Simona Kustec je imela na FDV-ju status redne profesorice na Katedri za analizo politik in javno upravo. V času ministrovanja je bila tam zaposlena zgolj 20-odstotno. Foto: BoBo/Borut Živulović
Simona Kustec je imela na FDV-ju status redne profesorice na Katedri za analizo politik in javno upravo. V času ministrovanja je bila tam zaposlena zgolj 20-odstotno. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot poroča časnik Večer, Simona Kustec na vprašanja o tem, kaj bo počela po izteku mandata in ali bo izkoristila 80-odstotno nadomestilo plače, do katerega so za največ pol leta po koncu mandata upravičeni ministri in državni sekretarji, ni odgovarjala. Informacijo, da bo akademsko kariero nadaljevala v Kopru, so po pisanju Večera potrdili v rektoratu Univerze na Primorskem. Na Primorski univerzi bo po navedbah univerze zasedla "mesto visokošolske učiteljice oziroma raziskovalke na področju politologije". Kot poroča časnik magistrski študij politologije izvajata Fakulteta za humanistične študije in Fakulteta za management.

Sorodna novica Vpis v študijske programe: vse glasnejši pozivi proti političnemu vmešavanju

Simona Kustec je ministrski položaj zasedla ob prihodu Janševe vlade marca 2020. V času mandata je bila deležna številnih kritik zaradi dolgotrajnega zapiranja šol med epidemijo, očitana pa sta ji bila tudi pasivna drža in golo izvajanje ukazov, pa tudi zadovoljevanje interesov zasebnikov, ki so jim na ministrstvu med njenim vodenjem podeljevali koncesije za visokošolske programe ali visokošolske ustanove preoblikovali v javne institucije. V času mandata je prestala dve interpelaciji v državnem zboru.

Kritike so prihajale tudi iz vrst njenih akademskih kolegov, tudi kolegov s fakultete, zato so se že med njenim ministrovanjem pojavljala vprašanja, ali se bo po izteku mandata vrnila na delovno mesto na ljubljansko Fakulteto za družbene vede (FDV), na kateri je imela status redne profesorice na Katedri za analizo politik in javno upravo. V času ministrovanja je bila tam zgolj 20-odstotno zaposlena.

Ob nastopu vlade Roberta Goloba je Simono Kustec na ministrskem položaju nadomestil nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič.