Foto: EPA
Foto: EPA

Konzularna služba zunanjega ministrstva se ob številnih omejitvah potovanj zaradi pandemije koronavirusa trudi, da pomaga čim več slovenskim državljanom pri njihovem vračanju v domovino, je poudaril vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. A vsi se očitno ne zavedajo težavnosti položaja.

Ta primer je žalitev za vse moje kolege, ki se zares trudijo, da najdejo možnosti, kako spraviti Slovence domov.

Aleš Šter

Potem ko se je v četrtek prek Prage s Kanarskih otokov vrnila skupina 14 slovenskih državljanov, so na MZZ-ju domnevali, da jih je tam morda še deset ali 15. Izkazalo pa se je, da jih tam kar 80.

"V zadnji noči smo s pomočjo Poljakov pripeljali s posebnim letalom v Varšavo skupino Slovencev, ki so jo Poljaki po našem zaprosilu vkrcali na svoje letalo kot evakuacijski let. Ponudili so nam 19 prostih mest, potem ko so vkrcali Poljake. Zagotovili smo jim, da bomo zagotovo zapolnili vseh 19 mest. Naše veleposlaništvo v Madridu je začelo kontaktirati Slovence, ki so tam. Napolnili smo 12 mest. Sedem jih je ostalo praznih," je povedal Šter.

"Katastrofalna gesta"

Dodal je, da so za zavrnitev ponudbe uporabili po njegovem mnenju aboten razlog – povedali so, da bodo počakali na ugodnejšo priložnost. Šter je ogorčen zaradi takega vedenja in opozarja, da se okno za vračanje v domovino res že zelo zapira.

"To je katastrofalna gesta tudi za naše nadaljnje sodelovanje s Poljaki, kajti zdaj so v Varšavo pripeljali sedem praznih sedežev. Lahko bi vkrcali koga drugega," je dejal. Ker se Slovenci niso pravočasno odločili, na te prazne sedeže niso mogli vkrcati nekoga, ki je morda ostal v velikih težavah, je poudaril Šter. "Na ta način mi ne moremo več pomagati niti tem ljudem niti tistim, ki bi morda zares razumeli težo položaja," je dodal.

Na MZZ-ju so znova opozorili, da je vračanje čez Španijo zelo problematično. Španija namreč postaja drugo evropsko žarišče koronavirusa, španska vlada pa je med drugim odredila tudi zaprtje turističnih nastanitev. In torej čakanje v hotelih ne bo mogoče.

Slovenci zavrnili evakuacijski polet

Okno za vračanje se zapira

"V teh razmerah ne razumem ljudi, ki se še vedno odpravijo na počitnice na Maldive ali v Cancun ali pa v kakšno srednjeazijsko državo," je dejal Andrej Šter z zunanjega ministrstva. "Moramo pomagati slovenskemu državljanu, ki je v stiski, ampak zagabi se nam, kadar iz tiste stiske noče in kadar imamo zaradi tega slabši ugled pri državah, ki so nam pripravljene priskočiti na pomoč," je dodal. Foto: Televizija Slovenija

Okno za vračanje evropskih državljanov se po njegovem prepričanju zelo zapira. Ob tem pa postajajo evropski državljani tvegane osebe, ki jih v oddaljenih delih sveta ne vidijo radi. "V nekaterih državah so že zahtevali od evropskih državljanov, da zapustijo njihovo ozemlje do konca tega tedna," je še opozoril Šter.

Dodal je sicer, da se je na konzularno službo MZZ-ja obrnilo zelo veliko ljudi in zaprosilo za pomoč pri reševanju težke življenjske situacije. "Takrat skušamo pomagati staršem, ki iščejo možnosti, da se jim otroci vrnejo iz tujine. Ali pa kakšnemu bolniku, ki mora na zdravniški poseg," je pojasnil.

"Ob tem, ko se trudimo pomagati, je zato še bolj depresivno gledati ljudi, ki pravzaprav ne razumejo, da jim mogoče čez dan, dva ali tri ne bo mogoče več pomagati in bodo ostali v razmerah, ki ne bodo prijetne. In te neprijetne razmere bodo trajale kar nekaj časa," je opozoril. Zato poziva vse SLovence, ki so na popotovanjih ali počitnicah, da uporabijo te zadnje od zadnjih možnosti za polete prek Carigrada v Sarajevo ali Zagreb. Ali pa uporabijo kakšen drug prevoz in pridejo bližje Sloveniji. "Če pa tega ne želijo, naj ostanejo tam in naj ne obremenjujejo tistih, ki se zares dan in noč trudijo, da vzpostavljajo možne kanale tistim, ki res želijo v domovino," je še dodal Šter.

Kako z letalom domov?

Mogoče je še vračanje prek dunajskega letališča. Železniška povezava od letališča Schwechat deluje normalno. Z vlakom je tako mogoče priti do Šentilja s prestopanjem v Gradcu. Čez mejo pa je potem treba priti "peš", saj je na slovenski strani potniški železniški promet ustavljen. Odprto je tudi letališče v Zagrebu, od koder je mogoče potem z javnim prevozom ali taksijem priti do meje s Slovenijo.

Avtobus iz Srbije

Uspešno sicer medtem poteka vračanje slovenskih državljanov iz Srbije. Na avtobusu iz Beograda je 16 slovenskih državljanov in ena Slovakinja.

Iz Srbije avtobus s Slovenci