Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Poslanci SDS-a ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh očitajo, da je bilo njeno delovanje od nastopa funkcije "zgolj in samo z vsemi njenimi močmi usmerjeno v rušenje dobrega in učinkovitega dela njenega predhodnika" Marka Borisa Andrijaniča. Ministrica po prepričanju največje opozicijske stranke po letu in pol ministrovanja ni pripravila enega zakona, ki bi prispeval k digitalni preobrazbi Slovenije.

Osrednji del razlogov za interpelacijo se nanaša na nakup 13.000 prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Stojmenovi Duh očitajo sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov ter negospodarno in nenačrtno upravljanje javnih sredstev pri nakupu omenjenih računalnikov.

Nadalje ministrici očitajo zavajanje javnosti v povezavi z njenim ravnanjem pri nakupu računalnikov.

Ministrica ima zdaj skladno s poslovnikom DZ-ja najmanj 15 in največ 30 dni časa za odgovor nanjo.

Koalicijski odzivi

Gospodarski minister Matjaž Han, ki prihaja iz vrst SD-ja, je ob prihodu na sejo vlade dejal, da interpelacije še ni prebral, zato jo težko komentira. Sicer pa gre za zadevo, ki je stvar stranke, poslancev in tudi vlade, je dodal.

Sorodna novica Stojmenova Duh znova zavrača očitke: Prenosniki niso slabi in niso izgubljeni

Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic pa je poudaril, da je treba čim prej odpraviti manko, ki ga imamo v Sloveniji na področju digitalne vključenosti. "Potrebe po računalnikih so velike, najbrž potrebujemo več kot 200.000 računalnikov za normalno digitalno vključenost, to mora biti prva naloga ministrice," je dejal. Sicer pa je napovedi interpelacij pripisal "zanimivemu času političnega odločanja zaradi evropskih volitev".

V Levici pa želijo najprej počakati na pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo, je povedala koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Seveda je na ministrici, da pojasni situacijo, saj naši ministri in ministrstva v te stvari niso bili vpleteni," je dodala.

Mesec: Za to ni odgovoren moj resor

Minister Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS
Minister Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS

Minister za delo Luka Mesec je bil v odzivu na interpelacijo kritičen do prelaganja odgovornosti na njegov resor. "Moje stališče je, da morajo biti računalniki, ki so bili kupljeni, čim prej razdeljeni. Naloga ministrice pa je, da do interpelacije pokaže, da bo to izpeljala," je izjavil.

Na vprašanje, kako vidi očitke oz. prelaganje odgovornosti za razdelitev računalnikov na ministrstvo za delo, je odvrnil, da se s tem "nikakor ne more strinjati". "Zakon je pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, za izvajanje zakona je odgovorno to ministrstvo, prav tako za pripravo načrta o digitalni vključenosti, s katerim se pove, katere so ciljne skupine v družbi, ki so digitalno izključene in potrebujejo računalniško opremo. To je naloga in pristojnost ministrice za digitalno preobrazbo," je povedal.

Bistvene odločitve bo morala tako po Meščevih besedah sprejeti ministrica, sam pa upa, da jih bodo sporočili v roku tedna dni. O možnostih za to je danes (četrtek) tekla tudi beseda na vladi, je razkril.

Stojmenova Duh je sicer te dni pojasnjevala, da so se z ministrstvom za delo dogovorili, da se pripravijo spremembe zakona o digitalni vključenosti, s katerimi bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih najbolj potrebujejo. Novela zakona naj bi bila pripravljena kmalu, po enem od scenarijev pa naj bi razdeljevanje računalnikov začeli aprila.

Kot piše spletni portal N1, naj bi šle spremembe v smeri, da vlada ob vsakokratnem paketu računalnikov, ki bo na voljo, iz polmilijonskega nabora upravičencev določi ožjo skupino, ki se bo potegovala za razpoložljive računalnike. Ta ožja skupina naj bi bila približno tolikšna, kot bo vsakokrat na voljo računalnikov.