LMŠ-jevim dopolnilom zakona so podporo napovedali le v SAB-u, SMC je še neodločen, SD pa podporo zakonu pogojuje s solidarnostno lestvico. Foto: BoBo
LMŠ-jevim dopolnilom zakona so podporo napovedali le v SAB-u, SMC je še neodločen, SD pa podporo zakonu pogojuje s solidarnostno lestvico. Foto: BoBo

Koalicija se je usklajevala o vložitvi dopolnil k predlogu zakona, o katerem bo državni zbor (DZ) prihodnji teden opravil tretjo obravnavo.

V največji vladni stranki LMŠ so že minuli teden pojasnili, da podpirajo predloge dopolnil Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki je med drugim predlagal zvišanje obveznega pavšalnega prispevka na 31,1 evra. LMŠ pa zaradi zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti zdravstvene blagajne z dopolnilom zvišujejo obvezni pavšalni prispevek z 29 evrov na 32 evrov mesečno.

Potem ko so v drugi obravnavi iz predloga zakona z dopolnilom umaknili finančno varovalko, pa želi LMŠ v tretji obravnavi z dopolnilom vrniti določilo, da bo državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki lahko nastane v primeru nezadostnih prihodkov ZZZS-ja iz prispevkov in drugih virov. Obenem so natančneje opredelili odhodke ZZZS-ja, ki jih je treba pokriti. Gre za obveznosti, ki zapadejo do konca tekočega koledarskega leta, je navedeno v obrazložitvi dopolnila.

Znano je, da si tovrstno varovalko v zakonu želi minister za zdravje Aleš Šabeder, medtem ko ji ni bil naklonjen minister za finance Andrej Bertoncelj.

Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Foto: BoBo
Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Foto: BoBo

SD zahteva solidarnostno lestvico

Odločno je danes nastopila stranka SD, ki pričakuje podporo svojemu predlogu dopolnila za uvedbo solidarnostne in progresivne lestvice.

"Socialni demokrati smo izjemno razočarani, da pri tako pomembnem zakonu, kot je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je ključni zakon, ki odpravlja dopolnilo zdravstveno zavarovanje, prihaja do toliko nejasnosti," je v izjavi novinarjem povedala poslanka SD-ja Bojana Muršič. Spomnila je, da je SD že v dosedanjem parlamentarnem postopku poskušal z dopolnilom določiti solidarnostno lestvico plačevanja prispevka, a niso bili uspešni.

Zato bodo znova poskušali to doseči v tretji obravnavi. Le tako bodo po besedah Muršičeve prišli do tega, k čemur jih zavezuje koalicijska pogodba, in sicer da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinjeno, plačevanje prispevka pa solidarno in progresivno.

"V SD-ju ne pristajamo na zmanjševanje obsega storitev, zato je treba zagotoviti dovolj sredstev, da bomo obseg košarice pravic, ki jo imamo danes, zagotavljali tudi v prihodnje," je še dejala Muršičeva. Po njenih besedah je tudi žalostno, da ne razpolagajo z izračuni, koliko denarja je potrebnega za zdravstveno zavarovanje, saj analiz, kot kaže, na ministrstvu za zdravje ni.

Dejstvo pa je, da dopolnila govorijo o tem, da se obveznosti ZZZS-ja do izvajalcev, ki so zapadle do konca leta, poravnajo iz proračuna. To pa po naših informacijah za zdaj ni usklajeno z ministrstvom za finance.

Igor Zorčič, SMC

Podpora SMC-ja še neznanka

Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič je povedal, da so dopolnila, ki jih pripravlja LMŠ, preučili in se odločili, da jih ne bodo sopodpisali. Iz tega sicer še ni mogoče sklepati o končni podpori ali nepodpori dopolnilom in zakonu.

"Dejstvo pa je, da dopolnila govorijo o tem, da se obveznosti ZZZS-ja do izvajalcev, ki so zapadle do konca leta, poravnajo iz proračuna. To pa po naših informacijah za zdaj ni usklajeno z ministrstvom za finance," je pojasnil Zorčič. Navsezadnje po njegovih navedbah to tudi pomeni, da niso več pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, ampak pri prenosu.

