Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. Foto: BoBo
Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. Foto: BoBo

Zveza prijateljev mladine Slovenije je bila ustanovljena 1. marca 1953. V začetku so iskali družine za dojenčke brez staršev, kasneje pa so skozi leta delovanja postavljali vedno nove standarde na področju družinskega življenja in skrbi za otroke.
Tako je denimo v 60. letih prejšnjega stoletja prav ZPMS pričela z organizacijo šole v naravi, ki je po letu 1972 postala del obveznega učnega programa v osnovnih šolah. Leta 1960/61 pa je ZPMS začela z bralno značko. Vse od svojih začetkov ZPMS organizira tudi počitniška, zdravstvena in socialna letovanja v domovih, med drugim v Piranu, Portorožu, Kranjski Gori in Dolenjskih Toplicah.

V torek 16. aprila vas vabimo na spletni klepet z Anito Ogulin iz Komisije za socialno-humanitarna vprašanja Zveze prijateljev mladine Slovenije

Od leta 1990 so v dejavnost zveze vključeni tudi programi varovanja otrokovih pravic, med katere sodi tudi projekt TOM telefon, ki je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. V zadnjih letih si na tem področju prizadevajo za ureditev prepovedi telesnega kaznovanja otrok, kot to zahteva konvencija ZN o otrokovih pravicah.

V zadnjem letu je bil odmeven tudi projekt Botrstvo za pomoč otrokom v stiski, v okviru katerega otrokom iz socialno ogroženih družin pomaga več kot 2200 botrov.

Poslušajte tudi:

Težko je v naši domovini biti mlad na Valu 202.

Pahor: Vprašanje je, kaj lahko mi naredimo za druge
Slavnostni govornik na dogodku je bil predsednik države Borut Pahor. Kot je dejal, uživa Zveza prijateljev mladine Slovenije med ljudmi velik ugled in zaupanje, kar v današnjih časih ni samo po sebi umevno.

Pahor se je v govoru navezal na sedanjo gospodarsko krizo. "Čeprav je solidarnost precej značilna značajska podoba Slovencev, so zlasti prva leta sedanje hude gospodarske krize sprožila med posamezniki vprašanje, kaj drugi lahko storijo za njih. Zdaj pa, se mi zdi, začenja prevladovati imenitno vprašanje, kaj lahko mi naredimo za druge," je dejal.

Gre za pomemben obrat v splošni družbeni miselnosti, meni predsednik. "Morda gre za enega prvih signalov, ki kažejo krepitev samozaupanja in upanja glede naših skupnih moči, da premagamo malodušje in brezup," je dejal.

Pahor je pohvalil dosedanje delo Zveze prijateljev mladine. "Zavoljo vašega humanitarnega poslanstva, ki ga opravljate z navdušenjem, radostjo in potrebno profesionalnostjo, zavoljo vaše organizacije, ki je pomembna človeška opora družinam in otrokom, ki živijo v stiski, vam izrekam vse priznanje," je še dejal predsednik.