Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je poudaril, da je stavka tudi za zaposlene vse prej kot nekaj prijetnega, saj ne želijo škoditi tistim, ki potrebujejo storitve upravnih enot. Verk je dejal, so se z vladno stranjo sestali samo enkrat, ko je vsaka od strani predstavila svoje stališče, "nekega nadaljevanja pa ni bilo".

"Dejansko se gremo neki pingpong, nekonstruktiven, nevsebinski," je dodal predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković in pojasnil, da so sami posredovali dva konkretna predloga, a na vladni strani po njegovem mnenju o tem, kar jih dejansko žuli in za kar si prizadevajo, ne želijo slišati. V svoje gradivo pa vključujejo zadeve, ki jih niso zahtevali in o katerih se ne želijo pogovarjati.

Vladni predlog so zavrnili. Zdaj pa jih je vladna stran po Verkovih besedah z dopisom zaprosila za protipredlog glede na vladne predloge, ki jih, kot je dejal, na noben način ne morejo sprejeti.

"Če bi vlada želela problem upravnih enot ustrezno rešiti, se izpogajati oz. zagotoviti optimalen servis države, bi se že davno nekaj dogovorili," je prepričan Verk. Tako pa je mnenja, da gre za nekakšen resničnostni šov, ki ga bo treba končati z nekim resničnostnim šovom pred poslopjem vlade, kjer bi se po njegovih besedah lahko zbrali predstavniki vseh državnih uslužbencev, ne le uslužbencev upravnih enot. Kot je dodal, bo morda le tako predsednik vlade Robert Golob ugotovil, "da je nekaj hudo narobe".

Ideja o omenjenem shodu se je po Verkovih besedah porodila v torek po pogajanjih za plačni steber, ki med drugim vključuje državno upravo, vojsko in policijo. Verk je ob tem komentiral tudi vladne navedbe o 1,3 milijarde evrov, ki bi jih namenili za plačno reformo in odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Kot je opozoril, pa nihče ne pove, da bodo ta sredstva razdeljena v dinamiki "po koščkih" od leta 2025 do leta 2030, kar pomeni, da bo vse "uspešno požrla" inflacija.

S stavko zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Po besedah Stankovića to sredo stavkajo zaposleni na 54 od 58 upravnih enot, naslednjo sredo naj bi se jim pridružili še na eni upravni enoti. Stavka bo namreč po napovedih potekala vsako sredo do sklenitve ustreznega stavkovnega sporazuma. Predstavniki upravnih enot bodo odločali še o morebitni zaostritvi na način, da bi potekala še en dan v tednu poleg srede.

Ministrstvo zavrača Verkove navedbe

Ministrstvu za javno upravo je sporočilo, da verjamejo "v napredek in zbližanje stališč v pogajalskem procesu, ki poteka z reprezentativnimi sindikati upravnih enot." "Ta morajo biti osredotočena tako na javnofinančni okvir kot tudi vzporedno potekajoča pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju. Zato zavračamo navedbe predsednika sindikata državnih organov, da pogajalski proces ne teče. Vladna pogajalska skupina za pogajanja z reprezentativnimi sindikati upravnih enot (UE) je sindikalni strani posredovala konkreten predlog stavkovnega sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev, ki vsebuje konstruktivne rešitve," so navedli na MJU-ju.

Sorodna novica Zaposleni na UE: Stavkamo, ker nimamo druge možnosti. Minister: Zadeve bi lahko reševali drugače.

Vladni predlog, kot pojasnjuje MJU, obravnava ovrednotenje dela na upravnih enotah ter predlaga ukrepe za zaposlene na izhodiščnih delovnih mestih v posameznih tarifnih skupinah ter pri zaposlenih, ki rešujejo zmanjševanje zaostankov na upravnih enotah.
"Ostala odprta vprašanja, vezana na odpravo plačnih nesorazmerij ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, pa se usklajujejo na centralnih pogajanjih in znotraj pogajanj plačnega stebra javnih uslužbencev v državnih organih. Tudi v primeru te stavke, ki se nanaša na UE-ju, vlada zastopa stališče, da se plačne anomalije ne rešujejo parcialno in zunaj okvira, dogovorjenega z večino reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju decembra 2023," so poudarili in pojasnili, da je vlada na zadnji redni seji sprejela uredbo o upravnem poslovanju, katere cilj je prispevati k boljši organizaciji dela na upravnih enotah, hitrejšemu reševanju vlog in upravnih postopkov.

Prva stavka 13. marca

Zaposleni na upravnih enotah so prvi stavkovni dan izvedli v sredo, 13. marca, nato pa še prejšnjo sredo, 20. marca. Takrat je stavkalo 54 od 58 upravnih enot. Med stavkovnimi zahtevami zaposlenih sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.