Osemletnik iz zgodbe je bil najmlajši slavljenec, za katerega vemo, da je rojstni dan praznoval na opisan način. Med starejšimi pa ima kar nekaj somišljenikov. Med prvimi, za katere vemo, je bila že pred letom dni gospa iz Zasavja, ki je povabljence prosila, naj namesto daril za rojstni dan prispevajo pomoč za družino iz naše zgodbe. Tej je zbranih 1.000 evrov izjemno veliko pomenilo. Foto: Val202
Osemletnik iz zgodbe je bil najmlajši slavljenec, za katerega vemo, da je rojstni dan praznoval na opisan način. Med starejšimi pa ima kar nekaj somišljenikov. Med prvimi, za katere vemo, je bila že pred letom dni gospa iz Zasavja, ki je povabljence prosila, naj namesto daril za rojstni dan prispevajo pomoč za družino iz naše zgodbe. Tej je zbranih 1.000 evrov izjemno veliko pomenilo. Foto: Val202

To so tisti, ki lahko izbirajo, kaj in kdaj bodo jedli, imajo zagotovljeno stanovanje, vse potrebščine in še več, ki vedno s prijatelji praznujejo rojstne dneve in jih povabljenci že težko razveselijo z igračo, ki je v svoji zbirki še nimajo.

Je mogoče drugače kot z darili?
Osemletni fantič je med tistimi, ki imajo, a imajo tudi veliko sočutja do tistih vrstnikov, ki nimajo. Zato se je skupaj s staršema pred praznovanjem rojstnega dne odločil za nekoliko drugačno željo po obdarovanju, je na sina ponosna njegova mama Barbara: “Najprej smo si zastavili vprašanje, zakaj otrok sploh še dobiva darila, ko pa ima, vsaj po mojem mnenju, že vsega preveč. Potem je sošolka ob praznovanju svojega rojstnega dne povabljence obvestila, da bo namesto daril zbirala denar za šolski sklad. To je bila tudi nam iztočnica, da bi pripravili kaj podobnega. Ker pa sama poslušam zgodbe botrstva – sicer ne prav vseh, ker mi je včasih prehudo – smo se odločili, da bomo zbirali kar hrano, saj je iz skoraj vseh zgodb prihajalo sporočilo, da jo ljudje resnično potrebujejo. Na vabila smo napisali, naj otroci ne nosijo daril in naj raje prinesejo suho, trajno hrano.”

Večinoma so našo prošnjo upoštevali. Nekateri so prinesli denar, trije pa so prošnji navkljub prinesli igrače, saj se jim je zdelo nevzdržno, da otrok ne bi dobil takega darila. Otroci so hrano odložili v škatle. Potem so imeli zabavo kot po navadi. In zanimivo. Ko sem ga zdaj, mesec kasneje vprašala, ali se spomni, katere igrače je dobil za rojstni dan, je zelo dolgo razmišljal. Na koncu se je spomnil nekakšnih palčk, ki počijo in so zdaj že povsem neuporabne. Potem smo prebrali nekaj zgodb, objavljenih na vaši spletni strani, se odločili za zgodbo fantka Erika, zapakirali hrano v škatle in nesli na ZPM Moste.”

Dobil je veliko več kot darila
In izkušnja, ki jo bodo zagotovo ponovili še ob drugih družinskih praznovanjih, je bila za osemletnika zelo pomembna:“Mislim, da je s tem pridobil veliko več, kot bi, če bi dobil za rojstni dan darila.”

Ob podpori take družine, ki je za botrski sklad že pripravila srečelov na družabnem športnem srečanju in ima še nekaj idej dobrodelno noto za družine v okviru Botrstva, ni nikakršnega dvoma, da bo osemletnik ohranil občutek za soljudi in ga morda širil tudi med sošolce in vrstnike.

