Policija je uporabila številna prisilna sredstva. Foto: AP
Policija je uporabila številna prisilna sredstva. Foto: AP

Odredba o omejitvi ali prepovedi gibanja na določenih območjih v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda pri Kranju, ki je bila uvedena ob vrhu EU-Zahodni Balkan, je ob 19. uri prenehala veljati, saj so prenehali razlogi za njeno izvajanje, so sporočili s policije.

Plinska sredstva: uporabili več kot 400 kosov nabojev in granat

Sorodna novica Lobnikar: V nemoči oblasti je eskalacija represije zelo verjetno vedno prvi odgovor

Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrača. Policisti so v torek na protestih pridržali 25 ljudi, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov in še dva človeka.

Po Sladičevih besedah so med šestimi policisti, ki so bili med protesti lažje poškodovani, štirje poškodbe dobili, ker so vanje metali različne predmete, predvsem granitne kocke. Potrdil je, da so bile med kršitelji tudi skupine, ki že od prej poznane kot nasilne, pa tudi člani navijaških skupin.

Pri osebah, ki so jih pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja, gre za sum storitve kaznivih dejanja hujskanja k upiranju in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Dve osebi sta še vedno v policijskem pridržanju, saj policija še zbira obvestila in dokaze. Za eno osebo pa je bilo pridržanje odpravljeno, nahaja pa se bolnišnici, je pojasnil Sladič.

Na policiji so kasneje dodatno pojasnili, da so omenjeno osebo policisti pred tem prijeli zaradi suma storitve kaznivega dejanja "sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje". Ker se je po navedbah policije oseba ob prijetju upirala, so zoper njo uporabili telesno silo.

"Med postopkom in transportom do službenega vozila so policisti osebi, ki je začela kazati znake bolezenskega stanja, nudili prvo pomoč ter takoj zaprosili za zdravniško pomoč, ki je osebo prevzela," so dodali na policiji. Po njihovih podatkih je bila oseba odpeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi podanega suma kaznivega dejanja. Gre za osebo, za katero je UKC Ljubljana dopoldne sporočil, da "je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov".

Po Sladičevih besedah je sicer policija na torkovih protestih uporabila veliko različnih policijskih pooblastil in prisilnih sredstev. Tokrat je po njegovih besedah uporabila nekaj več plinskih sredstev, in sicer več kot 400 plinskih nabojev in ročnih bomb, na različnih lokacijah pa je bil uporabljen tudi vodni curek s primesjo plinskega sredstva. Po njegovih navedbah pa ne drži, da bi policija solzivec metala tudi iz helikopterja. V smislu sorazmernosti uporabe prisilnih sredstev pa so v pretežnem delu uporabljali plinska sredstva, kjer ne prihaja do poškodb oseb, učinek pa je kar velik in je s tem možno nasilne posameznike in skupine, ki razgrajajo, učinkovito odvrniti od nadaljnjih napadov.

Protesti so se napovedovali tudi za danes. Na Trgu republike v Ljubljani se je zbrala peščica protestnikov, policija pa je bila pripravljena tudi na morebitno množično udeležbo. Državni zbor je bil ves dan ograjen, pred slabo uro pa je policija odstranila varnostne ograje in za promet ponovno odprla Šubičevo ulico, je poročala TV Slovenija.

Na opozorilo novinarjev, da so jo "skupili" tudi mimoidoči, ki niso bili del protestov, je dejal, da je policija že dan prej državljane opozarjala na nevarnost. "Dinamika nasilnih izgrednikov je bila zelo pestra, saj se je množica umikala v različne predele mesta, najbolj nasilni so tako delovali na več krajih hkrati. Zato je prišlo do učinka plinskih sredstev nekoliko širše. To povzroči posledice pri osebah, ki se tam znajdejo naključno," je dejal Sladič.

Sladič je še dejal, da je policija delovala samostojno, brez vpliva politike in narekov, kdaj ukrepati. "Vse aktivnosti policije so bile izvajane povsem na strokovnih podlagah," je poudaril in dodal, da bo policija opravila analizo ravnanja in dogajanja, da pa o samem protestu še zbira podatke in izvaja postopke.

Tako za uporabo prisilnih sredstev kot tudi ostalih postopkov policije bodo z analizo, ki se bo v teh dneh zagotovo izvedla, ocenili učinkovitost, je napovedal Sladič.

Sindikat policistov Slovenije poziva varuha človekovih pravic k preiskavi

Sindikat policistov Slovenije pa meni, da je treba ugotoviti, ali so bili ukazi vodstva policije oziroma operativnega štaba izdani zakonito, strokovno in taktno. Predlaga, da se za odgovore na vse dileme, ki so izpostavljanje v javnosti, nemudoma uvede neodvisna preiskava od neodvisnega organa, in sicer varuha človekovih pravic in njegovih strokovnih služb.

Vodstvo policije so ob tem pozvali, naj omogoči nemoteno izvedbo preiskave, tako da dovoli vpogled v podatke in dokumente.

V sindikatu ugotavljajo številna neskladja in interpretacije istega dogodka glede ukazov, ki jih je operativni štab policije odredil policistom, ki so tega dne v Ljubljani opravljali delo.

Neskladja ugotavljajo tudi na podlagi predhodnih političnih zahtev do vodstva policije glede ostrejšega ukrepanja na protestih, zahtev po menjavi vodstev posameznih enot, izjav nekaterih političnih predstavnikov o pričakovanjih vodstva policije in nastopa predstavnika policije Danijela Lorbka v medijih v torek po protestih, ki da je dvome še bolj utemeljil.

