But je nekdanji kmetijski minister in nekdanji predsednik Slovenske ljudske stranke. Foto: RTV SLO
But je nekdanji kmetijski minister in nekdanji predsednik Slovenske ljudske stranke. Foto: RTV SLO
Marija Lukačič
Odnosi med ministrico in njenim predhodnikom naj bi bili že nekaj časa skrhani. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Zasedba ministrstev Janševe vlade se postopoma spreminja. Foto: EPA

Delo na kmetijskem ministrstvu naj bi prenehal opravljati najpozneje 1. oktobra. Ministrica Lukačičeva je izjavo prebrala šele danes, saj ji ni bila izročena osebno, ampak je prispela v petek v tajništvo ministrstva. But je danes še povedal, da je Lukačičevi predlagal sporazumno razrešitev.

Kot še poročajo mediji, se je z odstopom končala večmesečna agonija, v kateri se je znašel But, ko je čakal na diplomatsko mesto v Pragi, ki mu je bilo obljubljeno. Odnosi med Butom in kmetijsko ministrico Marijo Lukačič naj bi bili slabi že dlje, svoj odhod pa je But napovedal že pred časom. Če mu ne bo uspelo v diplomaciji, naj bi But kariero nadaljeval v kateri izmed služb, ki ga bo povezovala z EU-jem. Lahko tudi kot svetovalec novim pristopnicam v EU.

But do zdaj
Nekdanji predsednik Slovenske ljudske stranke je na začetku leta 1997 postal državni sekretar, pristojen za razvoj podeželja in evropske zadeve na kmetijskem ministrstvu. Od aprila 1998 je bil namestnik vodje ožje pogajalske skupine za članstvo v EU-ju, novembra 2000 pa je prevzel vodenje nove agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Decembra 2000 je bil izvoljen za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na to funkcijo je bil znova imenovan decembra 2002 in jo je opravljal do aprila 2004.

Sekretarske menjave v tem mandatu
Razen nekdanjega ministra brez listnice za razvoj, Jožeta P. Damijana, med vodji vladnih resorjev ni bilo zamenjav. Bera zamenjav pa je bila večja na sekretarskih položajih. V mandatu Janševa vlade so položaj predčasno zapustili Gorazd Perenič (ministrstvo za javno upravo), Janez Pukšič (sekretar v premierjevem kabinetu, zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu), Bogomir Špiletič (ministrstvo za finance), Miroslav Luci (premierjev kabinet, sekretar za koordinacijo med vlado in DZ-jem), ki ga je zamenjal Vinko Gorenak, predtem državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, Marcel Koprol (državni sekretar za evropske zadeve) in Janez Možina (ministrstvo za šolstvo in šport).