Kot je idejo, da je otrokom treba pomagati, in to danes, med študenti bliskovito in učinkovito razširil Boško Jezerčić: “Predvsem me je spodbudila zgodba mame samohranilke z dvema deklicama, ki je govorila o tem, kako so lačni in da nimajo večerje … Velik problem se mi zdi tudi to, da so otroci zaradi socialne stiske izključeni iz družbe vrstnikov. To je za otoke gotovo zelo boleče.” In ker je pri tem težje pomagati, so študentje sklenili, da bodo otrokom priskočili na pomoč vsaj s hrano in potrebščinam. Tako je nastala Dobrodelna akcija danes.

Za študente je pomembno, da gre pomoč res v prave roke
“V glavnem smo v akciji sodelovali študentje, skupaj smo zbirali hrano po fakultetah in študentskih domovih. Nekoč smo celo trkali po vratih in spraševali, ali lahko kdo kaj donira. Zbirali smo hrano, šolske potrebščine in igrače. Vsi so res z veseljem sodelovali, jih je pa zanimalo, komu bo hrana namenjena in kako jo bomo dobili. In sem pojasnil, da bo namenjena otrokom, ki so vključeni v projekt Botrstvo, in da gre res v prave roke.”

Vsega se je nabralo veliko več kot za eno družino, zato so na ZPM Ljubljana Moste Polje pripravili seznam družin, ki bi tako pomoč nujno potrebovale. Študentje so si izposodili kombi in pakete razvažali po Ljubljani in okolici. “Odziv družin je bil super, tudi mi smo bili ganjeni in veseli, da lahko pomagamo. Družine so tako lažje preživele čas do naslednjega paketa pri Rdečem križu ali Karitasu, saj ga sicer lahko dobijo le vsakih nekaj tednov. ”

In prav odziv družin, pa seveda tudi osebna srečanja s tistimi, ki živijo v revščini, so študente spodbudili za nadaljevanje. In dejavni so tudi v tem, sicer izpitnem obdobju, je zadovoljen Boško: “Tako pripravljamo obisk živalskega vrta za otroke iz socialno ogroženih družin. Upam, da nam bo uspelo in bodo otroci imel lep izlet in se naučili kaj novega.”

Počitnice brez koles, rolerje, skirojev, celo žog ali kred …
Pred številnimi med njimi so vse prej kot brezskrbne počitnice. V družinah, v katerih starše najbolj skrbi, kako bodo med počitnicami brez šolske prehrane otrokom lahko ponudili vsaj en obrok na dan in se jim sploh ne sanja, kako bodo zmogli kupiti vse šolske potrebščine – te dni šolarji že prihajajo domov s seznami potrebščin – seveda ne razmišljajo o dopustu kje na lepšem, prav tako vsi socialno ogroženi otroci ne morejo na brezplačna ali subvencionirana letovanja humanitarnih društev in organizacij. In številni med tistimi, ki jih do septembra čaka monotonija domačega stanovanja in dvorišča, nimajo koles, skirojev, rolerjev, včasih niti žog ali kred. Če ne veste, kam s takimi rekviziti, ki jih ne potrebujete več, bo bližnje humanitarno društvo zagotovo pravi naslov, dostavite jih lahko na ZPM Moste, nekaj naslovov otrok, ki si tako opremo želijo, pa imamo tudi v našem uredništvu: jana.vidic@rtvslo.si.

Prav vsako praznovanje je lahko tudi s humanitarno noto
Osemletnik z začetka naše današnje zgodbe je bil najmlajši slavljenec, za katerega vemo, da je rojstni dan praznoval na opisan način. Med starejšimi pa ima kar nekaj somišljenikov. Med prvimi, za katere vemo, je bila že pred letom dni gospa iz Zasavja, ki je povabljence prosila, naj namesto daril za rojstni dan prispevajo pomoč za družino iz naše zgodbe. Tej je zbranih 1.000 evrov izjemno veliko pomenilo. Minuli teden je že drugič na tak način darovala poslušalka Nada, drugi spet nakazujejo denar ob veliko manj veselih dogodkih. Za vsako tako nakazilo denarja bodisi izbrani družini bodisi v botrski sklad je mogoče pri ZPM Ljubljana Moste Polje dobiti tudi lepo oblikovano potrdilo.

Jana Vidic, Val 202