Predsednik ZSSS-ja opozarja, da za banke prihajajo iz Bruslja zahteve, glede brezposelnih pa zgolj priporočila. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik ZSSS-ja opozarja, da za banke prihajajo iz Bruslja zahteve, glede brezposelnih pa zgolj priporočila. Foto: MMC RTV SLO
Goran Lukič
Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov (ZZZS) Goran Lukič je opozoril, da brezposlenost nekateri delodajalci izkoriščajo za izsiljevanje delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ob tem je navedel primer, da je bil na zavodu za zaposlovanje pred tremi tedni objavljen razpis za delovno mesto vodje projektov s sedmo stopnjo izobrazbe, za plačilo pa bi dobil bruto minimalno plačo.

"Tu je treba pristopiti k okolju, ko se ne bo vsak proti vsakemu klal za slabo delovno mesto, ampak bomo vsi delali za nova kakovostna delovna mesta," je opozoril.

Po mnenju predsednika ZSSS-ja Dušana Semoliča so brezposelni največje žrtve neoliberalnega obnašanja, kjer je vse podrejeno konkurenčnosti, dobičku in varčevanju pri delovni sili.

Ob tem je poudaril, da bi moralo biti odpiranje delovnih mest prioriteta Slovenije in EU-ja, in opozoril, da za banke prihajajo iz Bruslja zahteve, glede brezposelnih pa zgolj priporočila. Semolič je še opozoril, da so brezposelni prikrajšani tudi pri drugih pravicah, kot so zdravstvene in pokojninske.

Diskriminacija tako pri mladih kot pri starejših delavcih
Zlasti mladi brezposelni do 30 let so postavljeni v neenakopraven položaj, saj se iskalcem zaposlitve kot pogoj za službo večkrat postavlja nestarševstvo, je pojasnil izvršni sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko. "To je neprikrito dejstvo, ki se v praksi dogaja in je težko dokazljivo," je dodal.

Opozoril je še, da se izkušnje zahtevajo marsikje, kjer niso potrebne, starejše iskalce zaposlitve pa delodajalci največkrat odslovijo z razlogom, da so prestari. "Delodajalci ne vidijo prednosti teh izkušenj," meni Zorko. Sicer pa so iskalci zaposlitve diskriminirani tudi glede na kraj bivanja, ki ima velikokrat prednost pred osebnimi izkušnjami.

V ZSSS-ju še opozarjajo, da je še vedno veliko zaposlitev za določen čas, vedno številčnejši pa postajajo samozaposleni. Po Zorkovem mnenju pri tem gre za t. i. lažne samozaposlene, saj za več kot 80 odstotki njihovega prihodka stoji en naročnik.