Foto: BoBo
Foto: BoBo

2. maj je dela prost dan še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Ukrajini. Pri dvodnevnem zaznamovanju praznika v skladu z dolgoletno tradicijo vztrajajo sindikati. Po njihovih pojasnilih je prvomajsko obdobje v pretežnem delu Evrope sicer res povsem delovno, a se delovni ritem predtem večinoma umiri v velikonočnem času. Poleg tega poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

Sorodna novica Lidija Jerkič: Ta svet moramo usmeriti v človeka, ne v kapital

Vlada je leta 2012 ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. A so sindikati temu nasprotovali, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko pri 2. maju ni bilo sprememb. DZ je konec leta 2016 tudi 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni.

Zadnja dva dneva sta sicer minila v znamenju številnih dogodkov – v soboto je bila na Rožniku v Ljubljani tradicionalna sindikalna prireditev s kresom in nagovori sindikalistov, predsednice ZSSS-ja Lidije Jerkič, predsednika Pergama Jakoba Počivavška in generalnega sekretarja KSJS-ja Bojana Hribarja.

Jerkič je zbrane nagovorila tudi v nedeljo na Ravnah na Koroškem in spomnila na zgodovino boja za pravice delavcev ter ocenila, da smo še daleč od tega, da bi bili zadovoljni. Prvomajska srečanja so med drugim bila tudi na Rožniku, Socerbu, Celjski koči in Lisci.

Sindikati v Sloveniji ob letošnjem 1. maju še zlasti pozivajo k obuditvi socialnega dialoga, ki ga je po njihovih opozorilih aktualna vlada pod vodstvom Janeza Janše prekinila. Pričakujejo, da bodo z novo vlado lažje vzpostavili kakovosten socialni dialog.

Ob zaključku praznikov pričakovan povečan promet