Ob upoštevanju preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa bo nemogoče, da bi se na predavanja vrnili vsi študentje naenkrat. Foto: Pixabay
Ob upoštevanju preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa bo nemogoče, da bi se na predavanja vrnili vsi študentje naenkrat. Foto: Pixabay

Manjše učne skupine, čim manj zadrževanja na hodnikih – to so ukrepi proti širjenju covida-19, ki jih bodo morali upoštevati študenti na ljubljanski univerzi. A mnogi si vseeno želijo čim prej vrniti v predavalnice. "Se da prek spleta, ampak bi bili raje na faksu," je za Televizijo Slovenija povedala ena od študentk.

Da bi se vrnili vsi naenkrat, preprosto ne bo mogoče. "Problem bodo velike študijske skupine, pri katerih nimamo dovolj velikih predavalnic, da bi zagotavljali ustrezno razdaljo v času predavanj," je povedal rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič.

S tem, kako uskladiti več kot 300 urnikov ob ukrepih proti širjenju okužbe, se ukvarjajo tudi na Filozofski fakulteti, na kateri študira 4500 ljudi. Dekan Roman Kuhar opozarja, da bo prostora na fakulteti ob upoštevanju varnostne razdalje metra in pol štirikrat manj. "Naša največja predavalnica je primerna za 36 ljudi," je pojasnil dekan Filozofske fakultete Roman Kuhar.

Hibridni sistem predavanj

"V takšnih primerih razmišljamo o hibridnem sistemu, kjer bi profesor lahko predaval v sami predavalnici, imeli bi omejeno število študentov prisotnih, preostali bi prek prenosa spremljali predavanje na daljavo," je načrt za reševanje prostorskih zagat pojasnil rektor Papič.

Za to obliko so se že odločili na Univerzi v Novi Gorici. Kombinacijo predavanj na fakulteti in na daljavo načrtujejo tudi na primorski univerzi. "Te generacije, ki bodo sedaj obiskovale fakultete, bodo zagotovo prikrajšane za izkušnjo študijskega življenja, za izkušnjo akademske skupnosti," je ob tem opozoril Kuhar.

Tudi druge univerze se bodo morale čim prej odločiti, kako bo potekalo novo študijsko leto, saj si bodo mnogi, ki se vračajo v študijske klopi, morali najti tudi nastanitev.

Se bodo študenti vrnili v predavalnice?