Foto:
Foto:
Jože Pučnik je bil častni predsednik SDS-a.

Kot je ob koncu rednega letnega posveta stranke v Zrečah poudaril predsednik in premier Janez Janša, bo nov program namenil veliko pozornosti tudi vlogi posameznika, splošni blaginji, trajnostnemu razvoju ter gospodarskemu razvoju in ugodnim podjetniškim pogojem.

Janša se je odzval na kritike
Janša se je tudi odzval na kritike opozicije in dejal, da prvih sto dni vladanja kljub relativno zahtevnim okoliščinam za novo vlado ni bil čas izgubljenih priložnosti. Začetek vladnega dela so otežile nekorektne primopredaje v nekaterih resorjih, vendar pa stanje ob primopredaji ni bilo dramatično, je v Zrečah dejal Janša. Po njegovih besedah je to vladi omogočilo, da se je takoj lotila rutinskih poslov in začela reševati pereče probleme.

V zvezi z odnosi s Hrvaško je Janša dejal, da je začetek pogajanj med EU-jem in Hrvaško v strateškem interesu Slovenije. Ne zgolj, ker Slovenija načelno podpira širitev EU-ja, ampak tudi, ker je v interesu Slovenije, da odprta dvostranska vprašanja rešuje v evropskih okvirih in da se pogaja s partnerjem, ki je stabilen.

Drugi dan posveta so udeleženci sicer večino časa namenili poročilom o delu programskega, statutarnega in organizacijskega odbora stranke ter oblikovanju zaključkov. Na posvetu so se tudi spomnili pokojnega predsednika Jožeta Pučnika.

Osmi kongres stranke spet v Portorožu
Portoroški kongres SDS-a, ki bo 14. maja in bo že osmi po vrsti, bo potekal pod geslom Slovenija na novi poti. Na njem bodo sodelovali vsi člani sveta stranke in velik del njenih interesnih organizacij in forumov, ki bodo oblikovali nov program in izvolili novo vodstvo stranke.

Pomembna naloga kongresa bo tudi, da odgovori na izzive novega položaja, v katerem je Slovenija po vstopu v EU in spremembah na domači politični sceni. Delegati kongresa se bodo zagotovo posvetili tudi novi vlogi stranke, ki je povezana s tem, da je stranka oblikovala vlado in v njej pokriva večino ministrstev.