Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikat vojakov Slovenije je spomnil na navedbe inšpektorata za delo, da delavci v Engrotušu v enem mesecu opravijo več kot 200 ur, zato ministra za delo Luko Mesca in v. d. glavnega inšpektorja za delo Luko Lukića obveščajo, da se podobna praksa dogaja tudi v Slovenski vojski.

Pozivu so priložili tabelo 50 pripadnikov Slovenske vojske. Ti so v preteklih petih letih vsak mesec delali od 222 do 246 ur mesečno in v povprečju tako z 231 urami oddelali 57 ur na mesec več od polnega delovnega časa, določenega s pogodbo o zaposlitvi, ki predvideva 40 ur tedensko. Ob tem v sindikatu naslovnika obveščajo tudi, da je vrhovno sodišče po predhodni odločitvi Sodišča EU-ja odločilo, da je stalna pripravljenost na določenem kraju delovni čas. "Ministrstvo za obrambo pa še vedno zatrjuje, da je vse zakonito in v 1700 tožbah pripadnikov Slovenske vojske zoper državo trdi enako," so zapisali.

Od ljubljanske območne enote inšpektorata za delo je sindikat 19. decembra prejel obvestilo o obravnavani zadevi. "Ob tem ne vemo, za kaj gre, v vsakem primeru, tudi če gre za zadevo, ki bi lahko bila odziv na naše javne objave in pisanja odgovornim ter poročanja medijev glede kršitev predpisov v Slovenski vojski na delovnopravnem področju, do danes nismo prejeli nobenega odgovora," so zapisali v sindikatu.

"Žalosti nas, da se dopušča množično zavestno in načrtno kršenje pravic slovenskih vojakov, odgovorni inšpektorat pa se ukvarja s posredovanimi tujimi delavci," so zapisali. Dodali so, da gre v obeh primerih za nujnost nadzora in ukrepanja. "A očitno so v Sloveniji posredovani tuji delavci v Engrotušu in drugje pomembnejši od slovenskih vojakov," so dodali.

Inšpektorat: Inšpektorat prijavljene kršitve obravnava enako

Iz inšpektorata za delo so za Slovensko tiskovno agencijo odgovorili, da prijave, ki so jo prejeli s strani vojaškega sindikata obravnavajo, ne morejo komentirati. "Sporočimo pa lahko, da za vojsko ter zaposlene vojake veljajo posebna pravila glede njihovih delovnih razmer," so zapisali.

Poleg zakonskih določil, ki izhajajo iz zakona o delovnih razmerjih, namreč za njih veljajo tudi posebna določila zakona o obrambi, zakona o službi v SV-ju, pravila službe SV-ja itd, pojasnjujejo.

"Kar se tiče 'nerazumljivega' odziva inšpektorata na prijavo Sindikata vojakov Slovenije, sporočamo, da so na podano prijavo prejeli avtomatski odgovor. V odgovoru, ki smo jim ga poslali, smo jih samo obvestili, da smo njihovo prijavo prejeli," so še pojasnili na inšpektoratu.

"Izpostaviti želimo tudi, da inšpektorat prijavljene kršitve obravnava enako," so še zapisali.