Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledice prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog, so zapisali na spletni strani shoda. Foto: BoBo
Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledice prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog, so zapisali na spletni strani shoda. Foto: BoBo

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je ob 14. uri v sklopu projekta Prohibicija slepi potekal že tradicionalni Marihuana marš. Gre za prireditev, ki združuje mlade podpornike legalizacije konoplje, organizira pa jo Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Na prireditvi se je zbralo nekaj sto mladih, predstavljale pa so se tudi organizacije, ki so naklonjene legalizaciji konoplje.

"Marihuana marš je dogodek, ki dokazuje, da smo študenti močno volilno telo v državi, ki javnosti kaže, za kaj se zavzema in spodbuja premike, ki so v naši državi potrebni. Glavni namen dogodka je, da spodbujamo družbeni diskurz o konoplji, saj njen položaj ni urejen ne na industrijski ne na medicinski, sploh pa ne na rekreativni ravni uporabe," je v izjavi za javnost pred dogodkom zapisal vodja projekta Nejc Pavlič Damijan. Po njegovem mnenju je trenutna ureditev, kriminalizacija in stigmatizacija uporabnikov konoplje škodljiva in nekoristna tako za družbo kot tudi za gospodarstvo. "Spodbujamo medije, da nam pomagajo ustvarjati družbeni diskurz o konoplji," je dodal.

Marihuana marš se zavleče tudi v večerne ure. Foto: BoBo
Marihuana marš se zavleče tudi v večerne ure. Foto: BoBo

O konoplji tudi poslanci
Na parlamentarnem odboru za zdravje so tudi razpravljali o konoplji. Violeta Tomič (Levica) je ministrstvu za zdravje očitala, da kljub obstoju zakonske podlage v zadnjih letih na škodo bolnikov ni uredilo področja gojenja in predelave konoplje v medicinske namene. Po njenih besedah zaradi neodgovornosti državnih organov in pomanjkanja politične volje trpijo bolniki, ki bi potrebovali medicinsko konopljo.

Državni sekretar Tomaž Pliberšek je na kritiko odgovoril, da so v Sloveniji zdravila iz konoplje v vseh oblikah na voljo bolnikom, ki jih po presoji zdravniške stroke potrebujejo. Gojenje medicinske konoplje pa je po njegovih besedah strokovno zahtevno vprašanje, ki je povezano s spremembo zakonodaje ter tudi z izdelavo ekonomskih in varnostnih študij.

Poziv k financiranju raziskav
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je opozorila, da zbornica za nadzor nad uporabo konoplje v medicinske namene potrebuje strokovna priporočila, ki pa jih je za zdaj v celoti pripravila le pediatrična stroka. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat pa je v zvezi s tem poudarila potrebo po natančni opredelitvi pojma medicinske konoplje. Pirnatova je dejala, da se zaradi nedorečenosti pojma nemedicinska uporaba konoplje pogosto napačno razglaša za medicinsko uporabo. Po njenih besedah je treba uporabo medicinske konoplje razumeti kot "počasen sistem uvajanja novega zdravila v prakso", ki terja veliko mero strokovne previdnosti in so zato tudi dvomi pričakovani.

Nevrolog David Neubauer je predstavil ugotovitve študije, ki so jo izvedli na ljubljanski pediatrični kliniki in ki je potrdila koristnost uporabe zdravila iz konoplje pri otrocih z najtežjimi oblikami epilepsije. Pri večini otrok, ki so jih vključili v študijo, je zdravilo ublažilo bolezen ali celo odpravilo epileptične napade. Ob tem je pozval pristojne, naj s proračunskim denarjem podprejo raziskave uporabe medicinske konoplje. Po njegovih besedah ni razlogov, da bi Slovenija le čakala na študije, ki jih bodo izvedle druge, večje države. Dodal je, da brez prepričljivih raziskav ni mogoče pričakovati preskoka na poti do družbenega konsenza o tej temi.

O legalizaciji tudi poslanci, na kongresnem trgu shod

Odbor ni sprejel sklepov
"Dejstvo je, da je v Sloveniji gojenje trave še vedno prepovedano," je opozoril Jani Möderndorfer (SMC). Po njegovih besedah zato za pravno ureditev področja gojenja konoplje v medicinske namene ne bo zadostovalo sprejetje podzakonskih aktov, kot menijo v Levici, "ampak potrebujemo novo, zelo jasno zakonodajo, ki pa je naloga ministrstva za zdravje".

Tudi Bojana Muršič (SD) je ocenila, da ministrstvo v minulih letih na tem področju ni naredilo tega, kar bi moralo in kar mu je odbor DZ-ja za zdravstvo oktobra 2016 naložil s sprejetimi sklepi. Po njenih besedah je slaba dostopnost medicinske konoplje tudi posledica neurejenega področja gojenja konoplje v medicinske namene.

Sicer odbor danes ni sprejel sklepov, ki jih je v zahtevi za sejo predlagala Levica, je pa izglasoval dva koalicijska sklepa. S prvim je ministrstvu za zunanje zadeve predlagal, da v roku enega leta zagotovi vsebinsko ustrezen slovenski prevod Enotne konvencije o mamilih iz leta 1961, ki je bila dopolnjena s protokolom iz leta 1972.

Z drugim sklepom pa je odbor pozval ministrstvo za zdravje, naj medresorska delovna skupina, ki je zadolžena za pripravo analize in končnega poročila o izvedljivosti gojenja konoplje v medicinske namene, pripravi poročilo in ga predloži vladi do konca letošnjega leta, in sicer skupaj s predlogom pravnih podlag, ki bi v Sloveniji omogočile gojenje rastlin rodu kanabis za pridobivanje kanabisa, kanabisove smole in drugih kanabinoidov v medicinske namene.