstotka se jih z ukrepi strinja, 22,2 odstotka pa se jih z njimi popolnoma strinja. Z ukrepi se ne strinja 19,1 odstotka vprašanih, sploh se jih ne strinja 17,4 odstotka.

54,8 odstotka vprašanih ukrepe spoštuje, razen v izjemnih primerih, 32 odstotkov jih ne spoštuje, 10,8 odstotka pa jih spoštuje v celoti.

Mediana je anketo izvedla na vzorcu 711 sodelujočih.