Poslanci so se najprej seznanili z odstopom dveh ministrov. Foto: BoBo
Poslanci so se najprej seznanili z odstopom dveh ministrov. Foto: BoBo
Jože Tanko in Andrej Vizjak
Poslanci SDS-a, ki jih vodi Jože Tanko, ugotavljajo, da vlada ne spoštuje veljavnega zakona o Slovenskem državnem holdingu. Foto: BoBo

Po odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika bo njegovo funkcijo začasno opravljal finančni minister Uroš Čufer, po odstopu ministra za zdravje Tomaža Gantarja pa bo zdravstveni resor začasno vodil zunanji minister Karl Erjavec. Erjavec je želel primopredajo poslov izvesti že v ponedeljek, vendar se morajo po protokolu s tem najprej seznaniti poslanci.

Erjavec in Čufer bosta sicer resorja lahko vodila največ tri mesece, nova ministra pa naj bi bila imenovana že pred tem.

V stranki DeSUS so že napovedali, da predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora tako o rekonstrukciji vlade kot o novi koalicijski pogodbi. Premierka Alenka Bratušek je pred kratkim zagotovila, da nameravajo koalicijsko pogodbo dopolniti kmalu po novem letu.

SDS meni, da vlada ne spoštuje zakona o SDH-ju
Poslanci so na izredni seji obravnavali tudi predlog priporočil o upravljanju državnega premoženja, ki ga je pripravil SDS in ki ga je odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko v torek zavrnil. Vlada namreč meni, da so priporočila v tem trenutku nepotrebna.

Poslanec SDS-a Marko Pogačnik je tako v uvodni predstavitvi priporočil opozoril na nespoštovanje zakona o Slovenskem državnem holdingu ter na nepregledno upravljanje in prodajo državnega premoženja. Ker se zakon ne spoštuje, obstaja veliko tveganje, da se bo ogrozila privatizacija državnega premoženja - ta bo potekala nepregledno, kar bo spodbudilo nadaljnje velike kraje državnega premoženja, je posvaril in dodal: "Pravzaprav so dani vsi pogoji za krajo stoletja."

Zavestno ustvarjanje pogojev za nepregledno upravljanje in privatiziranje dejansko pomeni veleizdajo države, je še opozoril. Vlada bi morala po zahtevah SDS-a v 14 dneh predložiti smernice upravljanja naložb in klasifikacijo naložb ter v tem roku predlagati tudi kandidate za člane nadzornega sveta SDH-ja.

Finančni minister Uroš Čufer je prepričan, da sprejetje takšnih smernic ni potrebno in tudi ne bi prineslo dolgoročne rešitve na področju upravljanja z državnim premoženjem. Vlada je že pripravila predlog novega zakona o SDH-ju, ki ga bo DZ kmalu obravnaval, je dejal, glede seznama 15 podjetij za prodajo pa je poudaril, da je dobil soglasje DZ.