Ministrica za digitalizacijo očitke glede nakupa računalnikov zavrača, interpelacijo pa vidi kot priložnost za predstavitev vseh dejstev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ministrica za digitalizacijo očitke glede nakupa računalnikov zavrača, interpelacijo pa vidi kot priložnost za predstavitev vseh dejstev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov objavilo julija lani, posel so si razdelila štiri podjetja. Na nakup padajo očitki, da gre za povprečne, če ne slabše prenosne računalnike, da ni jasno, za kaj jih bodo uporabljali in ali jih sploh potrebujemo.

"Računalniki nimajo niti operacijskega sistema niti protivirusne zaščite," je v predstavitvi razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh dejal poslanec SDS-a Tomaž Lisec. Opozoril je tudi, da je po besedah ministrice za 13 tisoč računalnikov kar 500 tisoč upravičencev, pri čemer ni jasno, kakšni bodo pogoji in kdo bo imel prednost. "Pogoji za dostop upravičencev bi morali biti zelo jasni. Stanje kaže, da je ministrica delovala netransparentno, nevestno in neodgovorno. Ta nakup je fiasko," je bil kritičen Lisec. Kritičen je bil tudi do tega, da ministrica ne sprejme odgovornosti in se "izgovarja na druge organe" – ministrstvo za izobraževanje, javni sklad, občine in druge.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so v preteklosti pojasnili, da so računalniki predvsem namenjeni za potrebe mehanizma za izposojo računalniške opreme, ki ga predvideva lani sprejeta novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. A kot je opozoril Lisec, zakon predvideva uredbo za vzpostavitev tega mehanizma, rok za sprejetje uredbe pa je bil 1. januar. "Namesto sistemskih ureditev in neke resne uredbe zdaj slišimo, da v poslanski skupini Gibanja Svoboda načrtujejo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, da potem pa bo ta mehanizem za razdeljevanje zaživel," je bil kritičen.

Lisec: Zgodba se bo najlažje končala z odstopom ali razrešitvijo

Sorodna novica Stojmenova Duh o nadzoru nad nakupom prenosnikov: "Pregleda KPK-ja se veselim, vse je bilo zakonito"

Pred interpelacijo so v SDS-u želeli sklic nujne seje parlamentarnih odborov za notranje zadeve in za izobraževanje, a sta jim, kot je zatrdil Lisec, predsednica odbora za notranje zadeve Tereza Novak in podpredsednik odbora za izobraževanje Robert Janev sporočila, da tega ne bosta naredila. Obema v SDS-u očitajo nepoznavanje poslovnika DZ-ja. "Smo pa hvaležni gospe Novak, ko je v svojem dopisu naštevala, kako ona ne bo sklicala seje odbora, da nas je javno pozvala k interpelaciji," je dejal Lisec.

Dodal je, da bodo zdaj o treh predlaganih sklepih poslanske skupine SDS-a, ki so jih želeli predlagati na odborih, poslanke in poslanci razpravljali v okviru interpelacije, ki bo po njegovih napovedih najverjetneje vložena v četrtek. Med predlaganimi sklepi bodo sicer poziv premierju Robertu Golobu, naj razmisli o tem, ali je ministrica še primerna za opravljanje svoje funkcije, zahteva po natančnem poročilu nakupa računalnikov in zahteva po pripravi pregleda vseh uresničenih koalicijskih zavez na področju digitalizacije.

"Najlažje bo zgodba končana tako, da bo ministrica sama odstopila oz. da jo bo k odstopu pozval oz. razrešil predsednik vlade," je še dejal Lisec. Pojasnil je, da se z drugo opozicijsko stranko NSi o podpori interpelaciji še niso pogovarjali. Kot je dejal, ima glasov za vložitev interpelacije SDS dovolj, bodo pa z veseljem sprejeli tudi podpise poslancev NSi-ja.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da interpelacije še niso dobili v podpis, jo pa podpirajo. Na sejah komisije DZ-ja za nadzor javnih financ so namreč po njegovih besedah dokazali, da je bil nakup računalnikov negospodaren, nenačrtovan in netransparenten. Hkrati meni, da se na ministrstvu norčujejo iz vseh upravičencev do teh računalnikov, saj je bilo do zdaj razdeljenih le 39. Interpelacija pa bo priložnost tudi za pretresanje dosedanjega dela ministrice in njene ekipe. "Narejenega ni bilo veliko," je dodal.

Svoboda: Ministrica je nakup že večkrat pojasnila

V Svobodi so v odzivu na napovedano interpelacijo SDS-a zoper ministrico za digitalno preobrazbo zapisali, da je ta že večkrat pojasnila način in namen nakupa prenosnih računalnikov. Učinkovito razdeljevanje računalnikov pa bo omogočila novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo sprejeta v kratkem, so dodali.

Od ministrice v Svobodi pričakujejo, da bo namen in nakup še podrobneje pojasnila v prihodnje. Poudarjajo, da so potrebe po računalnikih bistveno večje od 13.000, "kar dokazujejo številna sporočila, ki jih ministrstvo prejema s terena".

"Interpelacije, ker ta še ni vložena in zato njene vsebine še ne poznamo, pa ne moremo komentirati," so dodali.

SDS pripravil interpelacijo Stojmenove Duh

Ministrica zavrača očitke, nakup ni bil nesmotrn

Nakup 13.000 računalnikov ni bil nesmiseln in netransparenten, je v odzivu na predstavitev razlogov za njeno interpelacijo dejala ministrica za digitalno preobrazbo Stojmenova Duh. Zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delovanju. Kot pravi, o odstopu ne razmišlja.

"Samo interpelacijo težko komentiram, ker ta še ni vložena," je v izjavi za nekatere medije dejala Stojmenova Duh. Kot je ponovila, se je veseli, saj bodo prek nje lahko javnosti podrobno predstavili vse dosedanje dosežke ministrstva.

Na vprašanje, ali še uživa zaupanje premierja in koalicijskih partneric, je odgovorila, da v koaliciji od nje za zdaj še nihče ni zahteval kakršnega koli odstopa. "Zakaj bi razmišljala o odstopu, saj izpolnjujem svoje zakonske obveznosti. Če bi vsi ministri, ki izpolnjujejo zakonske obveznosti, odstopali, potem ne vem, kdo bi bil v vladi," je dejala.

Zavrnila je tudi očitek o nenačrtni porabi sredstev. Kot je pojasnila, nesmotrno pomeni nepremišljeno oz. nenačrtno, medtem ko je sama že na prvi predstavitvi pred matičnim odborom povedala, da je med njenimi prioritetami spodbujanje e-vključenosti. "E-vključenost zajema dostop do medmrežja, računalniške opreme ter znanja in kompetenc. Torej je zelo premišljeno in zelo načrtno," je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da so na ministrstvu sredstva za projekte e-vključenosti načrtovali že leta 2022 v okviru priprave proračuna za leto 2023. V okviru teh projektov načrtujejo tudi vzpostavitev računalniškega sklada, prek katerega se bo izposojala računalniška oprema, ta sklad pa bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS.
Nabavljeni računalniki bodo vključeni v ta računalniški sklad, vendar še ni bila sprejeta uredba, ki ureja mehanizem razdeljevanja računalnikov. Mehanizem bi sicer moral biti vzpostavljen do 1. januarja letos.

Ministrstvo mora zagotoviti opremo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je bilo po pojasnilih ministrice po zakonu zadolženo, da skladu zagotovi opremo. "Časovnica je bila tukaj jasna, da je do 1. januarja vzpostavljen sklad, in zato smo morali zagotoviti tudi opremo za delovanje tega sklada. Nikjer ni bilo rečeno, nikjer ni bilo obljubljeno, da bo oprema, ki je bila zagotovljena, tudi razdeljena 1. januarja," je bila jasna ministrica.

Ob tem je zagotovila, da bo oprema razdeljena takrat, ko bo sklad vzpostavljen, ko bo objavljen javni poziv, na katerega se bodo lahko upravičenci prijavili in potem prišli do opreme, ki je na voljo.

Po zakonu je teh upravičencev 500.000, kar pomeni, da lahko opremo zagotovijo samo 2,6 odstotka upravičencem, je pojasnila Stojmenova Duh. Uredba za vzpostavitev mehanizma za razdelitev računalnikov je bila v medresorskem usklajevanju, a so zaradi majhnega števila računalniške opreme na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izrazili željo, da se zožijo skupine upravičencev.

Z ministrstvom za delo so se nato dogovorili, da se pripravi sprememba zakona o digitalni vključenosti, s katero bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih po besedah ministrice tudi najbolj potrebujejo. Novela zakona naj bi bila po besedah Stojmenove Duh pripravljena kmalu.

Na očitke o netransparentnosti nakupa je ministrica izrazila začudenje, glede na to, da je šlo za naročilo, ki je bilo javno objavljeno na portalu javnih naročil. Očitek o neodgovornem delovanju jo medtem zabava, saj ji ga očita stran, ki je namenila 29 milijonov evrov za digitalne bone.

Na očitke SDS-a, da računalniki niti nimajo naloženih operacijskih sistemov, je ministrica odgovorila, da gre za premišljeno potezo. Med upravičenci so namreč različne skupine ljudi s posebnimi potrebami, ki so jih opozarjali, da potrebujejo različne programe. Za urejanje tehnično-administrativnih in logističnih zadev bo sicer določen zunanji izvajalec.

Po eni izmed možnosti bi lahko razdeljevanje računalnikov začeli aprila, je še dodala ministrica.

Z interpelacijo pravosodne ministrice bodo v SDS-u počakali

Sorodna novica SDS napovedal vložitev interpelacije zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan

Poslanska skupina SDS-a je v tem mandatu vložila že štiri interpelacije, od tega eno proti celotni vladi. Ob tem je pred dnevi zaradi spornega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki ga je opravilo pravosodno ministrstvo, napovedala še vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan.

Na vprašanje, kdaj namerava SDS vložiti tudi interpelacijo zoper pravosodno ministrico, je Lisec odgovoril, da bodo zaradi njenih osebnih okoliščin v stranki za zdaj s tem še nekoliko počakali, saj se jim zdi takšna poteza trenutno neprimerna. Ministrici Švarc Pipan je namreč pred nekaj dnevi umrl oče.