Janez Janša je NSi-jevo podporo noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih označil za sramoto. Foto: BoBo
Janez Janša je NSi-jevo podporo noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih označil za sramoto. Foto: BoBo

V SDS-u tako očitno zbirajo potrebnih 2.500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma. V DZ jih morajo oddati najpozneje v torek, isti dan pa bo državni svet glasoval tudi o vetu na zakon.

V preteklih dneh se je med SDS-om in NSi-jem vnela precej ostra polemika zaradi novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki jo je DZ sprejel v torek. V SDS-u vztrajajo, da novela tehnično zapira arhive, medtem ko v NSi-ju ocenjujejo, da novela arhive bolj odpira kot dosedanji zakon. Zato je NSi novelo tudi podprl, kar pa je predsednik SDS-a Janša označil za sramoto.

NSi: Taktični manever SDS-a pred volitvami
V NSi-ju so medtem ocenili, da je SDS-ovo zbiranje podpisov za referendum zgolj "taktični manever za mobilizacijo volivcev pred evropskimi volitvami". Med drugim poudarjajo, da je na odboru DZ-ja za kulturo poslanec SDS-a Vinko Gorenak tudi sodeloval pri oblikovanju "spornega" 65. člena novele zakona o arhivih, spomnili pa so tudi, da poslanci SDS-a zakonu na odboru niso nasprotovali.

SDS do referenduma le prek državljanov
Nova ustavna ureditev onemogoča, da referendum zahtevajo poslanci, zato bo moral SDS zbrati 40.000 podpisov državljanov. Po novi ureditvi so tudi za veljavnost referenduma ostrejši pogoji. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

DS bo o predlogu odložilnega veta na arhivsko novelo glasoval v torek dopoldne, in sicer na zahtevo skupine državnih svetnikov. V primeru izglasovanega veta bodo postopki za referendum začasno zaustavljeni.