Tema letošnjih otroških parlamentov je
Tema letošnjih otroških parlamentov je "odraščanje" Foto: Goran Rovan
Mladi parlamentarci so izvolili svojo predstavnico za Nacionalni otroški parlament. Foto: Goran Rovan

V sejni sobi krške občinske stavbe je potekalo zasedanje 23. občinskega otroškega parlamenta občin Krško in Kostanjevica na Krki, ki ga vseskozi pripravlja Zveza prijateljev mladine Krško. Zbrane parlamentarce in njihove mentorje je pozdravil predsednik ZPM Krško Vinko Hostar, nagovoril jih je tudi krški župan Miran Stanko, sejo pa je povezoval vodja odbora Uroš Brezovšek. Za glasbo in sproščeno vzdušje je poskrbel kantavtor Peter Dirnbek.

Mladi parlamentarci so najprej izvolili delovno predsedstvo, ki so ga sestavljali Matej Perc, Nik Unetič in Žana Košir. Letos so osnovnošolci razpravljali na temo »Odraščanje«. Parlamenta so se udeležili učenci iz devetih osnovnih šol in predstavili akcije, ki jih že vse od lanskega oktobra izvajajo na svojih šolah. Letos poteka delo pod sloganom iz debate v akcijo, zato je vsaka šola pripravila predstavitev najuspešnejših akcij.

V razpravi, ki jo je moderirala Katarina Mekiš, so posebno pozornost posvetili temam, ki so se na šolskih parlamentih najpogosteje pojavljale. To so: ljubeznen, puberteta, poklicna pot, odvisnosti, internet in še o čem. Ob vsaki temi so mladi predstavili vpliv le-te na njihovo odraščanje.

Na koncu so izvolili tudi predstavnika, ki jih bo zastopal na 23. Nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 9. aprila v Ljubljani v prostorih Državnega zbora RS. To bo Lucija Župevc iz Osnovne šole Koprivnica. Med predlaganimi temami za 24. NOP v prihodnjem letu pa so izbrali temo »facebook«.

Za MMC Goran Rovan