Stranke se že vneto pripravljajo na predvolilno kampanjo. Foto: BoBo
Stranke se že vneto pripravljajo na predvolilno kampanjo. Foto: BoBo
Sorodna novica KUL sestankoval o sodelovanju z Golobom, Pivec na sestanku s poslancema DeSUS-a

V največji koalicijski stranki SDS so po besedah poslanca Jureta Ferjana tako z vsebino kot s kandidati za poslance na volitve pripravljeni. Kot je poudaril, so vsake volitve pomembne, odločilne, ključne. V prihodnjih 100 dneh pa bi po njegovih besedah morali dati prednost vsebini in konkretnim projektom ter govoriti "o tem, kaj je bilo narejeno in kaj je še treba narediti, in da bo v ospredje po volitvah prišlo sodelovanje, ne pa izključevanje". Zlasti sodelovanja je po njegovi oceni v času spopadanja z epidemijo covida-19 primanjkovalo.

Sorodna novica Politično vrenje pred volitvami: prestopi, združevanja, sestanki, kongresi

Ob tem Ferjan še ocenjuje, da se je aktualna vladna koalicija od nastopa mandata "dejavno ukvarjala z realnimi težavami ljudi", kar po njegovih besedah dokazuje delo na terenu. Do volitev bo tako vlada obiskala vse statistične regije, DZ pa čaka tudi še obravnava predloga novele zakona o dohodnini.

Premier Janez Janša je po koncu sestanka koalicije na Brdu pri Kranju na novinarsko vprašanje, kako komentira vstop Roberta Goloba v politiko, dejal, da je bila na sestanku večkrat uporabljena beseda sodelovanje. "Vsi, ki smo bili danes tukaj, ne glede na to, ali smo del formalne koalicije ali ne, smo izražali željo po sodelovanju tudi v prihodnje. K temu sodelovanju vabimo tudi vse, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo državnega zbora."

Vodja poslanske skupine stranke Konkretno Gregor Perič je ob prihodu na sestanek dejal, da je v 100 dneh do volitev mogoče izpeljati še nekatere projekte. V stranki sicer kot pomembno ocenjujejo, da se nadaljujejo vsa prizadevanja za gospodarsko okrevanje Slovenije. "Konkretno bomo ostali politični partner gospodarstva in se trudili za čim bolj razpršen razvoj Slovenije," je še napovedal.

Milan Brglez, SD. Foto: BoBo
Milan Brglez, SD. Foto: BoBo

"Čez 100 dni na volitve vsi"

V SD-ju pa so na petkovi novinarski konferenci 100 dni pred volitvami začeli plakatno akcijo "čez 100 dni na volitve vsi" in pozvali državljane k udeležbi na volitvah. "Te volitve so namreč prelomne, predstavljajo plebiscit in začetek družbenega dogovora o drugačni državi," je ob tem dejal predsednik konference SD-ja in evropski poslanec Milan Brglez. Po njegovih besedah se bodo namreč ljudje na volitvah morali odločiti, ali želijo demokratično in socialno državo, kjer imajo možnost vsi, ali pa avtoritarni režim, ki ščiti zgolj nekatere.

Kot je še poudaril, je le z volitvami mogoče zamenjati aktualno vlado. Udeležba na volitvah je po njegovem mnenju nujna tudi zato, ker je dovolj kaosa, konfliktov, klientelizma in korupcije, ljudje pa potrebujejo drugačno Slovenijo. Socialni demokrati so po njegovih besedah pripravljeni prevzeti odgovornost. "Zavzemamo se za to, da postanemo resna evropska država, ki bo usmerjena na zahod, ki bo zagotavljala solidarnost v družbi, višje plače za vse, bo visoko razvita, zagotavljala dostopno javno zdravstvo ter spoštovanje različnosti," je dejal Brglez. Ob tem je še napovedal, da bodo prav zaradi spoštovanja različnosti vključevali, ne izključevali. "Družbeni dogovor, ki je za tem, da prevzamemo oblast, predpostavlja, da stopimo skupaj," je še poudaril Brglez.

Luka Mesec, Levica. Foto: BoBo
Luka Mesec, Levica. Foto: BoBo

Tudi v Levici po besedah koordinatorja stranke Luke Meseca prihajajoče parlamentarne volitve dojemajo kot plebiscit, na katerem se "bomo morali državljani odločiti, ali bomo državljani še imeli svojo državo ali pa si bo država polastila nas". Sam sicer pričakuje, da bo v naslednjih 100 dneh glavna točka polemike vprašanje, ali dopustiti, da bo aktualni premier Janez Janša ostal na oblasti, "ali pa bomo državo vzeli nazaj". Hkrati pa Mesec še poudarja, da ob tem ne smejo izzveneti enako pomembne teme, kot so vprašanje prihodnosti kapitalizma, zelena transformacija in propadanje demokracije. To bodo sicer tudi nekatere izmed ključnih točk programa Levice, ki ga v stranki v teh dneh ob prenavljanju kandidatne liste končujejo, je za STA navedel Mesec.

