Zaradi kadrovske podhranjenosti inšpektoratov nekateri inšpektorati niso kos niti temeljnim nalogam s svojega delovnega področja, ob tem pa opravljajo še nadzor spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije, opozarja sindikat. Foto: BoBo
Zaradi kadrovske podhranjenosti inšpektoratov nekateri inšpektorati niso kos niti temeljnim nalogam s svojega delovnega področja, ob tem pa opravljajo še nadzor spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije, opozarja sindikat. Foto: BoBo

"V Sindikatu državnih organov Slovenije ugotavljamo, da je prišlo neformalne prekinitve socialnega partnerstva, kar nas vse bolj skrbi, saj to stanje že zelo negativno vpliva na stanje duha, zaupanja in upanja javnih uslužbencev državne uprave, organov pravosodja in uprav lokalnih skupnosti," je v pozivu, naslovljenem na vlado, kabinet predsednika vlade, infrastrukturno ministrstvo in vse poslanske skupine, zapisal predsednik sindikata Frančišek Verk.

Pri tem je izpostavil predvsem to, da je vlada v zakonodajni postopek vložila zakon o debirokratizaciji, ki v paketu spreminja 14 zakonov, in ga kljub širokim spremembam, ki jih prinaša, mimo socialnih partnerjev poslala v državni zbor. "Bojimo se, da je na vladni strani ponovno prevladalo mnenje, češ da se uradnikov in njihovega reprezentativnega sindikata spremembe zakonov, ki urejajo delovanje državne uprave, organov pravosodja in uprav lokalnih skupnosti, ne tičejo, a vendar še zdaleč ni tako," opozarja Verk. Kot je poudaril, so namreč uradniki tisti, ki predpise izvajajo v praksi in bi zato morali podati mnenje k spremembam, ki urejajo njihovo področje dela.

V sindikatu opozarjajo tudi na neusklajene protokole med državnimi organi, ko gre za ugotavljanje pogojev PCT, odrejanje dela od doma in upoštevanje ukrepov za zajezitev epidemije pri samem delu na delovnem mestu. Ob tem so tisti sindikalni zaupniki, ki opozorijo na "zelo jasne kršitve zakonov, zlorabo javnih pooblastil in druge škodljive pojave v posameznih državnih organih in upravah lokalnih skupnosti", po opozorilih Verka praviloma deležni povračilnih ukrepov delodajalca.

Poziv k zagotovitvi boljših pogojev za inšpektorje

Inšpektorji in uradniki upravnih enot so ob tem, kot izpostavljajo v sindikatu, stalno preobremenjeni. "Že več let opozarjamo na kadrovsko podhranjenost in slabo vodenje ključnih državnih inšpektoratov, a vendar se nobena od vlad ni lotila tega problema, čeprav vsi vemo, da nekateri inšpektorati niso kos niti temeljnim nalogam s svojega delovnega področja, a vendar zdaj, poleg svojih temeljnih nalog, opravljajo še nadzor spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije," so zapisali v sindikatu. Ob tem pozivajo, da je treba inšpektorjem zagotoviti čim boljše počutje in ustreznejšo raven spoštovanja in osebne varnosti, saj se ti "prepogosto počutijo zastraševane, ogrožene, prezirane in neupoštevane, kar vse skupaj lahko kritično oslabi učinkovitost inšpekcijskega nadzora".

"Vladi predlagamo, da se v posvečenem času pričakovanja božičnih praznikov in novega leta tudi inšpektorjem omogoči koriščenje vsaj dela načrtovanih dopustov in ustrezno zmanjša intenzivnost nadzora za praznične dni, kajti tudi inšpektorji imajo družine in otroke, a vendar so brezobzirno prikrajšani za normalno socialno življenje," poziva sindikat.

V pozivu sindikat opozarja, da se tudi izplačani dodatki, ki jih za povečan obseg dela prejemajo policisti, zdravstveni delavci, vojaki, ne morejo primerjati z izplačili, ki so jih kljub delu na terenu oziroma s strankami na upravnih enotah deležni inšpektorji in uradniki upravnih enot. Ob tem so izpostavili, da so državna uprava, organi pravosodja in uprave lokalnih skupnosti edini, ki se ne smejo pogajati ločeno in kot takšni ostajajo na pogorišču enotnega plačnega sistema. "Zato zahtevamo ločena neposredna pogajanja z vlado," so poudarili.