Po njegovih besedah v SMC-ju ves čas zatrjujejo, da odgovornost za to zakonodajo nosi ministrstvo za zdravje. V SMC-ju so večkrat poudarili, da bodo predlog podprli, če ga bo podprl minister. "A več kot očitno je, da med ministri ni soglasja glede udeležbe proračuna pri reševanju te situacije in da zadeva stoji na trhlih temeljih," ugotavlja.

SAB bo podprl predlog LMŠ-ja

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper pa je dejala, da usklajevanje še poteka. Za SAB je pomembno, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja poteka tako, da ne ogrozijo zdravstvenega sistema niti proračuna. Po njenih besedah sta oba resorja v domeni LMŠ-ja, SAB pa bo podprl predlog, ki ga bo dal LMŠ. Torej najverjetneje tudi za morebitno zvišanje prispevka na 32 evrov.

V DeSUS-u predloga zakona v dozdajšnjem postopku niso podprli, saj želijo počakati na celosten predlog, vključujoč ureditev dolgotrajne oskrbe, ki ga pripravlja minister. Stališča niso spremenili in kaže, da zakona tudi v tretjem branju ne bodo podprli.

Levica bo novelo zakona podprla, če bodo v tej določila, da se zavarovanje prenese na ZZZS, da noben izmed plačnikov ne bo na slabšem, da se košarica pravic ne bo skrčila in da bo državni proračun kril morebitni primanjkljaj v zdravstveni blagajni. Foto: BoBo
Levica bo novelo zakona podprla, če bodo v tej določila, da se zavarovanje prenese na ZZZS, da noben izmed plačnikov ne bo na slabšem, da se košarica pravic ne bo skrčila in da bo državni proračun kril morebitni primanjkljaj v zdravstveni blagajni. Foto: BoBo

Pogoji Levice za podporo zakonu

V Levici nameravajo podpreti novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi ukinili dopolnilno zavarovanje, če bodo v noveli določila, da se zavarovanje prenese na ZZZS, da noben izmed plačnikov ne bo na slabšem, da se košarica pravic ne bo skrčila in da bo državni proračun kril morebitni primanjkljaj v zdravstveni blagajni.

Koordinator Levice Luka Mesec je v izjavi medijem pojasnil, da so poslanci Levice pripravljeni podpreti novelo, če bo vključevala rešitve na vprašanja, ki jih je izpostavil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Pričakujemo, da bo to koalicija uredila z dopolnili, in smo pripravljeni zakon podpreti," je dejal. Poudaril je, da imajo do novega leta čas, da določijo, kako bi prenesli sredstva dopolnilnega zavarovanja v javno zdravstveno blagajno – bodisi po progresivni lestvici ali s pavšalnim prispevkom. "Lestvico proučujemo in nismo nenaklonjeni temu, da podpremo progresivnejšo varianto," je dejal.

Komentiral je tudi predlog SD-ja, da bi namesto pavšalnega prispevka uvedli progresivno lestvico. Kot je dejal, je takšen predlog le izgovor SD-ja, da "ne bodo podprli, da se iz zdravstvenega sistema odrežejo zdravstvene zavarovalnice", in da si SD s tem skuša oprati roke. Sicer pa je Mesec kritičen tudi do SMC-ja, ki je izrazil finančne zadržke do novele. "To ni nič drugega kot pesek v oči," meni koordinator Levice. Po njegovih besedah trenutni predlog novele ne vsebuje ničesar drugega kot prenos sredstev s komercialnih zavarovalnic na ZZZS, kar v ničemer ne bi ogrozilo zdravstvenega sistema.

Spomnil je, da je predlog novele zakona, o kateri bodo odločali na prihodnji seji DZ-ja, njihov predlog, a so koalicijske stranke v prejšnjih obravnavah zakona "zrušile osnovni predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je to zavarovanje dejansko ukinjal in bi koristil 95 odstotkom ljudi". V Levici so sprva predlagali, da bi zavarovanci plačevali odstotek od bruto dohodka.