Tveganja in neznanke novih obrazov

V LMŠ-ju so poudarili, da so na volitve pripravljeni, normalizacija pa je po njihovi presoji prva stvar, ki bo po volitvah nujna. Hkrati so prepričani, da bodo prihajajoče državnozborske volitve prinesle "vnovično vzpostavitev sistema vrednot, etičnih standardov, ravni komunikacije in dojemanja, kaj je prav in kaj narobe". "Čas je za volitve in odhod te vlade na smetišče zgodovine," še poudarjajo v stranki, hkrati pa navajajo, da parlament že dolgo ne odraža več volje volivk in volivcev, stranke, ki so pred volitvami zatrjevale, da z Janezom Janšo ne bodo sodelovale, pa so postale "sateliti stranke SDS".

Tudi v SAB-u poudarjajo, da bodo tokratne volitve v DZ prelomne, državljani pa bodo odločali o tem, "ali želijo ohraniti demokratično državo ali naj Slovenija dokončno zdrsne v avtoritarni način vodenja, kjer bodo nadzorni mehanizmi pokorjeni in odpravljeni". Poudarjajo še, da je ob tem pomembno zavedanje, da so za delovanje v politiki nujne izkušnje, prek katerih volivci natančno vedo, kaj je nekdo naredil in s kom je sodeloval. "Ni odveč opozorilo, da novi obrazi prinašajo tveganja in neznanke. Kot vemo, so v preteklosti prav oni pomagali pri vzpostavitvi dveh Janševih vlad," so navedli v stranki.

Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič pa, kot je dejal, ne želi komentirati, ali bodo naslednje volitve plebiscitarne. Kot je poudaril, je prav, da se stranke vsaka štiri leta pomerijo na volitvah, volivci pa se odločijo, komu bodo izkazali zaupanje. DeSUS bo po njegovih besedah tudi na letošnjih volitvah nastopil samostojno, Jasnič pa pričakuje, da bodo dosegli dober izid, ki jim bo omogočil prestop parlamentarnega praga.

Aleksandra Pivec: Naša dežela gre samostojno na volitve

Stranka Naša dežela bo na prihajajočih parlamentarnih volitvah nastopila samostojno, je ob odprtju strankarske pisarne v Mariboru ponovila predsednica Aleksandra Pivec. "Ker menimo, da imamo drugačen vrednostni sistem in drugačen odnos do ključnih programskih izhodišč, ne bomo delali predvolilnih povezovanj," je dejala.

"Voljni smo odprtega dialoga z vsemi, popolnoma neobremenjeni s tem, kakšen je ideološki predznak stranke ali povezave strank, ki se želi z nami pogovarjati. Enako mislimo delati tudi dan po volitvah," je še povedala predsednica stranke. "Takrat bomo pripravljeni na dialog z vsemi tistimi, ki se bodo trudili sestaviti naslednjo, upamo, da čim stabilnejšo vlado, in takrat bodo videli, s kom lahko najdemo skupna programska izhodišča, skupne cilje in kdo so tisti, s katerimi delimo isti vrednostni sistem," je dodala.

Naša dežela gre na volitve samostojno, je zatrdila predsednica stranke Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Naša dežela gre na volitve samostojno, je zatrdila predsednica stranke Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Sorodna novica Na politični parket stopila stranka LIDE, na kongresu za člana predsedstva izvoljen Igor Zorčič

Zavzeti želijo politično sredino

"Zelo jasno od ustanovitve naprej poudarjamo, da želi naša stranka zavzeti prostor politične sredine, kar pa nikakor ne pomeni, da nimamo odnosa do ideoloških vprašanj. Ves čas poudarjam, da tudi v našo stranko prihajajo različni ljudje, različnih ideoloških pripadnosti, a mi želimo v svojem delovanju dajati prednost enemu drugačnemu vrednostnemu sistemu, spreminjati stanje kulture političnega dialoga v Sloveniji in predvsem dajati prednost ključnim vsebinskim vprašanjem," je dejala Aleksandra Pivec.

V Mariboru na Partizanski cesti so danes odprli strankarsko pisarno, kamor nameravajo v prihodnje preseliti tudi sedež stranke, ustanovljene marca lani. Ta je trenutno v Dravogradu. S tem, da bo sedež stranke v Mariboru, želijo po besedah Aleksandre Pivec simbolično pokazati svojo zavezanost decentralizaciji države.

Kljub oviram zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 so po njenih navedbah uspeli zgraditi trdno strukturo stranke z okoli sto ustanovljenimi lokalnimi odbori in več kot 2000 člani. "Ker za našo stranko ne želimo, da je muha enodnevnica, ampak stopamo v ta politični prostor z dolgoročno vizijo, smo se odločili postaviti stranki zdrave temelje in zgraditi močno mrežo po vsej Sloveniji," je dejala Pivec.

Koordinator za Štajersko je mariborski mestni svetnik Miha Recek, mestni odbor stranke pa vodi nekdanji direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač.