Foto:
Foto:
Ciganska kultura je cenjena po vsem svetu.

Predstavniki Romov iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije ter predstavniki različnih ustanov, ki so se v Črenšovcih zbrali na simpoziju o položaju Romov, so ugotovili, da je njihova osnovna težava šolanje, brez izobrazbe pa tudi zaposlitev težko najdejo.

Kučan pozdravil udeležence
Udeležence srečanja je pozdravil nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan in med drugim povedal, da vprašanju položaja Romov posebno pozornost namenja tudi Svet Evrope z vrsto dokumentov, Slovenija pa se je v 65. členu ustave zavezala, da bo varovala Rome. Kučan je omenil težave pri volitvah romskih svetnikov in dodal, da ti s tem prevzemajo tudi svoj delež pri skupni odgovornosti za urejanje vprašanj sožitja.

Muc: Diskriminacija je na Dolenjskem večja
Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc je ob predstavitvi njihovega položaja pohvalil slovensko državo, saj so se organizirali šele v času njene samostojnosti.
Otipljivi dosežki v odnosu med romsko manjšino in večino so se kot pozitivni in celo zgledni pokazali v Prekmurju, kjer je spore mogoče reševati. Na Dolenjskem je povsem drugače, diskriminacija pa velika, meni Horvat.

Položaj Romov podoben v vseh državah
Na Hrvaškem je po besedah namestnice varuha človekovih pravic Marte Vidakovič Mukič položaj precej podoben slovenskemu. Tudi programski menedžer v pisarni Phare za romske programe pri vladi Republike Madžarske Gabor Daroci je primerjal uradno zajamčene pravice in realnost. Predsednika Kulturnega združenja Romov Avstrije Rudolfa Sarközija pa skrbi, kaj se bo zgodilo s 1. majem, ko bi se lahko Romi začeli seliti v razvitejše države. Poudaril je, da bi Evropa morala romsko vprašanje reševati skupno.

Odprtje prvega romskega muzeja
Kučan se bo udeležil tudi odprtja romskega muzeja v romskem naselju Kamenci, ki ga bo slovesno odprl predsednik državnega sveta Janez Sušnik.

V Sloveniji živi približno 10.000 Romov, od teh pa se jih ob popisih za Rome izreka zgolj kaka petina. Največ romskih naselij je v Prekmurju, kjer živijo kar v enajstih od 19 občin.