Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović

Popolne kandidature so oddali Zvezdan Martić, Mihael Krišelj, Peter Dular in Rajko Gerič.

Martić je prejel 16 glasov, Krišelj enega, preostala kandidata nič.

Glasovalo je 17 članov sveta, neveljavnih glasovnic ni bilo.

Še pred samim glasovanjem so člani sveta Tadej Troha, Ilinka Todorovski, Gregor Drnovšek, Gaja Brecelj, Igor Prassel in Špela Stare ter predsednik sveta Goran Forbici javno obrazložili svoj glas in napovedali, da bodo glasovali za Martića. Član Luka Zebec pa je glasoval za Krišlja.

Kandidati: Martić, Dular, Krišelj, Gerič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kandidati: Martić, Dular, Krišelj, Gerič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Martić: Na RTV bomo lahko ponosni

Martić je dolgoletni novinar na RTV Slovenija, kjer je opravljal različne vloge, v obdobju od leta 2019 do 2021 je bil pomočnik takratne direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak. Mandat predsednika uprave RTV Slovenija bo nastopil 14. julija.

Martić je v Odmevih napovedal, da bo RTV SLO spet takšna hiša kot v časih, ko so bili tako zaposleni kot občinstvo še ponosni nanjo. To bo resnično javna RTV-hiša vseh, delala bo za vse, prišla bo do vseh, vsi jo bomo imeli za svojo in bomo nanjo lahko ponosni, je zatrdil.

Napovedal je večje spremembe na področju digitalizacije, saj RTV Slovenija po njegovih besedah ni naredila še niti približno večjega dela poti v tej smeri.

Druga dva člana uprave bosta po Martićevih besedah strokovnjaka s področja prava in financ. Takoj ko bo uprava operativna, bodo objavljeni razpisi za nova direktorja televizije in radija "in potem naprej po hierarhiji". Med njegovimi prvimi opravili bo tudi čimprejšnji pregled vseh pogodb, ki jih je prejšnje vodstvo sklenilo v zadnje pol leta, in preklic vseh nezakonitih.

Predsednik sveta RTV SLO Goran Forbici je v Odmevih razkril, da trenutno preverjajo možnost konstituiranja oziroma aktivacije nove uprave še pred popolnitvijo s štirimi člani.

Video: Posnetek celotnega pogovora v Odmevih

Zvezdan Martić imenovan za predsednika uprave RTV SLO

Uprava še ni oblikovana

Predsednik uprave bo moral med prijavljenimi kandidati za člane uprave, ki izpolnjujejo pogoje, do 17. julija izbrati dva in jih Svetu RTV-ja predlagati v imenovanje. Svet bo o njiju glasoval dva dni pozneje.

A tudi po tem, ko bodo znani novi predsednik uprave in člana, ki ju bo izbral, uprava še ne bo formirana. Zaposleni bodo morali namreč izvoliti četrtega člana, t. i. delavskega direktorja. Prvi krog izbiranja bo 25. julija, morebitni drugi krog pa 16. avgusta. Kandidati so Jasmina Jamnik, Urban Laurenčič, Robert Pajek in Franci Pavšer. V primeru drugega kroga, ki naj bi bil precej verjeten, bo delavski direktor znan šele konec avgusta. Takrat bo nova štiričlanska uprava RTV Slovenija (RTV SLO) lahko začela delovati.

Sorodna novica Po neuspešnem vročanju sklep o postopku razrešitve Graha Whatmougha objavljen na oglasni deski

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTV-ju, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Do imenovanja celotne nove uprave na čelu RTV-ja ostaja v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, ki je bil na ta položaj dvakrat imenovan nezakonito. Svet RTV-ja je sicer že sprejel sklep o začetku postopka njegove razrešitve, a mu sklepa še niso uspeli vročiti. Do njegove razrešitve pa svet ne more imenovati novega vršilca dolžnosti, ki bi lahko javni zavod vodil do imenovanja nove uprave.

Predstavitev kandidatov

Seja sveta RTV SLO. Foto: BoBo/Borut Živulović
Seja sveta RTV SLO. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dular je bil v preteklosti pomočnik nekdanjega generalnega direktorja RTV SLO Igorja Kadunca, Gerič je trenutno odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija (TV SLO), Krišelj je bil med drugim v. d. direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije, Martić pa je bil med drugim v obdobju od leta 2019 do 2021 pomočnik takratne direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak.

Dular je med drugim poudaril pomen zaupanja, ki ga bo skušal vzpostaviti med zaposlenimi v hiši. Treba bo zagotoviti finančno neodvisnost zavoda, saj brez stabilnega financiranja ne vidi prihodnosti RTV SLO, pa tudi neodvisnost novinarstva, je poudaril. Napovedal je, da bo v primeru imenovanja na čelo RTV Slovenija poskrbel, da bodo na vodstvene položaje imenovani sposobni ljudje.

Gerič je pojasnil, da za predsednika uprave RTV Slovenija kandidira, ker meni, da si RTV Slovenija zasluži vodstvo, ki bo poskrbelo, da bo "ta televizija televizija vseh". Po njegovih besedah bo imel zavod do konca leta finančne težave, zato bi bilo treba financiranje usklajevati z inflacijo, je dejal. Pohvalil je delo Radia Slovenija (RA SLO), TV Slovenija pa bi po njegovih besedah morala imeti več lastne produkcije. Trudil se bo za pridobivanje mlajšega občinstva, je povedal.

Krišelj se je v svoji predstavitvi med drugim dotaknil financiranja. Meni, da je treba spremeniti način financiranja, omenil je možnost uvedbe progresivnega prispevka za RTV SLO, ki bi se posameznikom, ne več gospodinjstvom, obračunaval glede na njihov dohodek. Izpostavil je tudi problem "pomanjkanja sinergije" med Multimedijskim centrom (MMC), RA SLO in TV SLO. Poudaril je, da mora biti skrb nad programi v rokah programskih direktorjev, vmešavanje v njihovo delo pa ne prinese nič dobrega.

Zvezdan Martić novi predsednik uprave RTV Slovenija

Martić je naštel pet poudarkov svojega programa, med njimi karierno rast zaposlenih in prenos znanja, digitalizacijo, upoštevanje profesionalnih standardov, saj je neupoštevanje teh v zadnjih dveh letih po njegovem mnenju vodilo v zdajšnje stanje RTV SLO, reorganizacijo in z njo izboljšanje ponudbe ter optimizacijo procesov. Na RTV SLO je znanje, a so zaposleni razmeroma slabo plačani ter slabo organizirani in vodeni, je zatrdil.

Na vprašanje enega od članov sveta, kaj bodo njegovi prvi koraki, je odgovoril, da bo takoj preklical vse nezakonite sklepe, vključno z opomini pred odpovedjo, se trudil za takojšnjo prekinitev odprte stavke s sklenitvijo stavkovnega sporazuma ter sprožil analizo in pregled vseh pogodb, ki jih je vodstvo RTV SLO sklenilo v zadnje pol leta.

Nepopolne kandidature

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svet RTV SLO je izločil slednje kandidature za predsednika uprave. Andrej Grah Whatmough ni imel petih let delovnih izkušenj na vodilnem delovnem mestu v sistemu z najmanj sto zaposlenimi. Marjan Lah v svoji prijavi ni priložil potrdila ali izjave, da bo v enem letu pridobil potrdilo o usposobljenosti za članstvo v nadzornem svetu. Blaženka Kandolf ni priložila nobenih potrdil. Simon Kardum prav tako ni izpolnjeval pogoja pet let izkušenj na vodilnem delovnem mestu v sistemu z najmanj sto zaposlenimi, saj v letih, ko je imel funkcije na ministrstvu v kulturo, tam ni bilo sto zaposlenih, je pojasnila članica razpisne komisije sveta Špela Stare.

Video: Posnetek celotne seje Sveta RTV SLO

Posnetek celotne 3. seje Sveta RTV SLO s predstavitvami kandidatov za predsednika uprave