Bilanca torkovega protesta

Pridržali Zlatka in Stevanovića

Med pridržanimi sta tudi glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko in predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, česar policija sicer ni potrdila.

Resni.ca je popoldne na Facebooku zapisala, da je Stevanović, ki naj bi se po poročanju medijev sam predal policiji, še vedno pridržan. "Zaslišanja še ni bilo. Po besedah odvetnika ga lahko zadržijo za največ 48 ur," so dodali v stranki. V komentarju pod eno od objav na Facebooku je stranka sicer navedla, da so se Stevanović in njegova ekipa po začetku izgredov na torkovih protestih umaknili v trgovski center Aleja, kjer naj bi imeli sestanek.

Odvetnik Zlatana Čordića David Sluga pa je sporočil, da je bil njegov "varovanec pridržan protipravno", tudi njega so sicer policisti pridržali zaradi hujskanja k upiranju. V odločbi je zapisano, da je "kot vodja skupine protestnikov hujskal druge protestnike k nasilnemu upiranju zakonitim odločbam in ukrepov državnih organov".

Zagrožena kazen za takšno dejanje je od enega do treh let zapora.

Čordićev odvetnik David Sluga je za MMC povedal, da je njegov varovanec še vedno priprt in da domneva, da policija zavlačuje in ga še ni prepeljala pred preiskovalnega sodnika, ker želi preprečiti, da bi se udeležil današnjega shoda.

Čordića so pridržali že kmalu po začetku protestov. Foto: AP
Čordića so pridržali že kmalu po začetku protestov. Foto: AP

V skladu z zakonom o kazenskem postopku morajo policisti pridržano osebo pred preiskovalnega sodnika pripeljati brez odlašanja, najpozneje pa 48 ur po pridržanju, ali pa ga izpustiti na prostost.

Policija v odločbi za pridržanje, ki nam jo je posredoval Čordićev odvetnik, med drugim piše, da je z glasnim pozivanjem prek mikrofona in ozvočenja ter gestikuliranjem, naj mu sledijo po ulici, protestnike "hujskal k nasilnemu dejanju, to je nasilnemu upiranju in kršenju zakonitih odločb državnega organa", da se shod razpusti. Zaradi njegovih pozivov in gestikulacij z roko policija shoda takrat ni mogla razpustiti, saj so se protestniki začeli premikati po ulicah središča Ljubljane, zasedli prometne površine in s tem kršili javni red in mir, kar je vodilo v uporabo prisilnih sredstev policije. Policisti v odločbi za pridržanje še ugotavljajo, da se je glasbenik Zlatko udeležil tudi "neprijavljenega protesta, ki je potekal ravno tako pod okriljem stranke Resni.ca" 29. septembra in se tam, potem ko je Zoran Stevanović množico pozval na "sprehod" po Ljubljani, pojavil kot "vodja protestnikov, ki je usmerjal množico protestnikov po vozišču Tivolske ceste in naprej po Celovški cesti v smeri severne obvoznice". Navedeno po prepričanju policije utemeljuje priporne razloge, v odločbi pa so navedli še druge razloge.

Kako svoje delovanje opisuje policija

Sorodna novica Del opozicije za izredno sejo DZ-ja glede razmer v državi in predčasne volitve

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so policisti sinoči izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov, ki so v Sloveniji zaradi vrha EU-ja z državami Zahodnega Balkana. Hkrati pa so "opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je začel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3000 ljudi".

Kot pojasnjuje policija, so udeleženci protestnega shoda okoli 17. ure odšli proti Slovenski cesti, ob tem pa se jim je pridružilo še več ljudi. Policija jih je večkrat pozvala, da naj ne ogrožajo varnosti prometa, a ker ukazov niso upoštevali, je policija shod razpustila. Kot piše v sporočilu za javnost policije, množica ukazov o razpustu shoda ni upoštevala in je še naprej "huje kršila javni red." Posamezniki so med drugim v policiste metali razne predmete in se kljub ukazom niso razšli. Policija je zato za razbijanje protesta uporabila prisilna sredstva – vodne curke in plinska sredstva.

Po besedah policije je večina udeležencev nato upoštevala ukaze, da naj se razidejo, del pa se jih je vrnil na Trg republike, nato odšel proti Tržaški cesti in spet nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali varnost železniškega prometa, ki je bil, da bi zagotovili varnost, ustavljen.

Kot še piše v sporočilu za javnost, so se v središču Ljubljane okoli 19.30 zadrževale le še manjše skupine ljudi, ki so kršili javni red in v policiste metali razne predmete. Policija je javni red spet vzpostavila nekaj pred 21. uro, ko je bila množica razgnana.

Sorodna novica Razmere v središču Ljubljane so se umirile, v zraku ostaja vonj po solzivcu, Stevanovića so priprli

Policisti še zbirajo obvestila o dogodku in si prizadevajo odkrivati vsa kazniva ravnanja, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med katerimi so tudi službena vozila policije.

"O vseh ukrepih policije in zaznanih kaznivih ravnanjih bomo javnost obvestili, ko bodo zbrana vsa obvestila," so še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da varovanje dogodka (vrh EU-Zahodni Balkan) poteka v skladu s predvidenim načrtom in da so policisti zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone pa so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.

Z delom policije na protestih sta zelo zadovoljna notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj, ki sta jim izrekla "pohvalo za odlično opravljeno delo" pri vzpostavljanju javnega reda v Ljubljani.