Dvigovanje rok od RTV Slovenija je nesprejemljivo sporočilo nemoči in kaže na vladno opustitev odgovornosti, ki jo prinaša oblast, so prepričani sindikalisti. Na fotografiji predsednica in predsednika koalicijskih strank ob podpisu koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Dvigovanje rok od RTV Slovenija je nesprejemljivo sporočilo nemoči in kaže na vladno opustitev odgovornosti, ki jo prinaša oblast, so prepričani sindikalisti. Na fotografiji predsednica in predsednika koalicijskih strank ob podpisu koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Sorodna novica Shod za javno RTV: "Uničevanje RTV Slovenija se mora končati"

Po oceni Sindikata novinarjev Slovenije gre za nesprejemljivo dvigovanje rok od javnega medija. Kot je izvršni odbor sindikata zapisal v sporočilu za javnost, sicer pozdravljajo, da koalicijske stranke priznavajo ustavne pravice vseh delavk in delavcev v Sloveniji, ki jih trenutno s stavko uresničujejo medijski delavci in delavke na RTV Slovenija.

A z bojkotom oddaj na RTV Slovenija vladajoči po mnenju sindikata ne podpirajo stavkajočih delavk in delavcev na javni radioteleviziji. Javni medij, ki je ključnega pomena za delujočo demokracijo, se tako potiska na obrobje in v nepomembnost, so zapisali. "Prav tako se s tem krni pravica javnosti do obveščenosti in oži možnost javne razprave o prihodnosti javnega medija, ki pa je nujna," so dodali.

Če se političnim predstavnikom vladnih strank zdi, da jim na RTV Slovenija ni omogočena predstavitev njihovih stališč in argumentov, po mnenju sindikata obstajajo tako mehanizmi znotraj medijske zakonodaje, inšpekcijskega nadzora, v skrajnem primeru pa tudi določbe kazenskega zakonika o zlorabi pooblastil uradnega položaja ali uradnih pravic, ki jih lahko uporabijo. Ne nazadnje bi, kot so zapisali v sindikatu, s tem izkazali tudi skrb in zaščito porabe javnega denarja.

Sorodna novica Grah Whatmough potrdil obisk inšpektorjev. Stavkajoči: Vodstvo grobo poseglo v pravico do stavke.

Nesprejemljivo sporočilo vladne nemoči

"Zatrjevanje, tudi posredno, vladnih strank, da ne morejo ukrepati ob nepravilnostih in oškodovanju javnega interesa ter javnega dobrega, kar RTV Slovenija nedvomno je, in napovedi, da se umikajo, ker se jim zdi, da javni medijski prostor ne bo pravičen do njih, je nesprejemljivo sporočilo o nemoči, ki v resnici kaže na opustitev odgovornosti, ki jo prinaša oblast," so bili ostri v sindikatu.

Dodali so še, da so delavke in delavci RTV Slovenija na svoja ramena prevzeli odgovornost in se že od maja borijo za svoje pravice in avtonomijo, za strokovnost dela in javni interes ter pravico vseh do obveščenosti. "Čas je, da se jih podpre ne le z besedami, ampak tudi z dejanji, po katerih kličejo dejanske zlorabe, nezakonitosti, nesmotrnosti in nepravilnosti, ki jih izvaja vodstvo RTV Slovenija," so sklenili.

Gibanje Svoboda, SD in Levica so v torek namreč napovedali, da v oddajah o noveli zakona o RTV Slovenija in prihodnosti javnega zavoda v času zbiranja podpisov za razpis referenduma ne bodo sodelovali, saj da ne želijo sodelovati pri zlorabi javnega servisa za (pred)referendumsko kampanjo. Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem sicer izrazili podporo zaposlenim na RTV Slovenija, ki so v ponedeljek stavkovne dejavnosti zaostrili s celodnevno stavko. Poudarili so, da je nujna čimprejšnja uveljavitev novele, idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTV SLO pa so opustili, saj bi bila takšna poteza v nasprotju z zakonodajo.