Poslanci in poslanke SDS-a predlagajo začetek postopka za spremembo ustave RS. Foto: BoBo
Poslanci in poslanke SDS-a predlagajo začetek postopka za spremembo ustave RS. Foto: BoBo

V največji opozicijski stranki predlagajo spremembo besedila 80. člena Ustave Republike Slovenije, in sicer tako, da se poslanke in poslanci državnega zbora volijo po dvokrožnem večinskem načelu.

Izvoljeni bi bili tisti kandidati, ki bi prejeli večino glasov vseh volivcev, ki bi veljavno glasovali v volilnem okraju.

"Vzpostavitev trdne vlade in močne opozicije"
"S predlagano spremembo Ustave Republike Slovenije se bo zagotovilo dosledno spoštovanje jasno izražene referendumske volje volivk in volivcev," so prepričani poslanci in poslanke SDS-a.

Na podlagi predlaganih ustavnih sprememb bi se vzpostavilo oblikovanje trdne, politično stabilne in enotne vlade ter tudi močne opozicije, kar bi pripeljalo tudi do nujno potrebne večje politične stabilnosti, ki je nujno potrebna za vzpostavitev pogojev za uspešnejši razvoj Slovenije, so prepričani.

Predlagana ustavna sprememba predstavlja tudi predpogoj za začetek reševanja krize v Sloveniji, dodajajo.

"Janša želi tak sistem, ki bi spominjal na enopartijskega"
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je sicer že pred tedni ocenil, da predsednik SDS-a Janez Janša "želi takšen volilni sistem, ki bi spominjal na enopartijski sistem, kjer praktično ne bi bilo več boja za oblast".

Stranka DeSUS se tako zavzema za ohranitev proporcionalnega sistema.

PS bi ukinil volilne okraje in uvedel preferenčni glas
Poročali smo, da namerava predsednik republike Borut Pahor konec novembra na sestanku z vodji parlamentarnih strank iskati soglasje za spremembo volilnega sistema.

Pozitivna Slovenija tako predlaga, da bi spremenili obstoječi proporcionalni sistem z ukinitvijo okrajev in uvedli preferenčni glas. S tem želijo povečati vpliv volivcev na izbiro poslancev, saj zdaj volivci nimajo neposrednega vpliva, kdo jih bo zastopal v parlamentu.

"Kaže se neka tendenca, da imajo mnogo večjo vlogo predsedniki stranke ali ozek krog okoli njega, ki dominira nad predlagateljskim procesom," je ocenil Saša Zagorc z ljubljanske pravne fakultete.

SLS skrbi neenakomerna zastopanost regij
Ukinitev volilnih okrajev sicer podpira DL, v SLS-u pa menijo, da je zgolj ukinitev obstoječih volilnih okrajev in uvedba preferenčnega glasu na ravni volilne enote že v osnovi škodljiva ideja za demokracijo v slovenski državi, "ker pomeni neenakomerno zastopanost regij in posameznih območij v DZ-ju".

V NSi-ju pa se zavzemajo za spremembe zdajšnjega proporcionalnega sistema v smeri večjega vpliva volivcev pri izvolitvi poslancev.