Kardum (levo), Trček (desno). Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Kardum (levo), Trček (desno). Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) je Simona Karduma in Andreja Trčka imenoval za člana uprave z 12 glasovi za od 13 oddanih (svet ima 17 članov). En svetnik je bil vzdržan. Njun mandat bo trajal štiri leta.

Svet je tudi sklenil, da se bo mandat uprave začel z izvolitvijo delavskega direktorja.

Prijavilo se je sedem kandidatov, Martić predlagal dva

Popolne prijave za člana uprave zavoda je oddalo sedem kandidatov, izmed njih je predsednik uprave Zvezdan Martić izbral Karduma, direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška, in Trčka iz pravne pisarne RTV-ja, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru RTV-ja (MMC).

Poleg njiju so se prijavili še v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, nekdanji generalni direktor RTV-ja Marko Filli, Peter Dular, ki je bil pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTV-ja Igorja Kadunca, odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija Rajko Gerič in odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek.

Svet RTV-ja imenoval še dva člana uprave

Predstavitev

Andrej Trček je v predstavitvi povedal, da zdaj opravlja naloge samostojnega strokovnega sodelavca specialista v pravni pisarni RTV SLO, prag zavoda pa je prvič prestopil pred 17 leti. V okviru MMC-ja je več let skrbel za razvoj in vzdrževanje gradnikov spletnega portala in drugih uspešnih aplikacij. Po dokončanem študiju prava je svojo pot nadaljeval v pravni pisarni zavoda. Njegov cilj je zagotoviti skladnost poslovanja zavoda z veljavno zakonodajo, hkrati pa omogočiti svobodo izražanja in ustvarjanja kakovostnih vsebin.

V upravi želi delovati na področju prava in tehnike. Po njegovih besedah bo treba pripraviti statut, več pravilnikov in internih pravnih aktov, med drugim pa bo treba pregledati tudi opomine pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je v času v. d. generalnega direktorja zavoda Graha Whatmougha prejelo 38 zaposlenih, je napovedal.

V odgovorih na vprašanja članov sveta pa je med drugim poudaril, da bi moralo področje digitalnih vsebin delovati bolj samostojno. Medtem ko je MMC zdaj pogosto samo podpora radiu in televiziji, bo po novem v okviru RTV SLO nastopal samostojno, je zagotovil.

Simon Kardum pa vidi RTV SLO kot nekakšen spomenik državnega pomena, pri čemer obžaluje, da zavedanja o tem denimo v politiki ni dovolj. RTV SLO po njegovi oceni potrebuje očiščenje in pomlajenje. Center urbane kulture Kino Šiška, katerega direktor je, je vpet v številne mednarodne projekte, je povedal. Tudi RTV SLO ima po njegovem mnenju takšno možnost. Njegovo izhodišče bo pogledati, kateri ljudje so na voljo, in sprostiti njihovo radovednost.

Upravi pa bo predlagal, da se zavzame za čim prejšnjo revizijo računskega sodišča na zavodu.
V odgovoru na vprašanje članice sveta Ilinke Todorovski, ali bo lahko deloval timsko ali pa bo volk samotar, je zagotovil, da kolektivno delo vidi kot zelo pomembno in edino rešitev za zavod. "Brez ekipe ni mogoče doseči ničesar," je poudaril. Je pa pripravljen javno zastaviti svoje ime za določene rešitve.

Volitve delavskega direktorja bodo prihodnji teden

Prvi krog izbiranja delavskega direktorja bo 25. julija. Ob morebitnem drugem krogu volitev bi bil ta izvoljen šele sredi ali celo proti koncu avgusta. Potem bodo sledili razpisi za direktorje, pripraviti in sprejeti bo treba statut. Kot je pojasnil Martić, bo celoten proces trajal še nekaj mesecev.

Podpis kolektivnega dogovora z enim od sindikatov

Sorodna novica Grah Whatmough z enim od sindikatov podpisal kolektivni dogovor, Forbici opozarja na spornost določb

Razburja pa tudi podpis kolektivnega dogovora, ki ga je v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Grah Whatmough podpisal zgolj s sindikatom radiodifuzije Slovenija. Medtem ko v koordinaciji novinarskih sindikatov opozarjajo, da je podpisani dogovor v nasprotju z zakonom, pa predsednik sindikata radiodifuzije Tom Zalaznik v podpisu ne vidi nič spornega. Kot pravi, gre za varovala, ki so posledica tega, da ne prejšnja ne zdajšnja vlada ne želita slišati o ustreznem financiranju RTV-ja.

Predsednik sveta Goran Forbici ob tem priznava, da je bil dogovor zakonito podpisan. Zanj je glavno vprašanje, zakaj ga je podpisal v. d. direktorja, ki v okviru opravljanja tekočih poslov ni imel pristojnosti za podpis takšnega dogovora.

Posnetek celotne 4. izredne seje Sveta RTV SLO