Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je v pisnem odzivu na potezo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) zapisal predsednik SPS-ja Kristjan Mlekuš, oblikovanje stavkovnega odbora pomeni stopnjevanje sindikalnih dejavnosti za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov zaposlenih, ki izhajajo iz dela. Toda razlog oblikovanja stavkovnega odbora Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je popolnoma drugačen, in sicer nezadovoljiv način komunikacije, s čimer želijo dodatno izraziti potrebo po konstantnem in strpnem vodenju dialoga z notranjim ministrstvom, je navedel.

Ob tem je spomnil, da ima SPS že od 16. aprila 2019 oblikovan stavkovni odbor, in sicer zaradi neizvršitve sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. SPS je sam 7. februarja letos tudi izvedel štiriurno opozorilno stavko, saj se PSS v tistem času njihovim dejavnostim ni želel pridružiti. "Še več, ob napovedi in izvedbi opozorilne stavke smo bili deležni celo zelo ostrih besed," je pojasnil Mlekuš in dodal, da je stavkovni odbor svoje delo nadaljeval tudi po zamenjavi vlade.

"Cilj stavkovnega odbora SPS je izključno realizacija še odprtih zavez stavkovnega sporazuma, nikakor pa ne javno obračunavanje s politiko. Z vodstvom MNZ-ja in policije že ves čas potekajo pogovori v tej smeri, kakor tudi o drugih odprtih vprašanjih, zato nikakor ne moremo sprejeti argumentov o tem, da socialni dialog ne poteka," je pojasnil.

SPS: Doseženi so bili pomembni napredki

Na sestanku s Hojsom 8. septembra, ki je sicer s sindikatoma potekal ločeno, so po Mlekuševih navedbah "pri posameznih vprašanjih dosegli pomembne napredke". "Zato so nam toliko bolj nerazumljive navedbe o zaostreni komunikaciji z vodstvom MNZ-ja ali policije in grožnjah in izsiljevanjih, saj možnosti to videti in slišati niti nismo imeli," je dodal.

Poudaril je, da se v SPS-ju nikoli niso in se nikoli ne bodo politično opredeljevali in tudi ne bodo služili nobeni politični struji pri medsebojnem obračunavanju, zato se tudi v zadnjih mesecih ne vpletajo v politični boj glede tem, ki s sindikalnim delovanjem nimajo nobene povezave.

"V preteklosti smo bili priča tako zglednemu sodelovanju z ministri kot popolni ignoranci socialnega dialoga. Tudi z aktualnim ministrom smo v preteklih mesecih imeli ostre besedne spopade glede posameznih ravnanj, ki so posegali v ekonomske, socialne in interesne pravice zaposlenih," je pojasnil Mlekuš in kot izstopajoč primer omenil policista na motorju na protestih v Ljubljani. A to po njegovih navedbah "ne pomeni, da dialog ni mogoč". Napovedal je, da bo SPS vodil socialni dialog, dokler bo to mogoče, če bo treba, pa posegel po drugih sredstvih sindikalnega boja.

Opozoril je še, da predvsem politizacija določenih vsebin popolnoma neupravičeno načenja težko pridobljeno zaupanje javnosti policiji in njeno verodostojnost. Zato v SPS-ju pozivajo h konstruktivnemu dialogu in umiritvi strasti, predvsem pa k reševanju težav "navznoter, in nikakor ne navzven".

PSS: "SPS očitno klonil pod izsiljevanjem ministra"

V PSS-ju pa so po pisnem odzivu SPS-ja ocenili, da se je SPS ponovno ujel v igro 'deli in vladaj', s katero avtoritarni voditelji razdelijo močne sile, da je potem zmagi odprta pot. Kot so sporočili v odzivu za svojimi navedbami stojijo in jih lahko tudi dokažejo. Zapisali pa so še, da je SPS "očitno klonil pod izsiljevanjem ministra Hojsa, da v zameno za molk o pritiskih in nepravilnostih ter morebitnih nezakonitostih ohranijo izplačevanje t. i. schengenskega dodatka, ki bi ga v nasprotnem primeru ukinili".